Τα ξαδέρφια Φίλοι και δεύτερα αδέρφια σας

Τα ξαδέρφια σας αντιπροσωπεύουν ένα μοναδικό οικογενειακό δεσμό. Αυτοί οι στενοί συγγενείς, εμπλουτίζουν την παιδική σας ηλικία και τα εφηβικά σας χρόνια. Το ψυχολογικό και κοινωνικό περιβάλλον των στενών δεσμών που σχηματίζετε με τα ξαδέρφια σας είναι παρόμοιος με αυτό των γονιών και των αδερφών.
 Τα ξαδέρφια είναι αυτοί οι μοναδικοί φίλοι που εκτός από το κοινό μητρικό ή πατρικό επίθετο, έχετε μοιραστεί χιλιάδες περιπέτειες, έχετε δημιουργήσει χιλιάδες αναμνήσεις και σχηματίσατε βασικά κομμάτια της ωριμότητάς σας.
 Σας προσκαλούμε να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτή την αξιόλογη σχέση και να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ενισχύσουν αυτούς τους οικογενειακούς δεσμούς.
 Τα ξαδέρφια, αυτά τα ξεχωριστά δεύτερα αδέρφια
 Οι ανθρωπολόγοι μας ενημερώνουν για κάτι αρκετά ενδιαφέρον· δεν δίνουν όλοι οι πολιτισμοί την ίδια αξία στις οικογενειακές σχέσεις. Υπάρχουν μερικές χώρες όπου η οικογενειακή επαφή περιορίζεται σε ορισμένα τηλεφωνήματα και σε συναντήσεις μια φορά το μήνα ή κάτι παρόμοιο.
 Ωστόσο, σε άλλους πολιτισμούς, είναι κοινή η καθημερινή ή τακτική επαφή και αρκετές γενιές μπορεί ακόμη και να ζουν μαζί κάτω από την ίδια στέγη, να φροντίζουν τους ηλικιωμένους λόγω οικονομικής ανάγκης ή απλά αμοιβαιότητας.
 Πολλοί άνθρωποι μεγαλώνουν μαζί με τα ξαδέρφια τους και μερικές φορές τα σπίτια τους απέχουν μόνο μερικά μέτρα ακόμη και με τη γιαγιά και τον παππού που θα έρθουν να σας πάρουν από το σχολείο επειδή οι γονείς σας είναι στη δουλειά.
 Αυτή η καθημερινή και τακτική επαφή, που είναι φορτωμένη με πράξεις αγάπης και σεβασμού, είναι μια βαθιά ριζωμένη αξία σε ορισμένους πολιτισμούς και μπορούν όλοι να ωφεληθούν -μικροί και μεγάλοι.
 Ας δούμε τι μπορούν να κάνουν τα ξαδέρφια σας για την παιδική σας ηλικία και τι ρόλο παίζουν στη ζωή σας όταν μεγαλώσετε.
 Ένας τρόπος κοινωνικοποίησης εκτός του άμεσου οικογενειακού κύκλου
 Όταν ένα παιδί έρχεται στον κόσμο, ο πρώτος κύκλος διεπαφής του είναι με τους γονείς και τα αδέρφια του. Πολύ πριν ξεκινήσετε να δημιουργείτε φιλικές σχέσεις με τους συμμαθητές σας, θα έχετε κοινωνική επαφή με τα ξαδέρφια σας που θα είναι πολύ ωφέλιμη.
 Η ποιότητα της σχέσης ανάμεσα στα ξαδέρφια μπορεί να προσδιοριστεί από μια θετική σχέση ανάμεσα στα αδέρφια. Αν δεν έχετε αυτή τη στοργική σχέση τότε πιθανότατα δεν θα την αποκτήσετε και εκτός του άμεσου οικογενειακού σας κύκλου.
Στην πραγματικότητα, δεν είναι σπάνιο για πολλούς ανθρώπους να μην γνωρίζουν τα ξαδέρφια τους επειδή οι γονείς τους σταμάτησαν να έχουν σχέσεις με τα αδέρφια τους κάποια στιγμή.
Από την άλλη πλευρά, αν η επαφή είναι θετική το παιδί θα κερδίσει αρκετά πράγματα από αυτή την ξεχωριστή φιλία και αυτό το συναισθηματικό στοιχείο θα δημιουργήσει μια μόνιμη εντύπωση.
Τα ξαδέρφια είναι αυτά τα δεύτερα αδέρφια με τα οποία μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον παππού και τη γιαγιά σας, να απολαύσετε διακοπές και εβδομαδιαίες περιπέτειες μαζί, να χαθείτε, να εξερευνήσετε, να διαφωνήσετε, να γελάσετε και να δημιουργήσετε τη «γνωστική εφεδρεία» που μας βοηθά όλους να αναπτυχθούμε εσωτερικά.
 Τα ξαδέρφια σας, φίλοι σας για μια ζωή
 Κάτι που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι δεν είναι δυνατό να τα πηγαίνουμε το ίδιο καλά με όλα τα ξαδέρφια μας είτε από την πλευρά της μητέρας μας είτε από την πλευρά του πατέρα μας.
 Θα ταιριάξετε περισσότερο με εκείνα με τα οποία ταιριάζουν οι αξίες σας και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους σας προσφέρουν στήριξη και χαρά όταν την έχετε περισσότερη ανάγκη. Με αυτά ήσασταν μαζί από την παιδική σας ηλικία και μπήκατε στην ενηλικίωση μαζί.
Άλλο ένα κοινό πράγμα που μπορεί να συμβεί είναι ότι αρκετά άτομα διατηρούν πολύ καλύτερες σχέσεις με τα ξαδέρφια τους σε σχέση με τα αδέρφια τους.
Αυτές είναι φυσιολογικές διεπαφές που δεν πρέπει να σας απασχολούν τόσο πολύ.
Καμία οικογενειακή υποχρέωση δεν μπορεί να σας αναγκάσει να νιώσετε διαφορετικά για κάποιο άτομο· θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε την καρδιά σας και τη φωνή της συνείδησής σας, αλλά πάντοτε με σεβασμό.
Τα ξαδέρφια μπορούν να είναι οι καλύτεροι φίλοι – μπορεί να είναι αδερφές ψυχές στις οποίες θα μπορείτε να στηρίζεστε μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής σας.
Ενθαρρύνετε τις σχέσεις των παιδιών σας με τα ξαδέρφια τους
 Αν έχετε καλή σχέση με τα αδέρφια σας και την οικογένεια του συντρόφου σας, μη διστάσετε να ενθαρρύνετε ορισμένες συγκεντρώσεις όπου θα μπορούν οι ενήλικες να απολαύσουν μια ευχάριστη συντροφιά και τα νεότερα μέλη των οικογενειών να περάσουν λίγο χρόνο μαζί.
 Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά, ειδικά στα πρώτα έξι χρόνια της ζωής τους βρίσκονται σε ένα εξαιρετικό στάδιο όπου η κάθε εκδήλωση μετράει.
Αν προωθήσετε παιχνίδια, περιπέτειες, απογευματινά σνακ, φάρσες και τραγούδια ανάμεσα στα ξαδέρφια, δεν θα τους προσφέρετε μόνο στιγμές ευτυχίας αλλά και καταπληκτικές αναμνήσεις που θα τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν με χαρά και θα αισθάνονται ότι είναι αγαπητά πρόσωπα.
Αφήστε τα παιδιά σας να έχουν την ίδια θετική σχέση με τα ξαδέρφια τους όπως είχατε κι εσείς με τα δικά σας.

οικογενειακός δεσμός

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget