Στην ουρά οι μικρομεσαίοι για 100.000 βοηθήματα

Με δυο μόνο χειροπιαστά οικονομικά μέτρα έκλεισε η κυβερνητική «φιέστα ΔΕΘ». «Τράπεζα Βοηθημάτων» σε μικρομεσαίους και επιδότηση εργασίας.  Με ένα νόμο και κάποια άρθρα… (που θα τα μάθουμε στο τέλος του χρόνου) το κράτος – πατερούλης θα μοιράσει σε 100.000 μικρομεσαίους βοήθημα 15.000 ευρώ, στον καθένα, με την μορφή δανείου ειδικών όρων.
 Το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ως μέτρο στήριξης της επιχειρηματικότητας της οικονομίας. Προφανώς και ως κίνητρο για επενδύσεις από βιοτέχνες και χειροτέχνες… Παραπέρα δεν πάει το βοήθημα.
 Αλλά δεν υπάρχει και παραπέρα για να πάει… Γιατί ποια νομίζουμε ότι είναι η ελληνική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αν εξαιρέσουμε, αυτούς που κάνουν δουλειές με το κράτος, αυτούς που θα μεταπωλήσουν το κράτος και κρατικοδίαιτους που συμπράττουν με το ελληνικό δημόσιο.
 Όλη αυτή η κρατικοδίαιτη σιρμαγιά… της ελληνικής οικονομίας καλύπτει δεν καλύπτει το 1,5% του συνόλου αυτού που λέγεται επιχειρηματική κοινότητα.
 Το 98,5% (όπως οι ίδιοι το υπολογίζουν) είναι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Βιοτεχνίες και χειροτεχνίες.
 Η Ελλάδα της κρίσης, εκτός όλων των άλλων, έδειξε και τα πραγματικά της μεγέθη σε ό,τι λέγεται ιδιωτική οικονομία, επιχειρηματικότητα, ή «ατμομηχανές» για ανάπτυξη και επενδύσεις.
 Οι επενδύσεις στην Ελλάδα γίνονται με ρυθμό χελώνας… (εδώ και δύο δεκαετίες), όχι μόνο επειδή οι επενδυτές, οι πολυεθνικές (από την παραγωγή μέχρι και το εμπόριο) αποχωρούν, η μία μετά την άλλη, αλλά και γιατί είμαστε σε βαθύτατη επιχειρηματική συρρίκνωση. Είμαστε σε συνεχή αποβιομηχάνιση. Είμαστε σε σταθερότατη επιχειρηματική μετανάστευση.
 Και αυτό που έχουμε να παρουσιάσουμε, ως επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, είναι μόνο φθίνουσες μεγάλες μονάδες παραγωγής και μικρομεσαίας επιχειρήσεις με το λουκέτο στο χέρι…
 Πως νομίζουμε ότι βρέθηκαν στα Ταμεία ανεργίας 900.000 εργαζόμενοι, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, των ατομικών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, από το 2009 μέχρι και το 2017;
 Οι 900.000 άνεργοι (στους οποίους βεβαίως και δεν συμπεριλαμβάνονται οι 450.000 νέοι επιστήμονες και εξειδικευμένα στελέχη που μετανάστευσαν) προέκυψαν από τον μετασχηματισμό της οικονομίας σε χώρο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
 Και οι 200-300 (κάπως μεγάλες) που παραμένουν, αλλά υπολειτουργούν, είναι αποτέλεσμα προσωπικών κριτηρίων, μετασχηματισμών, συνδέσεων με το κράτος… ή έχουν μετοχικά και οικογενειακά προβλήματα που εμποδίζουν θεμελιακές αποφάσεις.
 Σε μια χώρα λοιπόν με την δευτερογενή παραγωγή της να την καλύπτει σε ποσοστό 98,5% η κατηγορία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή ζεις εκτός Ελλάδος… ή ζεις στα σύννεφα αν επιλέγεις ως μέτρο εξυγίανσης, ανάκαμψης και ανάπτυξης το βοήθημα των 15.000 με την μορφή δανείου.
 Οπουδήποτε αλλού μπορεί να πάει ο νους, κάθε έμπειρου ανθρώπου της οικονομίας, αλλά όχι πως έτσι κάνεις αναπτυξιακή πολιτική και δικαιολογείς το στήσιμο Αναπτυξιακής Τράπεζας μοιράζοντας ψιλοδάνεια σε 100.000 μικρομεσαίους.
 Πόσο δύσκολο να το αντιληφθούμε ότι η Ελλάδα του 2018 θα είναι, κατά 100%, χώρα μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με το μεγαλύτερο μέρος τους, σύμφωνα με όλα τα μεγάλα Επιμελητήρια, σε μορφή ατομικών και οικογενειακών μονάδων ή επαγγελματιών.
 Προχθές μας είπε η ΓΣΕΒΕ πως ετοιμάζονται απολύσεις 21.000 ατόμων από περίπου 13.000 βιοτεχνίες που θα κλείσουν. Και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, προ μηνός, ότι μέσα στο 2017-2018 θα χαθούν άλλες 25.000 μικρομεσαίες μονάδες σε συμπρωτεύουσα και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.
 Με τι κριτήρια θα δοθούν, λοιπόν, τα δάνεια-βοηθήματα των 15.000 ευρώ της νέας κρατικής Τράπεζα ή του κρατικού ταμείου που έχει κατά νου τη δίκαιη ανάπτυξη του Τσίπρα;
 Ποιοι θα είναι οι, κατά το κράτος –πατερούλη, 100.000 τυχεροί μικρομεσαίοι που θα πάρουν τα δανεικά της Τράπεζας «Βοηθημάτων» για να ορθοποδήσουν;
 Εάν η απάντηση είναι πως στις ειδικές δανειοδοτήσεις έρχεται αρωγός και η πολιτική επιδότησης εργασίας, που εξήγγειλε από την Θεσσαλονίκη (το δεύτερο χειροπιαστό μέτρο) ο πρωθυπουργός καλύτερα να μην το συζητήσουμε. Εδώ είναι που τραβάς τα μαλλιά σου.
 Το συγκεκριμένο αριστερό εργασιακό μέτρο (θυμίζει Μαδούρο) αφορά την επιχορήγηση 1ης πρόσληψης ανέργων έως 34 ετών σε ατομική ή συνεταιριστική επιχείρηση με επιδότηση μέρους μισθού. Δηλαδή τι; Οι μικρομεσαίοι θα προσλάβουν 40ρηδες, για να μην χάσουν την επιδότηση; Ωστόσο, για την εφαρμογή του μέτρου, ο Έλληνας ιθαγενής-φορολογούμενος χρεώνεται από την τσέπη του τα έξοδα για να ιδρυθεί κρατικό Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας με πάνω από 100 Κέντρα Πληροφόρησης για τις επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας. Και βεβαίως οι κρατικές προσλήψεις θα προηγηθούν. Για τις επιδοτήσεις βλέπουμε…

Του Γιώργου Κράλογλου, Capital

επιδότηση εργασίας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget