Εορτή του Οσίου και Θεοφόρου Λουκά του εν Στειρίῳ

Την 7η Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη ενός εκ των αναμορφωτών του μοναχικού βίου στον ελλαδικό χώρο τον 10ο αιώνα, του Οσίου Λουκά του εν τῶ Στειρίῳ ασκήσαντος, όστις εστί «τῶν μοναζόντων τό κλέος» και «τῆς Ἑλλάδος τό καύχημα», τον οποίο η κατά Βοιωτίαν Εκκλησία τιμά και γεραίρει στην Ιερά Βυζαντινή Μονή Του στο Στείρι.
 Το εσπέρας της 6ης Φεβρουαρίου ε.έ. τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, με την σεπτή παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
 Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων  Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και συμπροσευχομένων από του Ιερού Βήματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πανοσ. Αρχιμανδρίτου κ. Συμεών Βολιώτη και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου πανοσ. Αρχιμανδρίτου κ. Εφραίμ.
 Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στον τιμώμενο Όσιο Λουκά, ο οποίος είναι ο έφορος, ιδρυτής και προστάτης της Μονής και ο λαοφιλής άγιος της περιοχής.  Τόνισε πως ο Όσιος με την στάση του και το προσωπικό του παράδειγμα διδάσκει την εποχή μας, που βρίσκεται σε σύγχυση αξιών, μεγάλες σωτηριώδεις αλήθειες, οι οποίες αποτελούν λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα της εποχής μας. Ανέφερε πως ο βίος του Οσίου Λουκά πρέπει να μας βοηθήσει στο σωστό προσανατολισμό της δικής μας ζωής στο δύσκολο και προβληματικό παρόν.

 Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους ο ταχύς βοηθός και συμπαθής αντιλήπτορας των ανθρώπων θεοφόρος Όσιος Λουκάς να χαρίσει στον καθένα και σε όλους μαζί με τη μεσιτεία Του την θεία χάρη και το έλεος που τα έχουμε τόσο ανάγκη στους δύσκολους καιρούς μας.
 Στη συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην σεπτή παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ο οποίος προσέρχεται ως προσκυνητής στη μνήμη του Οσίου, αφού η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την επέτειο εκλογής του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών. Ανέφερε πως φέτος συμπληρώνονται εννέα χρόνια από την ανάδειξή του στη θέση αυτή και τόνισε ότι είναι μεγάλη ευλογία που στο πηδάλιο της Ελλαδικής Εκκλησίας βρίσκεται ένας Προκαθήμενος με σοφία, επίγνωση των προβλημάτων και συνετή διάκριση, ώστε το σκάφος της Εκκλησίας να διέλθει αλώβητο τις Συμπληγάδες της γενικευμένης κρίσης διακονώντας με συνέπεια τον Θεό και τους ανθρώπους.
 Επίσης, ανέφερε ότι μέσα στο 2017 συμπληρώνονται 50 χρόνια ιερατικής ζωής και προσφοράς του Αρχιεπισκόπου, τα περισσότερα από τα οποία τα έζησε στην γενέτειρά του Βοιωτία, όπου ευδοκίμως υπηρέτησε την Εκκλησία από ποικίλες θέσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο Μακαριώτατος διέπρεψε ως Πρεσβύτερος ενώ ως Μητροπολίτης εμεγαλούργησε.
 Ακόμη, τόνισε τους αγώνες του Μακαριωτάτου για το ιστορικό Μοναστήρι του Οσίου Λουκά και τη μεγάλη του συμβολή στην λειτουργική του ζωντάνια και πνευματική πορεία καθώς και την μεγάλη δωρεά με την επανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του θεοφόρου Λουκά το Δεκέμβριο του 1986. Και ευχήθηκε ο Κύριος με τις πρεσβείες του Οσίου Λουκά να τον ενισχύει και να του χαρίζει δύναμη και υγεία, ώστε για πολλά ακόμη έτη να συνεχίζει το έργο Του επ’ αγαθῷ της Εκκλησίας και της πατρίδας μας.

 Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, που προσήλθαν να συνεορτάσουν τη μνήμη του Οσίου και να τιμήσουν την επέτειο της εκλογής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου καθώς και τους άρχοντες, τον κλήρο και το λαό.
 Κατόπιν το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στον Όσιο Λουκά, ο οποίος υπήρξε σκαπανεύς και αναμορφωτής του μοναχικού βίου. Τόνισε ότι ο Όσιος Λουκάς έμεινε στην συνείδηση της Εκκλησίας ως ένας μεγάλος αναμορφωτής του μοναχικού βίου. Ο Όσιος Λουκάς έζησε τον 10ο αιώνα και έλαμψε στο κέντρο της πατρίδας μας ενώ κάτω στον νότο ακτινοβόλησε ένας άλλος σπουδαίος μοναχός ο Όσιος Νίκων ο Μετανοείτε και στον βορρά, στο Άγιον Όρος, έλαμψε ένας σπουδαίος ηγέτης των μοναχών ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης.
 Και γι’ αυτό τονίζεται από την υμνογραφία ότι σήμερα χαίρουν και τιμούν και δοξάζουν τον Όσιο των μοναστών τα πλήθη. Αλλά ο Όσιος Λουκάς δεν είναι μόνον των μοναχών προστάτης αλλά όλων των ανθρώπων. Ο Όσιος είναι καθηγητής των μοναχών αλλά και διδάσκαλος όλων των χριστιανών γι’ αυτό ο υμνογράφος αναφέρει ότι αποτελεί των μοναζόντων κλέος και των πιστών οδηγός και λύχνος.
 Επίσης, ο Σεβασμιώτατος Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος αναφερόμενος στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο είπε ότι ενώνει τα αισθήματα αγάπης με τα ωραία αισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης που εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος με πολλή αγάπη στο σεβαστό πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Ανέφερε πως ο Μακαριώτατος πηδαλιουχεί το σκάφος της Εκκλησίας με πολλή σύνεση, προσοχή και αγάπη και ευχήθηκε ο Θεός να Του χαρίζει έτη πολλά και δύναμη να επιτελεί τα υψηλά και σπουδαία καθήκοντά Του.
 Στο τέλος του Εσπερινού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε για τα καλά λόγια που ακούσθηκαν για το πρόσωπό του αλλά, όπως, είπε έχει μερικές επιφυλάξεις, αφού όλοι μαζί ζήσαμε στην εκκλησιαστική διακονία αυτού του τόπου 42 ολόκληρα χρόνια κι ό,τι καλό κάναμε το κάναμε όλοι μαζί.
 Όλα αυτά τα χρόνια τα χαρακτηρίζει η συνεργασία των λαϊκών με τους κληρικούς, της Εκκλησίας γενικότερα με την Πολιτεία. Αυτή η συνεργασία ανέφερε ο Μακαριώτατος θα πρέπει να είναι το παράδειγμα για να συνεχίσουμε και στο μέλλον.
 Ανέφερε πως ο Θεός μας ευλόγησε και μας έκανε στη Βοιωτία ένα μεγάλο δώρο, τον Άγιο Λουκά, το σκήνωμα του οποίου έχουμε ανάμεσά μας. Έτσι, με την ευκαιρία της σημερινής εορτής να πάρουμε την αφορμή και ο Όσιος να είναι ο οδηγός μας, ο καθρέπτης μας, να είναι εκείνος, στον οποίο θα προσφεύγουμε στις δυσκολίες, στα προβλήματα, στις χαρές, στις λύπες σε όλη μας τη ζωή. Τέλος ο Μακαριώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και ευλογημένα.
 Μετά το τέλος του εσπερινού στο αρχονταρίκι της Μονής εδόθη το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα.
 Το βράδυ τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό της Παναγίας με την συμμετοχή πολλών πιστών.
 Το πρωί της 7ης Φεβρουαρίου τελέστηκε Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.
 Το θείο λόγο κήρυξε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Σιλουανός Πεπονάκης.
 Πριν την απόλυση ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στον Όσιο Λουκά και ευχήθηκε ο Όσιος να συνεχίζει με τις πρεσβείες του και την αγάπη του να μας ενισχύει και να μας στηρίζει.
 Κατόπιν έγινε η μεταφορά των Ιερών Λειψάνων του Οσίου από το κέντρο του Καθολικού, όπου είχαν μεταφερθεί προς προσκύνηση, στη λάρνακα όπου μόνιμα φυλάσσονται.
 Να σημειωθεί ότι και την παραμονή και ανήμερα της εορτής πλήθη πιστών συνέρρευσαν στο Βασιλομονάστηρο για να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα λείψανα και να τιμήσουν την μνήμη του δικού τους Αγίου του Οσίου Λουκά.
 «Ἔπλησε Λουκᾶς θαυμάτων τὴν Ἑλλάδα,Ὃς οὐδὲ νεκρὸς παύεται τῶν θαυμάτων».

Λουκά του εν Στειρίῳ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget