B. Αποστόλου: Επανεξετάζουμε τον ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τον ΕΦΚ στο κρασί

Έκκληση στους αγρότες και κτηνοτρόφους των Γρεβενών να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να παράγουν επώνυμα, με ταυτότητα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, έκανε ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, μιλώντας χθες το βράδυ σε ανοικτή συγκέντρωση στην κατάμεστη αίθουσα της Αντιπεριφέρειας Γρεβενών.
 «Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στη διαδικασία παραγωγής των γαλακτοκομικών και αγροτικών προϊόντων μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συνεργατικά και συνεταιριστικού χαρακτήρα σχήματα», σημείωσε ο υπουργός και χαρακτήρισε ως μονόδρομο αυτή τη διαδικασία προκειμένου οι παραγωγοί να υπερασπιστούν τα προϊόντα τους. Επισήμανε ότι για «το 2016 καταβλήθηκαν 150 εκατ. ευρώ για την προώθηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό των αγροτικών προϊόντων».
 Ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η νομοθετική πρωτοβουλία για την υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας. Γνωστοποίησε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται ρυθμιστική παρέμβαση ώστε η πληρωμή των νωπών προϊόντων στους παραγωγούς που σήμερα γίνεται στους οκτώ μήνες να μην ξεπερνά τους δύο μήνες από την πώλησή τους.
 Αναφέρθηκε στις πληρωμές που έγιναν κατά την διάρκεια του 2016 «Πληρώσαμε 3,7 δισ. το 2016, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε ενισχύσεις την τελευταία εικοσαετία στον αγροκτηνοτροφικό κόσμο», όμως προειδοποίησε ότι πρέπει «να πληρωθούν τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί από τα πακέτα Χατζηγάκη» γιατί κινδυνεύουν να ισοσκελιστούν από με τις κοινοτικές επιδοτήσεις.
 Τα Γρεβενά είναι μια μεγάλη κτηνοτροφική περιοχή που επλήγη από το σφοδρό κύμα χιονόπτωσης και της παγωνιάς. Ο υπουργός έδωσε συγχαρητήρια στους αγελαδοτρόφους που «σε τέτοιες συνθήκες κράτησαν ζωντανά τα κοπάδια τους». Στα πολλά παράπονα που ακούστηκαν ότι καθυστερούν να προσέλθουν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχουν, παραδέχθηκε ότι «υπάρχει πρόβλημα με την χιλιομετρική αποζημίωση των ελεγκτών, το οποίο θα διευθετηθεί πολύ σύντομα».
 Ο Ευάγγελος Αποστόλου αναφερόμενος στο θέμα του φορολογικού υπογράμμισε ότι «όσα θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιστραφεί στο 95% των αγροτών η προκαταβολή φόρου που ήδη έχουν καταβάλει», ενώ αναφέρθηκε στα αγροτικά σπίτια, λέγοντας πως «εξετάζεται στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές η μείωση του τεκμηρίου τους κατά 30%».
 Όπως δήλωσε από τα σχέδια βελτίωσης που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα επιθυμούμε να στηριχθούν οι νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική κτηνοτροφία αφού «από τους 10 νέους που ζητάνε να ενταχθούν σε προγράμματα και σχέδια βελτίωσης οι 9,5 πάνε στην φυτική παραγωγή και μόνο ο μισός στην κτηνοτροφία». Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «επανεξετάζουμε στην κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί καθώς και τον ΦΠΑ 24% στα αγροεφόδια» που επιβαρύνεται ο αγροκτηνοτρόφος.
 Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης του παρέδωσε το «Ολοκληρωμένο σχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία» που έχει συντάξει η Περιφέρεια, τονίζοντας ότι «δίνουμε αξία στην τοπική παραγωγή με το σήμα ποιότητας της Δυτικής Μακεδονίας και προτείνουμε πρωτοβουλίες για βιολογικά προϊόντα όπου τα Γρεβενά βρίσκονται στην πρωτοπορία».
 Ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ευάγγελος Σημανδράκος έθεσε την αναγκαιότητα του πετρελαίου θέρμανσης για την περιοχή, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του δημάρχου Γρεβενών Γιώργου Δασταμάνη για τις επιδοτήσεις και το μητρώο αγροτών. «Είμαι γιατρός στο νοσοκομείο Γρεβενών και από κληρονομιά δικαιωμάτων του πατέρα μου που ήταν αγρότης μόλις προχθές έλαβα εκ νέου επιδότηση καλλιέργειας. Τολμήστε κύριε υπουργέ να καθιερώσετε το μητρώο αγροτών ώστε να μπει τέλος σε αυτή την ιστορία».
 Πολλοί αγρότες έθεσαν το πρόβλημα της ελληνοποίησης αγροτικών προϊόντων και αναφέρθηκαν στα φασόλια Καστοριάς, που «είναι στις αποθήκες ενώ η Αθήνα είναι γεμάτη από πινακίδες με φασόλια της περιοχής», ενώ άλλοι επισήμαναν το πρόβλημα της αθρόας εισαγωγής σιτηρών που «έρχονται από τη Βουλγαρία και την Ουκρανία, επεξεργάζονται στους μύλους των Γρεβενών και πωλούνται στην αγορά ως αλεύρι τής περιοχής μας».
 Στη συγκέντρωση ήταν και πολλοί εκπρόσωποι των αγροτών που τις επόμενες ημέρες οργανώνουν κινητοποιήσεις και ανάπτυξη μπλόκων σε συγκοινωνιακούς κόμβους, οι οποίοι δήλωσαν «ανυποχώρητοι στον αγώνα τους» και απευθυνόμενοι στον υπουργό τόνισαν ότι «ήρθατε στα Γρεβενά για να κάμψετε τις κινητοποιήσεις μας, δεν θα τα καταφέρετε, είμαστε οι τελευταίοι που θα υπογράψουμε την καταδίκη μας».
 Νωρίτερα χθες το μεσημέρι ο υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου είχε πολύωρη συνάντηση στο δημαρχείο Δεσκάτης με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.

ΑΠΕ ΜΠΕ VIA http://tvstar.gr

Αποστόλου

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget