Τί πρέπει να κάνει ένας οδηγός σε περίπτωση που εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα...

Κανείς οδηγός δεν θα ήθελε να εμπλακεί σε τροχαίο, πλην όμως κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει πως δεν υπάρχει πιθανότητα κάτι τέτοιο να συμβεί. Για αυτό, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και να γνωρίζουμε τί ακριβώς πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που εμπλακούμε σε ένα τροχαίο ατύχημα.
 Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας που μπορείτε να βρείτε εδώ, οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος είναι οι κάτωθι:
 Αν συμβεί ένα οδικό τροχαίο ατύχημα ο οδηγός που εμπλέκεται σε αυτό θα πρέπει σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.):
 α) Να σταματήσει αμέσως στον τόπο του ατυχήματος, χωρίς όμως να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους στην κυκλοφορία.
 β) Να λάβει μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας και να ειδοποιήσει την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή
 γ) Να ανταλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, καθώς και κάθε χρήσιμη πληροφορία.
 Σε περίπτωση μόνον υλικών ζημιών και όταν ο ζημιωθείς δεν είναι παρών, πρέπει μέσα σε 24 ώρες να τον ενημερώσει για όλες τις σχετικές πληροφορίες με τον πιο κατάλληλο τρόπο ή μέσω του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματος.
 Αν από το τροχαίο ατύχημα προκλήθηκε θάνατος ή σωματική βλάβη, κάθε οδηγός και οποιοσδήποτε άλλος που ενεπλάκη θα πρέπει:
 - Να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια και συμπαράσταση στους παθόντες.
- Να ειδοποιήσει την πλησιέστερη αστυνομική αρχή και να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος έως ότου φθάσουν εκεί οι αρμόδιες αρχές.
- Να εμποδίσει οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων (μετακίνηση οχημάτων, εξαρτημάτων κ.α) στον τόπο του ατυχήματος, που θα μπορούσε να δυσχεράνει το έργο της Αστυνομίας.
 Σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει ο οδηγός που εμπλέκεται σε τροχαίο ατύχημα, επιπρόσθετα:
 α) Να καλέσει τη ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ, το τηλέφωνο της οποίας βρίσκεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
 β) Να συμπληρώσει τη δήλωση ατυχήματος.
 Απαραίτητα παραστατικά για δήλωση ατυχήματος είναι:
 - Δήλωση ατυχήματος
- Άδεια οδήγησης οδηγού
- Άδεια κυκλοφορίας οχήματος
- Δελτίο τροχαίας αν έχει επιληφθεί
 Η υπηρεσία ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ βοηθάει τον εμπλεκόμενο σε ατύχημα οδηγό με τη συμπλήρωση της δήλωσης ατυχήματος. Σε περίπτωση που δεν ενημερωθεί η Φροντίδα, θα πρέπει ο οδηγός να προσκομίσει τα ανωτέρω έγγραφα εντός 5 ημερών από το συμβάν στο τμήμα αποζημιώσεων της ασφαλιστικής εταιρείας.
 Στον φιλικό διακανονισμό, η υπαίτια ασφαλιστική έχει 10 ημέρες να απαντήσει για την αποδοχή της υπαιτιότητας της ή μη. Μετά από αυτό το διάστημα σταματάει να ισχύει ο φιλικός διακανονισμός και η διεκπεραίωση της ζημιάς ακολουθεί τον κλασικό τρόπο υποβολής δήλωσης ατυχήματος.
 γ) Να ενημερώσει την ασφαλιστική εταιρεία για την τοποθεσία που βρίσκεται το εμπλεκόμενο σε τροχαίο ατύχημα όχημα, προκειμένου να πάει πραγματογνώμονας. Από την ημέρα που θα συμφωνηθεί το ποσό της αποζημίωσης, η ασφαλιστική εταιρεία το αποδίδει σε 10 ημέρες.
 Για καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση τα παρακάτω έγγραφα είναι αναγκαία για την συμπλήρωση του φακέλου ζημιάς:
 Σε περίπτωση απαίτησης σωματικών βλαβών:
 - Έκθεση ένορκης εξέτασης μαρτύρων από την τροχαία (δικογραφία)
- Ιατρική βεβαίωση-γνωμάτευση νοσηλείας από δημόσιο νοσοκομείο
- Ιατρικές αποδείξεις
- Έκθεση πραγματογνωμοσύνης από ιατρό
 Σε περίπτωση απαίτησης υλικών ζημιών:
 - Έκθεση πραγματογνωμοσύνης
- Τιμολόγια επισκευής
 Βοηθήστε τους συνανθρώπους και την Τροχαία στο έργο της. Κρατήστε τα στοιχεία ταυτότητας αυτόπτων μαρτύρων, ή οποιαδήποτε στοιχεία μπορείτε (όπως φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, αριθμό κυκλοφορίας, τύπο και χρώμα οχήματος κ.α.,), όσων εγκαταλείπουν τον τόπο του ατυχήματος.

τροχαίο ατύχημα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget