Τα παιδιά και η κατανάλωση αναψυκτικών

Η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών αποτελεί μια ανθυγιεινή συνήθεια για μικρούς και μεγάλους, η οποία θα πρέπει να περιορίζεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό.
Ειδικότερα στην περίπτωση των παιδιών, η αποφυγή των εν λόγω ροφημάτων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών που μπορεί να έχουν, τόσο για την υγεία και την ανάπτυξή τους, όσο και για τη διαμόρφωση των διατροφικών τους συνηθειών.
Ας δούμε όμως, για ποιους λόγους είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωση αναψυκτικών από τα παιδιά:
Διαθέτουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες. Ενδεικτικά, ένα κουτάκι «κανονικού» αναψυκτικού περιέχει περίπου 8 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας και υπερβάλλοντος σωματικού βάρους στα παιδιά.
Δεν περιέχουν κανένα θρεπτικό συστατικό, προσφέροντας ουσιαστικά «κενές» θερμίδες, ενώ η κατανάλωσή τους μπορεί να αντικαταστήσει άλλα τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της διατροφής του παιδιού.
Δεν επιφέρουν αίσθημα κορεσμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερο «τσιμπολόγημα» ή υπερκατανάλωση τροφής σε κάποιο από τα επόμενα γεύματα.
Έχει φανεί πως η κατανάλωση αναψυκτικών σχετίζεται με τα επίπεδα πρόσληψης ασβεστίου, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φωσφορικά οξέα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της απορρόφησής του από τον οργανισμό.
Ορισμένα αναψυκτικά περιέχουν σημαντική ποσότητα καφεΐνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση υπερέντασης, νευρικότητας, ευερεθιστότητας και αϋπνίας.
Συνεπώς, οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν έτσι ώστε τα αναψυκτικά να καταναλώνονται σπάνια και σε ειδικές περιστάσεις, όπως για παράδειγμα σε κάποια γιορτή ή πάρτι γενεθλίων. Βέβαια, καθώς οι ίδιοι αποτελούν βασικό πρότυπο για τα παιδιά θα πρέπει να περιορίζουν και τη δική τους κατανάλωση αναψυκτικών και ειδικότερα μπροστά στα παιδιά, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περιοριστεί και η διαθεσιμότητά τους στο σπίτι.


παιδιά και κατανάλωση αναψυκτικών

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget