To σκοτεινό πρόσωπο της οικογένειας στην Ελλάδα

Δυο περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τον προηγούμενο μήνα αναστάτωσαν το πανελλήνιο. Στην Κρήτη ζευγάρι κατά τη διάρκεια του τσακωμού τους σκότωσε το μόλις 6 μηνών βρέφος τους.  Μάλιστα, η μητέρα φέρεται να χρησιμοποίησε το βρέφος ως «ασπίδα» όταν ο εξαγριωμένος άντρας της πέταξε  το κινητό του πάνω της για να τη χτυπήσει.
Το βρέφος  διακομίστηκε στο νοσοκομείο με σοβαρές κακώσεις και τελικά υπέκυψε στα τραύματά του. Στην Πάτρα μια μητέρα εγκατέλειψε τα  τρία  ανήλικα παιδιά της στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων για να ζήσει τη ζωή της με άλλον άντρα. Τα παιδιά της ήταν 2,5 χρονών, 1,5χρονών και 5 μηνών και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι  ενώ περιφέρονταν ασυνόδευτα, το μεγαλύτερο κρατούσε  σφιχτά στην αγκαλιά του το βρέφος  για να το φροντίσει.
Που πάει  λοιπόν  η κατάσταση;  Λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία, η οικογένεια στην Ελλάδα βάλλεται συνεχώς  από πιέσεις.  Οι γονείς πιέζονται ως άτομα και μεταφέρουν την πίεσή τους μέσα στην οικογένεια. Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας  όμως, πάντα υπήρχε, αναφέρουν οι ειδικοί. Η  οικονομική κρίση  απλά συνέβαλε στο να αναδειχθεί περισσότερο το φαινόμενο.
Χαρακτηριστικό της ανάγκης για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας είναι το γεγονός ότι  μέσα στην κρίση δημιουργήθηκαν  στην Γενική Γραμματέα Ισότητας Φύλων 62 δομές για την αντιμετώπισή της, ήτοι 40 συμβουλευτικά κέντρα, 21 Ξενώνες Φιλοξενίας  και μία τηλεφωνική γραμμή  SOS. Παράλληλα ήδη με Νόμο του 2006, η ενδοοικογενειακη βία δεν χαρακτηρίζεται πια ως  «ιδιωτικό περιστατικό» αλλά ως κοινωνική παθογένεια.   Από το 2013 η Ελληνική Αστυνομία καλείται να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπισή της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ τα κρούσματα οικογενειακής βίας μέσα στα χρόνια της κρίσης φαίνεται να  έχουν τριπλασιαστεί. Συγκεκριμένα το 2010 τελέστηκαν 1303 εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την  Ελληνική επικράτεια και το 2016 και μόνο κατά το πρώτο του δεκάμηνο 3.233 τέτοια εγκλήματα. Τα θύματα ανήλθαν σε 3.571 ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων  σημειώθηκε  το 2014 όταν ο σχετικός αριθμός έφτασε τα  3914 θύματα. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2010 ήταν σχεδόν 1400 θύματα.  Ποιοτικά στοιχεία για τα χαρακτηριστικά των δραστών και των θυμάτων, δεν διαθέτει η ΕΛΑΣ.
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων λειτουργεί στην Αθήνα  και σε άλλες πόλεις συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες για  κακοποιημένες γυναίκες. Η τηλεφωνική γραμμή SOS  δέχτηκε 26.545 κλήσεις  και 346 ηλεκτρονικά μηνύματα, από το 2011 έως το 2016. Στους ξενώνες φιλοξενίας της πανελλαδικά φιλοξενήθηκαν 770 γυναίκες  και 610 παιδιά και στα Συμβουλετικά Κέντρα, πανελλαδικά απευθύνθηκαν 15.000 γυναίκες.
Στα παραπάνω νούμερα δεν περιλαμβάνονται ωστόσο μόνο περιστατικά ενδοοικογειακής βίας αλλά και κάθε είδους  έμφυλης βίας. Αρκετά όμως από αυτά τα περιστατικά αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι κακοποιημένες  γυναίκες ζητούν ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική για περιστατικά «που στην πλειοψηφία τους ο θύτης είναι ο άντρας τους», αναφέρει η κ. Κούβελα στο τελευταίο μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών . Η  ενδοοικογενειακή βία φαίνεται να μην   αφορά μόνο  σε άπορες οικογένειες, αλλά και σε αστικές.   «Το φαινόμενο της βίας» αναφέρει η κ. Φωτεινή Κούβελα, «υπερβαίνει τις κοινωνικές, οικονομικές και μορφωτικές διακρίσεις.»
Για την ΓΓΙΦ,  η  οικονομική κρίση δεν δημιούργησε  νέες βίαιες σχέσεις, αλλά επιδείνωσε τις ήδη υπάρχουσες προβληματικές σχέσεις. «Σχέσεις λοιπόν που ήταν προβληματικές, αλλά σε εποχές ευμάρειας έβρισκαν διεξόδους αποφόρτισης, στην εποχή της κρίσης έχουν συχνά επεισόδια βίας»  αναφέρει η Προϊσταμένη Τμήματος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων κ. Ελένη Τάτση. Αλλά και τα παιδιά
Η  κυρία Έμυ Ντότσικα, Υπεύθυνη προγραμμάτων του Σωματείου Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού  ΕΛΙΖΑ, μιλώντας για το πρόγραμμα ΒΗΜΑ που στοχεύει στην πρόληψη της κακοποίησης παιδιών, αναφέρει ότι «μόλις στα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος έχουν υποστηριχθεί περισσότερες από 155 οικογένειες, ενώ ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται»
Το πρόγραμμα στηρίζει γονείς στην διαχείριση προβλημάτων  που μπορούν να προκαλέσουν εντάσεις μέσα στην οικογένεια. Τέτοια είναι προβλήματα οριοθέτησης, ύπνου και φαγητού. Το πρόγραμμα επίσης αφορά και σε νέες  οικογένειες που έχουν  πιο σύνθετα προβλήματα. Η βοήθεια προσφέρεται μέσω της δημιουργίας ομάδων  γονέων-παιδιών αλλά και της συμβουλευτικής γονέων. Επίσης μέσω του προγράμματος στηρίζονται ιδιαίτερα ευάλωτες οικογένειες που αντιμετωπίζουν  δυσκολίες  εξαιτίας της φτώχιας, της ανεργίας και του κοινωνικού  αποκλεισμού, «συνθήκες,  οι οποίες μπορούν», όπως αναφέρει η κ Ντότσικα  «να οδηγήσουν σε παραμέληση ή κακοποίηση παιδιών».
Το πρόγραμμα ΒΗΜΑ το  εκπονεί το Σωματείο ΕΛΙΖΑ σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ‘ένα παιδί, ένας κόσμος’ (ΕΠΕΚ) Τι πιστεύει όμως  η κυρία Ντότσικα για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην κακοποίηση των παιδιών μέσα στην οικογένεια;  «Δίχως να υπάρχουν πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για την έκταση του φαινομένου στην Ελλάδα, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως η οικονομική κρίση ενδεχομένως φέρνει στην επιφάνεια πιο γρήγορα ή πιο απότομα, θέματα που υποβόσκουν, αλλά που όμως κάποια στιγμή θα εμφανίζονταν έτσι κι αλλιώς. Άρα ως κοινωνία, δεν θα πρέπει να προβάλουμε την κρίση ως κύριο υπαίτιο, αλλά να την αξιοποιήσουμε ως εφαλτήριο δράσης για την ανάληψη της ευθύνης που αναλογεί στον κάθε ένα από εμάς και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε εθνικό και μαζικό επίπεδο»
Τα στοιχεία που διαθέτει το Σωματείο ΕΛΙΖΑ για την κακοποίηση των παιδιών είναι  πάντως εντυπωσιακά. Στατιστικές έχουν δείξει πως στην Ελλάδα  1 στα 2 παιδιά έχει πέσει θύμα τουλάχιστον μίας ανεπιθύμητης εμπειρίας σωματικής βίας  (Becan study, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού), 1 στα 5 παιδιά σε περιστατικό σεξουαλικής βίας  (Becan study, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού) σχεδόν 3 στα 10 παιδιά δηλώνουν παραμελημένα (Becan study, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού) 9 στις 10 σοβαρές περιπτώσεις παραμένουν χωρίς διάγνωση, προστασία και αντιμετώπιση (στοιχεία διεθνών ερευνών / ΕΛΙΖΑ). Τέλος, τα παιδιά κάτω των 4 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από κακοποίηση (American Academy of Pediatrics).
Η οικονομική κρίση φτώχυνε την οικογένεια, ενώ  η ανεργία  έκανε ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα της επιβίωσης, οξύνοντας τις καταστάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει  το Σωματείο «Μαζί για το παιδί», το 21% των περιστατικών που εξυπηρετεί,  αφορούν  σε προβλήματα φτώχιας. Το Σωματείο  φροντίζει πάνω από 30.000 παιδιά  σε όλη την Ελλάδα, ενώ από το 2015  υλοποιεί το πρόγραμμά του «Είμαι μέσα» και έχει  αποτρέψει 77 μαθητές γυμνάσιου που κινδύνευσαν να εγκαταλείψουν το σχολείο.

ενδοοικογενειακή βία

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget