Με ψέματα κοροϊδεύουν τον Έλληνα φορολογούμενο

Με ψέματα βομβαρδίζεται καθημερινά ο Έλληνας φορολογούμενος, ο οποίος, εκτός του ότι πρέπει να δίνει όλη μέρα και κάθε μέρα τον αγώνα της επιβίωσης, είναι υποχρεωμένος να μπει στη διαδικασία να αποκρυπτογραφήσει ανακοινώσεις διάφορων ειδικών, φορέων και τραπεζών, για να μπορέσει να βρει την βαθιά κρυμμένη αλήθεια μέσα στα ψέματα που εκπορεύονται από κάθε πλευρά.
Τη μια μέρα ακούει ότι κλείνουν επιχειρήσεις και χάνει τη δουλειά του όλο και περισσότερος κόσμος, και την άλλη μέρα ακούει ότι υπάρχει μείωση της ανεργίας.
 Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ – Φεβρουάριος 2017), στον «αέρα» 33.000 θέσεις εργασίας και 18.700 επιχειρήσεις, οι οποίες ενδέχεται να βάλουν λουκέτο το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν χωρίς δουλεία εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων. Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), το διάστημα Αύγουστος 2016 – Ιανουάριος 2017 διέκοψαν τη λειτουργία τους 18.410 επιχειρήσεις. Ειδικότερα το 42% των επιχειρήσεων θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό να κλείσει το επόμενο διάστημα (έναντι 52,2% του προηγούμενου εξαμήνου).
 Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι παρουσιάζουν τριπλάσιο κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους (αυτοαπασχολούμενοι 51,5%) σε σχέση με τις μεγαλύτερες (από 5 άτομα και πάνω, 17,7%). Από την έρευνα προκύπτει επίσης πως ομάδα υψηλού κινδύνου είναι και το σύνολο των επιχειρήσεων που ήταν προμηθευτές μεγάλων εταιρειών που βρίσκονται σήμερα σε δυσκολίες  ή/και εκκαθάριση. Το πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εμφανίζεται στην ένταση με την οποία εκδηλώνεται το φαινόμενο καθώς σχεδόν 1 στους 10 από αυτούς που κινδυνεύουν, δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να κλείσουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Εκτιμάται ότι η μείωση επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο θα ανέλθει στις 18.100 και θα αφορά κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.
 Από τα στοιχεία, προκύπτει επίσης πως οι νέες επιχειρήσεις (έως 5 έτη λειτουργίας) σημειώνουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις (23,5% των νέων επιχειρήσεων δήλωσαν βελτίωση του τζίρου). Οι προοπτικές για το α΄ εξάμηνο του έτους ως προς το λόγο προσλήψεων – απολύσεων δείχνουν ότι σε δύο επιχειρήσεις που κάνουν προσλήψεις (8,1% των επιχειρήσεων) αντιστοιχούν τρεις επιχειρήσεις που προχωρούν σε απολύσεις. Για το επόμενο εξάμηνο σύμφωνα με την έρευνα αναμένονται 2.000 επιπλέον απώλειες θέσεων μισθωτής απασχόλησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες από τα λουκέτα. Αλλά ακόμα και από αυτές τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε προσλήψεις και αύξηση του προσωπικού κατά το α΄ εξάμηνο του 2017 το 40% περίπου θα προχωρήσει σε προσλήψεις είτε με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης είτε με το καθεστώς του εξωτερικού συνεργάτη.
 Επίσης το καθεστώς των ευέλικτων μορφών απασχόλησης φαίνεται ότι έχει παγιωθεί στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αφού οι μισές σχεδόν από αυτές (ποσοστό 48,2 %) απασχολεί προσωπικό με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Στο στοιχείο αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί και το ότι 6 στις 10 επιχειρήσεις (ποσοστό 60,1%) απασχολούν μέλη της οικογένειας. Έτσι σε αυτήν την παραδοσιακή μορφή ευελιξίας έρχονται να προστεθούν και νεότερες μορφές. Η έρευνα κλίματος επιβεβαιώνει επίσης τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην έγκαιρη καταβολή των μισθών. Συγκεκριμένα 4 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα έγκαιρης καταβολής μισθοδοσίας, ενώ το 28% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι έχουν μειώσει τις αποδοχές των υπαλλήλων στο προηγούμενο εξάμηνο. Επιπρόσθετα, το 28,1% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να μειώσει μισθούς ή ώρες εργασίας στο επόμενο εξάμηνο.
 Τα παραπάνω είναι η μία εικόνα. Αυτή που δίνει το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ. Και, λογικά, κανείς δεν έχει λόγο να την αμφισβητεί. Γιατί ο καθένας μας βλέπει τι γίνεται γύρω του. Επιχειρήσεις να κλείνουν, κόσμος να μένει στο δρόμο χωρίς δουλειά και να προσπαθεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Πολλοί από όλους αυτούς που είναι άνεργοι ή κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, έχουν κόκκινα δάνεια, καταναλωτικά, στεγαστικά ή επιχειρηματικά, τα οποία, αν πριν τα εξυπηρετούσαν με δυσκολία, τώρα πια δεν θα μπορούν να τα εξυπηρετούν καθόλου. Και θα κινδυνέψουν να χάσουν και τα σπίτια τους, επειδή δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες τις οπ[οίες χαϊδεύουν και πριμοδοτούν οι 300 εθνοπατέρες μας. Τις τράπεζες οι οποίες εκτοξεύουν το ένα ψέμα μετά το άλλο. Όπως κάνει σήμερα η Eurobank. Η οποία, δίνει στη δημοσιότητα δική της έρευνα, από την οποί προκύπτει ότι παρατηρείται δήθεν μείωση της ανεργίας. Ευτυχώς πάλι που βλέπει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της απασχόλησης. Γιατί, αν περιμένει κανείς από τις τράπεζες, η εικόνα που δίνουν καθημερινά αλλάζει ανάλογα με τα συμφέροντα των τραπεζιτών. Τη μια δηλώνουν ότι έχουν επάρκεια, την άλλη ότι κινδυνεύουν – και μαζί τους και η οικονομία – επειδή δεν κλείνει η αξιολόγηση.
 Έτσι λοιπόν, προβληματισμό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2017 προκαλεί, σύμφωνα με τη Eurobank το ότι παρά τη μείωση του ποσοστού της ανεργίας ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης παρουσιάζει επιβράδυνση. Όπως διαπιστώνει στην ανάλυσή της που στηρίζεται στα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, απαιτούνται 12 χρόνια για να επιστρέψει το ποσοστό ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα, βάσει της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία τρία χρόνια.
 Όπως αναφέρεται στην ανάλυση «7 ημέρες οικονομία»:
 -το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σε καθοδική τροχιά για τρίτο συνεχές έτος το 2016 (2013 27,5%, 2014 26,5% και 2015 24,9%).
 -βάσει της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί τα 3 τελευταία χρόνια (μέση ετήσια μεταβολή της τάξης των -1,3 ποσοστιαίων μονάδων), απαιτούνται 12 χρόνια για να επιστρέψει το ποσοστό ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα (7,8% το 2008).
 -η ενίσχυση ή αποδυνάμωση της προαναφερθείσας δυναμικής θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και από το μέγεθος της απόκλισης ανάμεσα στο τρέχον και το «φυσικό ποσοστό ανεργίας». Η τελευταία μεταβλητή (μη άμεσα μετρήσιμη) κινήθηκε ανοδικά τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της παρατεταμένης ισχνής οικονομικής δραστηριότητας.
 -η απασχόληση σημείωσε ενίσχυση 1,7% (ανεργία -5,5% και εργατικό δυναμικό -0,07%) το 2016 αντισταθμίζοντας πλήρως την πτώση της παραγωγικότητας της εργασίας (ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης = 0,0%). Το γεγονός της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης της απασχόλησης από 3,0% το 4ο τρίμηνο 2015 στο 0,2% το 4ο τρίμηνο 2016 προκαλεί προβληματισμό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο 2017.
 Αν λοιπόν οι τραπεζίτες της Eurobank και των άλλων τραπεζών βλέπουν ότι υπάρχει πρόβλημα, ας ανοίξουν τα χρηματοκιβώτιά τους – καθώς μας λένε ότι οι τράπεζες είναι πλέον ισχυρές και έχουν κεφαλαιακή επάρκεια – κι ας στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Ας δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν επειδή επιβλήθηκαν τα capital controls και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια τους τα χρήματα για να κάνουν και να πληρώσουν τις παραγγελίες τους. Οι αιτήσεις για νέα δάνεια στοιβάζονται στις τράπεζες. Κι ας αφήσουν οι τραπεζίτες τα ψέματα. Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά ότι οι τραπεζίτες ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους και πώς θα διατηρήσουν τις θέσεις τους.

danioliptes.gr


Έλληνα φορολογούμενο

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget