Η μεγαλύτερη φορολογική παγίδα βρίσκεται στις καταθέσεις των πολιτών

Τις καταθέσεις έχει βάλει στο στόχαστρο το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει πρόσθετα φορολογικά έσοδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου για φέτος και τα επόμενα χρόνια.
Αυτό που μέχρι το 2010 ήταν άβατο, δηλαδή οι καταθέσεις των φορολογούμενων και το τραπεζικό απόρρητο, έχει ουσιαστικά εξελιχθεί σε έναν εργαλείο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και αύξησης των φορολογικών εσόδων, αλλά και αυτόματων κατασχέσεων από δήμους, αφαλιστικά ταμεία, ακόμη και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, αρκεί ένας απλός έλεγχος ή μια οποιαδήποτε "φορολογική υποψία" για να κλειδώσουν οι λογαριασμοί καταθέσεων αφήνοντας χωρίς χρήματα όποιον φορολογούμενο μπλέξει ακόκη και για μερικές δεκάδες ευρώ.
Η πολιορκία των καταθέσεων εντείνεται με διαφορετικά όπλα ορισμένα από τα οποία είναι άμεσης εφαρμογής και άλλα μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα.
Διαρκής θα είναι ο έλεγχος των καταθέσεων. Πρόκειται για τη διασταύρωση που κάνει το υπουργείο Οικονομικών με ειδικό λογισμικό μεταξύ των καταθέσεων των φορολογούμενων από το 2002 και μετά, με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές τους δηλώσεις. Ουσιαστικά γίνεται υπολογισμός των "πρωτογενών" καταθέσεων που έγιναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενων που εμφανίζονται να έχουν "διακινήσει" σημαντικά ποσά (άνω των 100.000 ευρώ) και αυτές οι πρωτογενείς καταθέσεις συγκρίνονται με τα ποσά που δήλωσε στη φορολογική του δήλωση κάθε φορολογούμενος. Υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 φορολογούμενοι θα εντοπισθούν με αποκλίσεις, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα κληθούν για παροχή εξηγήσεων από τη φορολογική διοίκηση, επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων.

φορολογική παγίδα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget