Παραγράφηκαν τα φορολογικά αδικήματα μέχρι το 2005

«Φορολογική αμνηστία» για τις φορολογικές υποθέσεις μέχρι και το 2005 έχουν παραγραφεί, εφόσον έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση από τον φορολογούμενο, παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εφαρμόζοντας τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μετά από πάνω από έναν μήνα που έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση που χαρακτήριζε παράνομες τις αποφάσεις παράτασης των παραγραφών των φορολογικών υποθέσεων πέραν την 5ετίας, η ΑΑΔΕ έδωσε με εγκύκλιο οδηγίες για την προτεραιοποίηση του ελέγχου των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων από την οποία προκύπτει πλέον ξεκάθαρα ότι όλες οι φορολογικές υποθέσεις, στις οποίες βεβαίως περιλαμβάνονται και υποθέσεις από τις περιβόητες λίστες, έχουν παραγραφεί εφόσον ο φορολογούμενος έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση.
 Παραμένουν ζωντανές φορολογικά και ελεγκτικά μόνο στις περιπτώσεις που δεν έχουν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις.
 Ειδικότερα, με την εγκύκλιο η ΑΑΔΕ καλεί τους προϊσταμένους των ελεγκτικών κέντρων να προτεραιοποιήσουν τους ελέγχους των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ως εξής:
- για τις χρήσεις από το 2001 και μετά εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση. Επί της ουσίας, οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε λίστες για υποθέσεις από το 2001 έως και το 2005 δεν μπορούν πλέον να φοβούνται για πρόστιμα και πρόσθετους φόρους αφού οι υποθέσεις τους έχουν παραγραφεί
- για τις χρήσεις από το 2006 και μετά οι υποθέσεις θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα μόνο εφόσον υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η φορολογική διοίκηση θεωρεί συμπληρωματικό στοιχείο την ύπαρξη των φορολογούμενων στις λεγόμενες λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κλπ) αν και αυτό έχει ήδη προσβληθεί στη Δικαιοσύνη και εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
- οι υποθέσεις από το 2008 και μετά ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον υπάρχει φοροδιαφυγή και ισχύει για αυτές 20ετής παραγραφή
- οι χρήσεις 2011 και μετά ελέγχονται κατά προτεραιότητα καθώς βρίσκονται εντός του γενικού ορίου της 5ετούς παραγραφής
Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ωστόσο, το περιεχόμενό της θα είναι απίθανο να διαφέρει από τις παραπάνω οδηγίες αναφορικά με τις παραγραφές. Τα παραπάνω ισχύουν για τις υποθέσεις φορολογίας Εισοδήματος και Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

φορολογικά αδικήματα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget