Η τραγωδία της Θήβας … δεν έχει ΤΕΛΟΣ !!

Δημοτική Παράταξη « Δήμος Θηβαίων – Ώρα Ευθύνης »
Παραφράζοντας τον τίτλο θεατρικής παράστασης που παρουσιάστηκε στο συνεδριακό κέντρο της Θήβας, πριν ένα χρόνο περίπου και μάλιστα με οικονομική επιχορήγηση του Δήμου, με τίτλο “το τέλος της τραγωδίας”, θα μπορούσαμε να αποτυπώσουμε παραστατικά τη σημερινή κατάσταση του Δήμου Θηβαίων.
 Μπαίνοντας στο 2017, η Δημοτική Αρχή συμπληρώνει έξι χρόνια θητείας, απογοητεύοντας καθημερινά όλο και περισσότερους συνδημότες μας, ακόμη και αυτούς που την εμπιστεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα, αφού δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του νέου Καλλικρατικού Δήμου, δημιουργώντας συνθήκες εγκατάλειψης και απομόνωσης στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες και συνολική υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
 Εάν δε στα πρώτα χρόνια υπήρχε μια δικαιολογημένη σύγχυση αρμοδιοτήτων και ανοχή απ’ όλους μας για την δυσλειτουργία του νέου Δήμου και την αναποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής, αυτό δεν μπορεί σήμερα να συνεχίζει να το επικαλείται και να το προβάλλει ως δικαιολογία, αφού είχε όλο τον χρόνο και την απαραίτητη συναίνεση, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και στις καθημερινές ανάγκες των δημοτών μας.
 Η εικόνα του Δήμου μας, όπως την βιώνουν οι συνδημότες μας σήμερα, είναι απογοητευτική και κατώτερη του αναμενόμενου, ακόμη και για τις πιο μετριοπαθείς προσδοκίες, που ούτως η άλλως μας είχε προϊδεάσει η πορεία της προηγούμενης θητείας. Εξ’ άλλου και οι προεκλογικές εξαγγελίες της στις εκλογές του 2014, στερούνταν οράματος και αναπτυξιακής προοπτικής.
 Τα πολυδιαφημιζόμενα έργα ανάπλασης στην πόλη της Θήβας, είχαν σχεδιαστεί και είτε είχαν ξεκινήσει (Πινδάρου), είτε είχε διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και είχε παραληφθεί η μελέτη (πεζόδρομος Επαμεινώνδα), είτε είχαν κατατεθεί οι προτάσεις για χρηματοδότηση (Βιοκλιματικό πάρκο) από την προηγούμενη δημοτική περίοδο 2007 – 2010.
 Η οικονομική ανασυγκρότηση που παρουσιάστηκε ως επίτευγμα μιας χρηστής Διοίκησης, είναι κυρίως αποτέλεσμα της αναγκαστικής πολιτικής που επιβάλλει το οικονομικό παρατηρητήριο και της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου έως το 2013, από δανεισμό που παραχωρήθηκε μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από την Κυβέρνηση, προκειμένου να διευκολυνθούν πωλήσεις – ιδιωτικοποιήσεις Δημοσίων οργανισμών (π.χ. ΕΥΔΑΠ).
 Αυτό όμως σφίγγει ακόμη περισσότερο «τη θηλιά του χρέους στο λαιμό» του Δήμου μας, αφού από το 2017 θα αυξηθούν υπέρογκα οι υποχρεώσεις έναντι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, με κίνδυνο την παρακράτηση των κρατικών ενισχύσεων, που προορίζονται για την λειτουργία του Δήμου.
 Τίποτα δεν έχει γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, ούτε για την είσπραξη των οφειλών από ιδιώτες και επαγγελματίες που εκμεταλλεύονται δημοτικό χώρο, ούτε βέβαια για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δήμου προς όφελος του γενικού συμφέροντος.
 Η εικόνα της καθημερινότητας πλήττει το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων, αφού η ελλιπής αποκομιδή των απορριμμάτων, ο ανύπαρκτος δημοτικός φωτισμός σε συνοικίες της Θήβας και στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, η κατάσταση του οδοστρώματος πολλών επαρχιακών και δημοτικών οδών, η εγκατάλειψη των παραλιών, η αυθαίρετη κατάληψη δημοτικών χώρων και πλατειών, η καταπάτηση κανονιστικών διατάξεων που διέπουν την λειτουργία του πεζοδρόμου και των περιπτέρων, η ερήμωση περιοχών πέριξ αρχαιολογικών χώρων καθώς και άλλα πολλά προβλήματα, για τα οποία διαμαρτύρονται οι συμπολίτες μας, είναι πλέον κοινός τόπος και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
 Το παράδοξο είναι ότι αντί όλα αυτά να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για μια αλλαγή πορείας και συμπεριφοράς από τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, γινόμαστε μάρτυρες επιθέσεων σε διαμαρτυρόμενους πολίτες και προσπάθειας εκφοβισμού και φίμωσης των ΜΜΕ και ενίοτε Δημοτικών Συμβούλων.
 Αίσθηση μας είναι ότι ή δεν έχουν κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος παρασυρμένοι από την αλαζονεία της εξουσίας ή ότι δηλώνουν αδυναμία να διαχειριστούν τις τύχες αυτού του μεγάλου πράγματι Καλλικρατικού Δήμου.
 Ότι και από τα δύο να συμβαίνει, ένα είναι σίγουρο, το μέλλον του Δήμου μας προδιαγράφεται θολό και αβέβαιο.
 Υπηρετώντας το Δήμο από τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης στη λειτουργία του ανώτατου θεσμικού οργάνου, που είναι το Δημοτικού Συμβούλιο, με υπευθυνότητα και συνέπεια έχουμε θέσει κατ’ επανάληψη όλα αυτά τα ζητήματα, καταθέτοντας ερωτήματα και προτάσεις, αλλά δυστυχώς η ισχυρή πλειοψηφία που διαθέτει στο όργανο η Δημοτική αρχή, δεν αφήνει περιθώρια προβληματισμού και διαλόγου, επιλέγοντας, ως έχει δικαίωμα, την δική της θέση και άποψη. Η αναζήτηση ευθυνών από την αντιπολίτευση για την τραγική κατάσταση στον Δήμο, δεν μπορεί να ευσταθεί και επί της ουσίας δίνει άλλοθι στην αναποτελεσματικότητα και στην ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής. Αναφορές για επίκληση ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου (εισαγγελέας ή ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης) δεν αφορούν στην πολιτική δράση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία καταγγελίας ή αυτεπάγγελτης παρέμβασης.

Δημοτική Παράταξη « Δήμος Θηβαίων – Ώρα Ευθύνης »

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget