ΔΣ Λαμιέων: «Δώρο» στον εργολάβο η καθαριότητα, στους απολυμένους οι συλλήψεις

Εν μέσω πολύωρων διακοπών και εντάσεων, και με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου – φιάσκο, αλλά και να αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία - παρωδία, η παράταξη της πλειοψηφίας αποφάσισε τελικά την παραχώρηση της αποκομιδής σε εργολάβο, με διαδικασίες κατεπείγοντος και χωρίς τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης.
Όπως έχει καταγγείλει το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, η αναλγησία του δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρόγιαννη απέναντι στους 47 συμβασιούχους καθαριότητας και των οικογενειών τους, που πέταξε αυθαίρετα και αυταρχικά στο δρόμο, δεν έχει όρια. Ο δήμαρχος -με τη συνδρομή του Ζάχου Χαλβαντζή, προέδρου του δημοτικού συμβουλίου- υπερβαίνει τους νόμους και τις διαδικασίες, ποινικοποιεί τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία (με αστυνομία και εισαγγελείς), προκειμένου να πετύχει το σκοπό του: την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτη.
 Αδιαφορεί με λίγα λόγια προκλητικά για τα συμφέροντα των δημοτών, που θα κληθούν να πληρώσουν αδρά το «μάρμαρο» της ιδιωτικοποίησης, αλλά και των εργαζομένων, τους οποίους οδηγεί βιαίως στην ανεργία και στην εξαθλίωση. Κι αυτό, φάνηκε και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων, την Παρασκευή 25 Αυγούστου, όπου «κυριάρχησαν» η ένταση, οι απειλές μηνύσεων κατά συνδικαλιστών και εργαζομένων, καθώς και οι συλλήψεις απολυμένων συμβασιούχων από τα ΜΑΤ, που… προστάτευαν τη δημοτική πλειοψηφία και τα σχέδιά της να ξεπουλήσει την καθαριότητα.
 Αναλυτικότερα: Με την παρουσία των ΜΑΤ και μόνον 23 μελών από τη δημοτική πλειοψηφία, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η διακοπείσα 16η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων, με βασικό θέμα την ψήφιση της εισήγησης για την απευθείας ανάθεση της αποκομιδής των σκουπιδιών για ένα χρόνο σε ιδιωτική εταιρεία. Η συγκεκριμένη ψηφοφορία -που ουσιαστικά ολοκλήρωσε τη συζήτηση ενός θέματος που κράτησε την Πέμπτη 10 ώρες –διήρκησε τρία λεπτά, για να φτάσουμε στο συγκεκριμένο σημείο συνέβησαν αρκετά.
 Αρχικά ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας απαγόρευσαν την είσοδο σε οποιονδήποτε ήθελε να μπει στο κτήριο, πλην δημοτικών συμβούλων και δημοσιογράφων. Μετά την παρέμβαση των επικεφαλής της μειοψηφίας, «διευκρινίστηκε» από τον υπεύθυνο των αστυνομικών δυνάμεων, που προσπαθούσε να κάνει το άσπρο μαύρο (σ.σ.: ότι δηλαδή τα ΜΑΤ δεν είχαν αποκλείσει το δημόσιο χώρο του δημοτικού συμβουλίου), πως στην αίθουσα δεν μπορούν να περάσουν όσοι έχουν μηνυθεί από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για τη «συμπεριφορά» τους στη συνεδρίαση της Πέμπτης, δηλαδή εργαζόμενοι που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη δουλειά. Έπειτα από αυτό, όλοι οι σύμβουλοι της μειοψηφίας παρέμειναν στη στοά του κτηρίου αρνούμενοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία – παρωδία του ξεπουλήματος της υπηρεσίας καθαριότητας, μέχρι απομακρυνθούν τελείως οι αστυνομικές δυνάμεις και υπάρχει πλήρη πρόσβαση πολιτών και όλων των εργαζομένων στην αίθουσα. Κατά τη διάρκεια της «συνεδρίασης» του… λειψού δημοτικού συμβουλίου, δύο συμβασιούχοι, οι κκ. Μπέκρης και Χουσιάδας, όταν θέλησαν να εισέλθουν στην αίθουσα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα, διότι υπήρχε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων. Κατά της διάρκεια της εξόδου των συλληφθέντων από το κτήριο και προς το αυτοκίνητο της αστυνομίας, οι εργαζόμενοι αποδοκίμασαν για μια ακόμη φορά τη δημοτική Αρχή, φωνάζοντας: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει».
 Στη συνέχεια, η ένταση πέρασε εντός αιθούσης του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων. Συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ και μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στηλίτευσαν τις τρομοκρατικές ενέργειες της δημοτικής Αρχής, με αποτέλεσμα να απειληθούν μηνύσεις εκατέρωθεν. Να σημειωθεί, τέλος, πως ένταση ακολούθησε και κατά την αποχώρηση των συμβούλων της πλειοψηφίας, που αποδοκίμασαν έντονα εργαζόμενοι και πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να τους υποστηρίξουν.
 Βέβαια, σε αυτή τη συμπαιγνία των εργαζομένων, ανεύθυνη δεν είναι ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, για την τροπολογία που έφεραν και αφορά στους συμβασιούχους της καθαριότητας και της νέες συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν με τους δήμους.
 Είχε προβλέψει το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ πως -με τη δυνατότητα που δίνει στους δημάρχους η «ρύθμιση» Σκουρλέτη και με δεδομένο ότι η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ στηρίζει τις μνημονιακές πολιτικές που θέλουν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας- θα έχουμε σε πολλούς δήμους της χώρας το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας, των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
 Κλείνοντας, να αναφέρουμε δύο πράγματα:
 ● αυτό που έχει πει σε κατά καιρούς δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και επικεφαλής του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, Βασίλης Γκιτάκος, ότι δηλαδή «ο εμπαιγμός και η κοροϊδία έναντι των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, που αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείας ανάγκες και τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας, συνεχίζεται από κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και ΚΕΔΕ» και πως η νομοθετική (απορ)ρύθμιση Σκουρλέτη «δεν απαντά στα προβλήματα των εργαζομένων, δεν τους διαφυλάσσει, τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυση και στην ανεργία, ενώ οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που προβλέπει βρίσκονται υπό την αίρεση των δανειστών. Και τελικά, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης οι υπηρεσίες καθαριότητας θα καταλήξουν στα χέρια των εργολάβων» (βλ. Δήμος Λαμιέων, Δήμος Ρόδου κτλ.), και
 ● εκείνο που έχει τονίσει το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, απευθυνόμενο προς κάθε αιρετό που ακολουθεί μνημονιακές πολιτικές, με απολύσεις εργαζομένων και ξεπούλημα δημοτικών υπηρεσιών: «Κάνουμε σαφές προς όλους ότι οι εργαζόμενοι δεν εκφοβίζονται και δεν τρομοκρατούνται. Θα μας βρίσκεται συνέχεια μπροστά σας!!!»

Πληροφορίες από lamiareport.gr
Φωτογραφίες από facebook συμβασιούχων Δήμου Λαμιέων

στον εργολάβο η καθαριότητα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget