Το ''Αρχείο Πολέμου'' Αθήνας συναντά το ''Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου''

Άλλη μια ''έξοδος'' για το ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Διοικούσας Επιτροπής του να  ανοίξει ''παράθυρα'' συνεργασίας με παραπλήσιους φορείς σε όλη την Ελλάδα και με στόχο το περαιτέρω άνοιγμα στην κοινωνία :
Αυτή την φορά  ήταν η ενημέρωση των μελών και των φίλων του ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ στην έδρα του στην Αθήνα όπου στεγάζεται η  ιδιωτική συλλογή βιβλίων, περιοδικών και άλλου έντυπου και ακουστικού υλικού, ντοκιμαντέρ, φωτογραφιών και στρατιωτών μοντέλων του Ανδρέα Φρέρη και της Αναμπελλας Λέβιν- Φρέρη. Μια συλλογή  που σχετίζεται με κάθε όψη του πολέμου, εστιάζεται όμως στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Την ενημέρωση για τους σκοπούς του Μουσείου και  το υλικό του αλλά  και  μια ευρεία παρουσίαση του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε η  Ναζιστική  Γερμανία στις 10 Ιουνίου 1944 στο Δίστομο, έκανε ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε του Μουσείου Χρήστος Παπανικολάου, οποίος παρουσίασε και σχετικό οπτικό  και έντυπο υλικό. Παράλληλα  για εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης του ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ  προσφέρθηκαν αντίτυπα του βιβλίου του Τάκη Λάππα- του πρώτου βιβλίου  για το αποτρόπαιο έγκλημα στο Δίστομο που γράφτηκε και εκδόθηκε λίγους μόλις μήνες μετά την Σφαγή.
 Η πρωτοβουλία για την εκδήλωση προέκυψε από τον  Ανδρέα Φρέρη και την Αναμπελλα Λέβιν- Φρέρη όταν πριν λίγες εβδομάδες επισκέφθηκαν το Δίστομο- το Μουσειο και το Μαυσωλείο- συγκινήθηκαν από το χρονικό της Σφαγής και εντυπωσιάσθηκαν από τον τρόπο παρουσίασης και αφήγησης. Και ζήτησαν και οργάνωσαν - ενώ ήταν στο εξωτερικό- μια εκδήλωση στο ''δικό τους σπίτι'', μια ενημέρωση για τα μέλη, τους φίλους και τους επισκέπτες  του ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Ήταν μια ''πρώτη συνάντηση'' για γνωριμία του Αρχείου Πολέμου με το Μουσειο Θυμάτων Ναζισμού.<< Δεν έχουμε ξαναζήσει μια τόσο ζεστή και ανθρώπινη ενημέρωση- περιήγηση σε Μουσείο. Αυτό που νιώσαμε στο Δίστομο είναι πρωτόγνωρο>> είπαν ευχαριστώντας για την ξεναγηση στον Χρ. Παπανικολάου , καλώντας τον ταυτόχρονα στην έδρα του  δικού τους φιλόξενου ''Αρχείου'', για παρουσίαση του  Μουσείου Διστόμου στους δικούς τους  προσκεκλημένους..
 Αυτό έγινε  στην έδρα του ''Αρχείου'' (στην οδό Μηθύμνης 36, στην Πλατεία Αμερικής) και η εκδήλωση ήταν απόλυτα επιτυχής :<< Δεν μας έμαθες μόνο πράγματα από την ιστορία του Διστόμου που δεν ξέραμε. Μας έκανες κυρίως να νιώσουμε πως γνωριζόμαστε από παλιά και ότι περπατήσαμε στους ίδιους δρόμους>>, σχολίασαν η Αργυρώ και  ο Νίκος Μητρογιαννόπουλος που παρακολούθησαν την εκδήλωση. << Εκείνο που μπορώ να σου μεταφέρω αντικειμενικά είναι πως από τους παρευρισκόμενους δεν υπήρξε ούτε ένας που να μην συγκλονίστηκε από όσα είπες και έδειξες>>, συμπλήρωσαν.
 Τι είναι το Αρχείο Πολέμου
 Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν για το ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ σκοπός του  είναι να εκθέτει διάφορα είδη υλικού ώστε να παρέχει μια πολύπλευρη και σφαιρική εικόνα του πολέμου, συνδυάζοντας κείμενα, εικόνες, ήχο και μοντέλων.
 Η πλειονότητα του έντυπου υλικού είναι στην αγγλική γλώσσα, υπάρχει όμως και εκτεταμένο ελληνικό υλικό, καθώς και μικρός αριθμός βιβλίων και περιοδικών στα γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και κινεζικά. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος καλύπτεται λεπτομερώς, με αναφορές σε όλα τα μέτωπα: το δυτικό, το ανατολικό, της Μέσης Ανατολής, όπως και αυτό του Ειρηνικού.
 Κάποια βιβλία αφορούν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και άλλους (αρχαίους ελληνικούς, ναπολεόντιους κλπ) πόλεμους. Καλύπτονται επίσης οι πόλεμοι της σύγχρονης Ελλάδας, από το 1821 έως σήμερα, με έμφαση στον ιταλογερμανικό πόλεμο και τον εμφύλιο.
 Η συλλογή οπτικού υλικού αφορά κυρίως στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και περιλαμβάνει τόσο ντοκιμαντέρ που κυκλοφορούν στην αγορά όσο και σπάνιο υλικό, μεγάλο μέρος του οποίου είτε δεν διατίθεται στην αγορά είτε δεν διατίθεται καθόλου και προέρχεται από όλον τον κόσμο. Αυτό το κινηματογραφημένο υλικό ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες, ντοκιμαντέρ καθιστώντας το μία από τις πλουσιότερες, παγκοσμίως, ιδιωτικές συλλογές με θέμα τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
 Το κινηματογραφημένο υλικό δεν σχετίζεται μόνο με τις μάχες και τα μέτωπα, αλλά αφορά επίσης σε όπλα, τακτικές, προσωπικότητες, πολιτικές και την κοινωνία της εποχής του πολέμου. Υπάρχουν επίσης ταινίες στρατιωτικής εκπαίδευσης της εποχής.
 Μεγάλος αριθμός ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην Ελλάδα και περιλαμβάνει σπάνιο υλικό, καθώς και μια μοναδική συλλογή έγχρωμων ταινιών από την Ελλάδα, της περιόδου 1934-1950.
 Η συλλογή μοντέλων καλύπτει σχεδόν αποκλειστικά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο .Υπάρχουν μοντέλα των περισσότερων τύπων τεθωρακισμένων οχημάτων, στρατιωτών και εξοπλισμού από τις μεγάλες μάχες και τα μέτωπα, καθώς και αντιπροσωπευτικοί τύποι αεροσκαφών (μαχητικών και βομβαρδιστικών).
 Τέλος, υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη και μοναδική συλλογή επαγγελματικά κινηματογραφημένων συνεντεύξεων, που πραγματοποιήθηκαν ειδικά για τους σκοπούς του Αρχείου, με Έλληνες βετεράνους του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου και του Εμφυλίου.
 Το Αρχείο είναι ανοικτό σε όλο το ενήλικο κοινό με ιστορικά ενδιαφέροντα. Η επίσκεψη είναι εφικτή κατόπιν συνεννόησης με το προσωπικό του Αρχείου.

Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου'

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget