Γιάννης Kόρδατζης - Ο Δήμος Θήβας να αναλάβει την ευθύνη του και να ζητήσει την άμεση πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας

Τελικά δικαιώθηκαν πανηγυρικά όσοι πάλεψαν και παλεύουν να μείνει η παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας στο Δημόσιο. Ηττήθηκαν τα εργολαβικά κερδοσκοπικά συμφέροντα και οι πολιτικοί εκφραστές τους. Κερδισμένοι οι εργαζόμενοι που απαλλάσσονται από την ομηρεία ολιγόμηνων συμβάσεων. Κερδισμένοι και οι Δημότες από νέα χαράτσια για την καθαριότητα των Δήμων.
 Έφτασε ο κόμπος στο χτένι … όπως λέει και η σοφή λαϊκή ρήση για να πάρουμε θέση για το μείζον πρόβλημα της καθαριότητας στους Δήμους. Να όμως που το έφερε η επικαιρότητα με το πιο αποκρουστικό και δύσοσμο τρόπο.
 Ποια ήταν τα ουσιαστικά ερωτήματα που πολλοί προσπάθησαν να αποσιωπήσουν γιατί έτσι τους βόλευαν οι κρυφές επιδιώξεις τους που δεν είναι άλλες από την παράδοση της καθαριότητας σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα;
 1. Θα έπρεπε να είναι και να παραμείνει η καθαριότητα αρμοδιότητα του Δήμου δωρεάν παρεχόμενη στους πολίτες (δεδομένου ότι αυτοί έχουν υποστεί τα πάνδεινα με την δίχως τελειωμό υπερφορολόγηση);
 2. Θα έπρεπε οι υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου να στελεχώνονται από το κατάλληλο και επαρκές προσωπικό καθώς και να διαθέτουν τον κατάλληλο μηχανοκίνητο και τεχνολογικό εξοπλισμό;
 3. Το προσωπικό αυτό θα πρέπει να είναι μόνιμο γιατί εξυπηρετεί μόνιμες και διαρκείς ανάγκες;
 4. Θα πρέπει ο Δήμος να οργανώσει και να ελέγχει με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τις υπηρεσίες και το προσωπικό του και σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχει το επιθυμητό και αναβαθμισμένο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας προς την τοπική κοινωνία;
 Η επικρατούσα θέση και αντίληψη της νεοφιλελεύθερης λογικής εκφρασμένη επίσημα σήμερα από τον κο Μητσοτάκη και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ κο Γεωργιάδη και με πιο συγκαλυμμένο τρόπο από τους εκφραστές τους στους φορείς της Τοπικής
 Αυτοδιοίκησης όπως η ΚΕΔΕ και κατά συνεχεία και από τον δικό μας Δήμαρχο είναι ότι … κοιτάχτε δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στην αρμοδιότητα μας …. ας τα δώσουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Να και τα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα αμέσως παρόντα για να αναλάβουν. Μεταφέρεται έτσι το κόστος αυτών των υποστηρικτικών υπηρεσιών καθαριότητας απευθείας στους πολίτες μέσω των Δημοτικών ανταποδοτικών τελών (στον λογαριασμό της ΔΕΗ).
 Τρία τοπικά παραδείγματα εργολαβίας που επανειλημμένα έχω ερωτήσει στο Δ.Σ. χωρίς καμιά ουσιαστική απάντηση για τον Δήμο μας:
 1) Αποκομιδή ογκωδών απορριμμάτων, κόστους 56.400 ευρώ, 2) Το πλύσιμο των κάδων, κόστους 45000 ευρώ!!! 3) Απασχόληση χειριστή σαρώθρου (σκούπας), κόστους 35000 ευρώ!!! Σύνολο 169.136 ευρώ για ένα χρόνο.
 Και αυτά θα ήταν μόνον η αρχή με τα ποσά συνεχώς χρόνο με τον χρόνο να αυξάνονται και το βέβαιο είναι ότι θα προστίθενται συνεχώς νέες αναθέσεις μέχρι στο τέλος να δώσουν το σύνολο της καθαριότητας στους ιδιώτες. Η ίδια προοπτική φυσικά επιφυλάσσεται πλην της αποκομιδής, της εν γένει της καθαριότητας και με την διαχείριση των απορριμμάτων.
 Από χθες υπάρχει ένας ψηφισμένος νόμος που αποτελεί τη βέλτιστη λύση στο θέμα των συμβασιούχων για τους εξής λόγους:
 -Δρομολογεί έναν διαγωνισμό μέσω του ΑΣΕΠ για μόνιμες θέσεις τον τομέα της καθαριότητας, χωρίς όρια ηλικίας και με σημαντική μοριοδότηση των ήδη υπηρετούντων συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ.
 -Ο αριθμός αυτών των θέσεων θα προσδιοριστεί τελικώς με βάση τα αιτήματα των δήμων. Οι δήμοι έχουν μια κατοχυρωμένη αυτοτέλεια στη λειτουργία τους, δεν είναι το Δημόσιο ή ο υπουργός που αποφασίζει πόσοι και πού θα διοριστούν
 -Δεν αφήνει κάποιο κενό στον χώρο της καθαριότητας, διότι δίνει τη δυνατότητα να υπογραφούν νέες συμβάσεις μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού με τους ήδη εργαζόμενους.
 Καλείται ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή χωρίς καμιά πλέον δικαιολογία άμεσα να καταγράψουν τις ανάγκες που υπάρχουν στο Δήμο Θηβαίων σε προσωπικό για την καθαριότητα και να μπει ένα τέλος στην υπόθεση των υποστηρικτικών συμβάσεων καθαριότητας από εργολάβους. Καλείται επίσης η Δημοτική Αρχή να επανεξετάσει το συνολικό κόστος για την καθαριότητα, την διαχείριση των απορριμμάτων και να μειώσει τα Δημοτικά τέλη για τους Δημότες. Να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην Περιφέρεια του Δήμου όπου τα προβλήματα καθαριότητας είναι περισσότερο οξυμένα.

Γιάννης Kόρδατζης

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget