Καύσωνας: Κίνδυνος δηλητηρίασης από αλλοιωμένες τροφές – Τι να προσέχετε!

 Ο καύσωνας συνοδεύεται από πολλές παράπλευρες επιπτώσεις, πέραν της προφανούς θερμικής εξάντλησης για τον οργανισμό. Ένα παράδειγμα είναι και οι τροφές, οι οποίες επηρεάζονται σημαντικά λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
Καύσωνας - Είναι σημαντικό να ακολουθείτε ασφαλείς πρακτικές χειρισμού των τροφών ανά πάσα στιγμή και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των περιόδων καύσωνα, προκειμένου να μειώνετε στο ελάχιστο την πιθανότητα κάποιας ασθένειας, που σχετίζεται με την αλλοίωση των τροφών.
 Η τροφική δηλητηρίαση συχνά προκαλείται από βακτήρια σε τροφές, οι οποίες έχουν αποθηκευτεί με λάθος τρόπο, ή δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά. Τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα σχετικά σε τροφές που δεν διατηρούνται στην σωστή θερμοκρασία, εξαιτίας της μεγάλης ζέστης και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο δηλητηρίασης.
 Συντήρηση των τροφίμων εν μέσω καύσωνα
 -- Βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο σας είναι καθαρό, τακτοποιημένο και έχει ρυθμιστεί στους 5°C ή παρακάτω.
 -- Κρατήστε το ωμό κρέας και τα πουλερικά χωριστά από άλλα τρόφιμα στο ψυγείο, μέσα σε σφραγισμένα δοχεία/σακούλες και στο χαμηλότερο ράφι για να μην στάξουν επάνω σε άλλα τρόφιμα.
 -- Μειώστε όσο είναι δυνατόν τον χρόνο που τα πιο ευπαθή τρόφιμα είναι έξω από το ψυγείο (π.χ. πάνω στο τραπέζι, ή στην παραλία) σε κάτω από 2 ώρες. Πετάξτε στα σκουπίδια κάθε ευπαθές, τρόφιμο που έχει μείνει πολύ παραπάνω από αυτό το χρονικό διάστημα στην ζέστη.
 -- Προσπαθήστε να μαγειρέψετε το φαγητό όσο πιο κοντά γίνεται στην ώρα που θα χρειαστεί να το σερβίρετε.
 -- Να ξεπαγώνετε τις τροφές από την κατάψυξη, βάζοντάς τες από την προηγούμενη ημέρα στο ψυγείο και όχι με το να τις αφήνετε στον πάγκο της κουζίνας.
 -- Μην καταψύχετε εκ νέου οποιαδήποτε τροφή μετά την απόψυξη. Τα τρόφιμα πρέπει να μαγειρευτούν ή να πεταχτούν στα σκουπίδια αν δεν χρησιμοποιηθούν 1 ή 2 ημέρες μετά την απόψυξη.
 -- Βάλτε τα περισσεύματα φαγητού στο ψυγείο αμέσως μόλις έχουν “κρυώσει” λίγο από όταν τα μαγειρέψατε. Μην τα βάλετε στο ψυγείο, ενώ είναι ακόμα καυτά από το μαγείρεμα.
 -- Ποτέ μην αποθηκεύετε τα περισσεύματα των ευπαθών τροφών έξω από το ψυγείο και προσπαθήστε να καταναλώνετε το φαγητό που έχει περισσέψει στο ψυγείο μέσα σε 2 ή 3 ημέρες.
 -- Μην ξαναζεσταίνετε τα φαγητά περισσότερες από μία φορές.
 -- Βεβαιωθείτε ότι η πόρτα του ψυγείου είναι κλειστή σωστά ανά πάσα στιγμή.
 Όταν ταξιδεύετε με φαγητό στις αποσκευές
 -- Μην αφήνετε τις τροφές μέσα σε ένα αυτοκίνητο που έχει ζεσταθεί πολύ από τον ήλιο. Τοποθετήστε τα τρόφιμα στο πιο δροσερό μέρος του αυτοκινήτου σας, καθώς ταξιδεύετε.
 -- Έχετε μια προστατευτική τσάντα ψύξεως στο αυτοκίνητο για να βάλετε εκεί τα αναλώσιμα, τα φαγητά που χρειάζονται απλή ψύξη και εκείνα που είναι ήδη κατεψυγμένα. Και πάλι, όμως, δεν πρέπει να εφάπτονται τα κρέας με τα πουλερικά.
 -- Όταν φτάσετε στο σπίτι, βάλτε αμέσως τις ευπαθείς τροφές στην ψύξη ή στην κατάψυξη, ανάλογα με το τι είναι απαραίτητο για την κάθε μία.

http://www.public.health.wa.gov.au

Καύσωνας: Κίνδυνος δηλητηρίασης

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget