ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ της κόντρας Μητσοτάκη-Μπακογιάνη...

«Νταούλια» έχουν αρχίσει να χτυπάνε και στη ΝΔ, για να μη νομίζετε ότι μόνο στον κυβερνητικό χώρο επικρατεί μπάχαλο…
Με καζάνι που βράζει μοιάζει –στα μέσα του καλοκαιριού μάλιστα- η κατάσταση στην αξιωματική αντιπολίτευση. Κι αυτό ισχύει σε διάφορα μέτωπα αλλά και μέσα στο ίδιο το «μητσοτακέικο». Η σύγκρουση που εκδηλώθηκε ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον –ανιψιό του- Κώστα Μπακογιάννη μόνο τυχαία και συγκυριακή δεν είναι.
Έχει μεγάλο βάθος, πολύ παρασκήνιο και σίγουρα θα έχει και μέλλον…
Με αφορμή τα περιφερειακά συνέδρια που οργανώνει στις 13 Περιφέρειες της χώρας η κυβέρνηση, για να δείξει ότι κάνει δήθεν στροφή στην τοπική ανάπτυξη, η ΝΔ ανακοίνωσε ότι τα δικά της στελέχη δεν θα συμμετάσχουν σε αυτές τις «εκδηλώσεις κακόγουστης προπαγάνδας του Μεγάρου Μαξίμου» όπως τις χαρακτήρισε. Και καθώς Τετάρτη και σήμερα πραγματοποιείται το αντίστοιχο Συνέδριο της Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία με την παρουσία και του Τσίπρα, ενώπιον της κομματικής απαγόρευσης βρέθηκε ο γιος της Ντόρας ως «γαλάζιος» περιφερειάρχης της περιοχής. «Ήταν το …δώρο του Κυριάκου στον ανιψιό για τον πρόσφατο γάμο του» όπως έλεγε με κακεντρέχεια κομματικός κουτσομπόλης. Ο Κ Μπακογιάννης την παραμονή της απαγόρευσης είχε παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα, δηλώνοντας οτι προσεγγίζει το συνέδριο θεσμικά, ότι το θεωρεί μια μεγάλη ευκαιρία για να συζητηθούν τα προβλήματα της Περιφέρειας και ανακοινώνοντας «τι θα ζητήσει από τον Τσίπρα» ο οποίος αναμένεται να μιλήσει σήμερα…
Πίσω από αυτή την απαγόρευση όμως βρίσκεται η ουσιαστικότερη κόντρα Κυριάκου και Ντόρας η οποία ήταν σε λανθάνουσα μορφή κατά τα τελευταία χρόνια, πριν ακόμη από την εκλογή του πρώτου ως αρχηγού της ΝΔ. Εδώ κι ενάμιση χρόνο μάλιστα τα πράγματα χειροτέρεψαν σε σημείο που τα δύο αδέλφια για μεγάλα διαστήματα σχεδόν ούτε που μιλούσαν μεταξύ τους. Μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για πολλούς είχε αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την «επίδειξη πυγμής» από τον υιό Κυριάκο προς τα άλλα μέλη της οικογένειας ώστε να δείξει ότι αυτός κάνει κουμάντο στο γαλάζιο μαγαζί. Η ίδια η Ντόρα διεκδικούσε συστηματικά αυξημένο μερίδιο εσωκομματικής εξουσίας, στην πραγματικότητα αυτοί που ξέρουν λένε ότι εφάρμοζε –χωρίς αυτό να βγαίνει πολύ προς τα έξω- ένα σύστημα άτυπης συναρχηγίας ειδικά σε ορισμένους τομείς και με τη βοήθεια των δικών της μηχανισμών και βουλευτών μέσα στο κόμμα.
Ταυτόχρονα η Ντόρα, που ξέρει ότι γι αυτήν το παιχνίδι ηγεσίας έχει τελειώσει, είχε αρχίσει να προετοιμάζει για το «σπορ» τον γιο της ο οποίος:
-σε αντίθεση με τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή του θείου του καλλιεργεί εδώ και καιρό ένα πιο «μετριοπαθές» και «συναινετικό» προφίλ υποστηρίζοντας τη συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων
- ακόμη και για το θέμα της τρομοκρατίας, για την οποία ο Κυριάκος είπε ότι προέρχεται από τα αριστερά, ο ίδιος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά τρομοκρατία, υπάρχει τρομοκρατία και οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί» αφήνοντας αιχμές για «διχαστική» στάση από τον θείο του. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι εκείνος το εξέλαβε αυτό ως εσωκομματικό και ενδοοικογενειακό cazus beli από πλευράς του ανιψιού
-αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, με τα μισόλογα που χρησιμοποιεί, να διεκδικήσει το δήμο της Αθήνας στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, κάνοντας έτσι ένα ουσιαστικό πια βήμα για να εμπλακεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και να δρομολογεί σε αμέσως επόμενο στάδιο τη διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ.
-γενικότερα κινείται πιο πολύ με πολιτικό παρά με αυτοδιοικητικό προφίλ και οι κολλητοί του ήδη λένε ότι «μπορεί να γίνει το αντίπαλο δέος του Τσίπρα», αφού είναι και σχεδόν συνομήλικοι. 39 ετών ο ένας, 42 ο άλλος…
Μπορεί να ακούγεται πρόωρο, αλλά τα σχέδια και οι ίντριγκες έχουν ξεκινήσει. Η Ντόρα αφού δεν έγινε η ίδια αρχηγός θέλει να κάνει το γιο της κι ο Κυριάκος, που βλέπει ότι τα πράγματα προβλέπονται δύσκολα γι αυτόν ακόμη κι αν έρθει πρώτο κόμμα η ΝΔ στις εκλογές, προσπαθεί να προλάβει τα …αδελφικά μαχαιρώματα.
Σπάζοντας την κομματική γραμμή ο Μπακογιάννης, δίνει νέα διάσταση σε αυτό το παιχνίδι. Και κανείς δεν αμφιβάλει ότι σήμερα ο Τσίπρας θα βρει την ευκαιρία να αξιοποιήσει αυτό τον κυριολεκτικά …αδελφοκτόνο πόλεμο στα ρετιρέ της ΝΔ!

Μ.  Γιαλούρος

κόντρα Μητσοτάκη-Μπακογιάνη

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget