Ο Σταμάτης Χαλβατζής για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης « Δήμος Θηβαίων – Ώρα Ευθύνης »
Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
Ιστορικά αναφέρεται στην επέτειο μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Για πρώτη φορά γιορτάστηκε το γεγονός αυτό το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δυο χρόνια αργότερα από την Σοσιαλιστική Διεθνή.
Προηγήθηκε το 1908 παρέλαση 15.000 γυναικών στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Ακούστηκε δε για πρώτη φορά το σύνθημα «ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τιμώντας τόσο την επέτειο όσο και την συνεισφορά των γυναικών στην ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας, τους αφιερώνουμε τους πιο κάτω στίχους από το ποίημα «αγάπη» του Κώστα Καρυωτάκη (1896 – 1928).
«Σάμπως τα μάτια της να μου είπαν ότι
δεν είμαι πλέον ο ναυαγός κι ο μόνος
κι ελύγισα σαν από τρυφερότη,
εγώ που μ’έιχε πέτρα κάνει ο πόνος»

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης « Δήμος Θηβαίων – Ώρα Ευθύνης »
Σταμάτης Χαλβατζής

Σταμάτης Χαλβατζής

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget