Η επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Στερεά Ελλάδα

Την σύμβαση για το έργο της πρώτης σύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη χώρα υπέγραψε χθες στην πόλη της Θήβας ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.
Στις 17 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας στην Στερεά Ελλάδα στα έργα & εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων αρμοδιότητας του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.
Πιο συγκεκριμένα
Επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Φωκίδας όπου ήδη ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) ενώ και προχωρά και η κατασκευή της μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών απορριμμάτων.
Ακολούθησε επίσκεψη στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Χαλκίδας όπου ήδη ξεκίνησε η λειτουργία του ενός από τα 3 νέα και ολοκληρωμένα κύτταρα και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας στραγγισμάτων.
Η επίσκεψη κατέληξε στον ΧΥΤΑ Θήβας με τα εγκαίνια του νέου κυττάρου, η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.
 Το μεσημέρι ο κος Υπουργός παραβρέθηκε στην υπογραφή της κατασκευής της ΜΕΑ Θήβας και το απόγευμα στην προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας στο Συνεδριακό κέντρο Θηβών μαζί με το Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ, Αντιπεριφερειαρχες, Δημάρχους & Αντιδημάρχους της Περιφέρειας καθώς και των υπηρεσιών της Περιφέρειας & των Δήμων, όπου αναλύθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειάς Στερεάς Ελλάδας.
Ο κ. Υπουργός ανέλυσε τον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επίτευξη των στόχων.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία αφορούν τη διάθεση πόρων για την αποκατάσταση των εναπομεινάντων ΧΑΔΑ, την τεχνική βοήθεια για την ωρίμανση έργων καθώς και την
χρηματοδότηση επανασύνταξης των τοπικών σχεδίων των Δήμων, με ρεαλισμό και στο
πνεύμα της επίτευξης των στόχων που θέτει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).
Επισήμανε τα θετικά βήματα του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε, τόσο στο κλείσιμο των ΧΑΔΑ και την ασφαλή διάθεση των απορριμμάτων όσο και στη κατασκευή των σύγχρονων έργων και τόνισε την ανάγκη για την άμεση δρομολόγηση των δράσεων διαλογής στην πηγή με άξονα την κυκλική οικονομία.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε την πολύ καλή συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους και την συμβολή της Περιφέρειας στην χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων & δράσεων με το άμεσο άνοιγμα προσκλήσεων.
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ ανάπτυξε τον Περιφερειακό σχεδιασμό, ο οποίος στηρίζεται σε ένα σημαντικό αριθμό αποκεντρωμένων έργων & δράσεων σε υποδομές και δράσεις διαλογής με δημόσια χρηματοδότηση.
Ειδικότερα παρουσιάσθηκαν τα ήδη υπάρχοντα και λειτουργούντα έργα, τα υπό κατασκευή καθώς και τα δρομολογημένα.
Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας δήλωσε την πρόθεσή του να συμβάλλει μέσω των υπηρεσιών στην επίσπευση των διαδικασιών  αδειοδότησης των έργων.
Στην συζήτηση που ακολούθησε στελέχη των συναρμόδιων Υπουργείων και του
Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ απάντησαν σε ερωτήσεις και αναλύθηκαν τα εργαλεία για τα επόμενα βήματα.
Η χθεσινή επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας ανέδειξε το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρόλα τα εμπόδια και τα γνωστά προβλήματα που επί 2ετίας δημιούργησαν θεσμικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες.
Ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ και το σύνολο των Δήμων – Μελών του, με αποφασιστικότητα και περιφερειακή συνείδηση, απέδειξαν ότι μπορούν να σχεδιάζουν έργα προστασίας του περιβάλλοντος και να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών και της ανάπτυξης της περιοχής.

Σωκράτης Φάμελλος

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget