Ελλάδα όπως Ισπανία; Έρχονται χιλιάδες πλειστηριασμοί και θα τους κάνει όλους ο Αλέξης

Τι του έμελλε να πάθει του Αλέξη του Τσίπρα… Από το “δεν πληρώνω” στα πανηγυρικά εγκαίνια της Κορίνθου Πατρών. Από το “γκόου μπακ μαντάμ Μέρκελ” στο “ο Σόιμπλε είναι σεβαστός και σοβαρός” και “η Μέρκελ είναι ανοιχτόμυαλη”. Από το “ξεπουλάτε τον πλούτο της χώρας” στο “πουλάμε όσο-όσο”. Και προσεχώς, από το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” στο “όλα στο σφυρί”.
 Ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του κόμματος που αντιστάθηκε όσο κανένα στους πλειστηριασμούς όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση, θα είναι και ο ίδιος που θα περάσει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έβαλε την “υπογραφή” του σε χιλιάδες πλειστηριασμούς ακινήτων, αν δηλαδή δεν κάνει σύντομα καμία… ηρωική έξοδο και πετάξει την “καυτή” πατάτα στον επόμενο. Κι αυτό γιατί από το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, στους οποίους δεν θα μπορούν πια να παρέμβουν όλοι αυτοί που συγκεντρώνονται κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία της χώρας για να αποτρέψουν τη διενέργεια πλειστηριασμών. Πλέον όλα θα γίνονται με το πάτημα μερικών κουμπιών.
 Είναι μία αναπόφευκτη εξέλιξη, καθώς το βάρος που έχουν σηκώσει τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες είναι ασήκωτο, με τα “κόκκινα” δάνεια στα χαρτοφυλάκιά τους να αποτελούν ένα μόνιμο αγκάθι για την ανάπτυξή τους. Τα τελευταία χρόνια οι πλειστηριασμοί περιορίστηκαν δραματικά, όχι μόνο για κοινωνικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς: με την κατακόρυφη πτώση των τιμών στην αγορά ακινήτων, ουσιαστικά θα άφηναν στο δρόμο οικογένειες και δεν θα κέρδιζαν τίποτα απολύτως. Όμως τα περιθώρια στενεύουν, οι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια είναι εκεί και οι τράπεζες δεν μπορούν να τους πετύχουν χωρίς πλειστηριασμούς.
 Το πόσοι είναι οι πλειστηριασμοί που θα γίνουν από το φθινόπωρο δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά είναι βέβαιο πως μετριούνται σε χιλιάδες. Μία μετριοπαθής εκτίμηση είναι ότι φέτος θα βγουν στο “σφυρί” περίπου 7.500 ακίνητα, και ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί το 2018, ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας και της αγοράς ακινήτων.
 Όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, η κοινωνική αναταραχή που θα προκαλέσουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί θα είναι τεράστια. Δεν είναι καθόλου απίθανο να ζήσουμε σκηνές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων από την Ισπανία, όπου οι πλειστηριασμοί έχουν αφήσει στο δρόμο έναν τρομακτικό αριθμό ανθρώπων – σκηνές που φυσικά στο μυαλό των περισσοτέρων έμοιαζαν πολύ μακρινές για να τις δούμε κάποτε και στην Ελλάδα, αλλά να που δεν είναι και τόσο μακρινές…
 Και φυσικά τέτοιες σκηνές δεν περίμεναν σίγουρα να δουν όλοι αυτοί που ψήφιζαν μαζικά τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, βέβαιοι πως μία αριστερή κυβέρνηση θα προστάτευε την πρώτη κατοικία. Αμ δε…
 Μάλιστα, οι μαζικοί πλειστηριασμοί είναι αναπόφευκτο πως θα κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να “ματώσει” ακόμα περισσότερο δημοσκοπικά, καθώς και οι τελευταίοι που εξακολουθούσαν να τον υποστηρίζουν γιατί “τουλάχιστον δεν είναι σαν τους άλλους”, θα αναγκαστούν πιθανότατα να στραφούν σε άλλα κόμματα του χώρου, ενδεχομένως και σε πιο ριζοσπαστικές επιλογές όπως η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Άλλωστε, η ίδια διεκδικεί την… κληρονομιά των κινημάτων τύπου “Δεν πληρώνω”, που ήταν και αυτά που βοήθησαν τότε τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει τα ποσοστά του – και τώρα είναι αυτά που πιθανόν να σημάνουν την κατάρρευσή του σε ποσοστά… εποχής Συνασπισμού.

Ελλάδα όπως Ισπανία

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget