Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. - Απάντηση στην «επικοινωνιακή απάτη» του Υπουργού Επικρατείας

Κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την αγωνία των συμβασιούχων-παρατασιούχων σε μία εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία. Μίλησαν για μονιμοποίησή τους μέσω «φωτογραφικού» διαγωνισμού. Ακολούθησαν διαψεύσεις και ένα κλίμα αναταραχής και όλα αυτά τυχαίως την προηγούμενη της αγωνιστικής κινητοποίησης της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Γι΄ αυτό πρέπει λοιπόν τα πράγματα να μπουν στη θέση τους.
 Η κυβέρνηση πρόχειρα και χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία προχώρησε στην παράταση των Συμβάσεων έως το τέλος του 2017. Η Πράξη υπ΄ αριθμ.: 105/2016 του Ι΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου διαπίστωσε σοβαρά προβλήματα που αφορούν τόσο στην πληρωμή των συμβασιούχων όσο και με αφορμή την συμπλήρωση του 24μήνου.
 Αρχικές προσπάθειες αντιστροφής του αρνητικού κλίματος μέσω ερμηνευτικών εγκυκλίων δεν έλυσαν το πρόβλημα. Και προκειμένου να συνεχιστεί ένα «επικοινωνιακό παιχνίδι» στις πλάτες των εργαζομένων επιλέχθηκε το σχέδιο Βερναρδάκη περί «φωτογραφικού διαγωνισμού» με υπεραυξημένη μοριοδότηση. Πρόταση που... εκτίναξε στα ύψη τις προσδοκίες των εργαζομένων-συμβασιούχων για να προσγειωθούν ανώμαλα μετά από λίγες ημέρες από «ανώτατη πηγή» του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία υποστήριζε πως δεν υφίσταται ζήτημα τακτοποίησης-μονιμοποίησης των συμβασιούχων.
 Καλούμε πλέον τους αρμόδιους και όσους διακινούν την προπαγάνδα τους να είναι τουλάχιστον πιο προσεκτικοί σε όσα «υπόσχονται»… και πιο συγκεκριμένα:
 Ακόμη και αν επιλέγονταν ο «φωτογραφικός διαγωνισμός» μέσω του Α.Σ.Ε.Π. κατά τα πρότυπα αντίστοιχης διάταξης που ψηφίστηκε επί Υπουργίας Εσωτερικών κ. Κώστα Σκανδαλίδη (Ν.3051/2002) για να λυθεί το θέμα των Συμβασιούχων του Δήμου της Αθήνας το 2002, λύση δεν θα δίνονταν. Θυμίζουμε πως τότε ελάχιστοι εργαζόμενοι κατάφεραν να παραμείνουν στις θέσεις τους για τους πιο κάτω λόγους:
 1. Η προκήρυξη των θέσεων δεν γίνεται από τον Υπουργείο Εσωτερικών αλλά μόνο με τη βούληση και την απόφαση των Δήμων και των Δημοτικών Συμβουλίων. Σε μια τέτοια περίπτωση πλήθος Δήμων δεν θα προκήρυσσαν τις θέσεις με συνέπεια πολλοί εργαζόμενοι να απολυθούν.
 2. Τα κριτήρια πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω Α.Σ.Ε.Π. είναι διαφορετικά από το προσωπικό Ορισμένου Χρόνου, προβλέπουν ως ηλικιακό όριο για τους εργάτες καθαριότητας το 45ο έτος και για τους οδηγούς απορριμματοφόρων το 50ο έτος.
 3. Τόσο το χρονοβόρο των διαδικασιών της πρόσληψης μέσω Α.Σ.Ε.Π. όσο και η καθυστέρηση πρόσληψης των επιτυχόντων είναι τουλάχιστον ανασταλτικός παράγοντας.
 4. Η αυξημένη «μοριοδότηση» κάποιων καθώς επίσης και ο αποκλεισμός κατηγοριών υποψηφίων, θα αποτελέσει αφορμή χρονοβόρων δικαστικών διενέξεων όπως και στο παρελθόν περί της αντισυνταγματικότητάς τους. Είναι εμφανές πως μια παρόμοια επιλογή θα οδηγούσε στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα.
 Το επικοινωνιακό παιχνίδι μεταξύ των υπέρμαχων και των πολέμιων του Υπουργού Επικρατείας κ. Χριστ. Βερναρδάκη δεν αφορά ουσιαστικά κανένα. Πολύ δε περισσότερο τους ίδιους τους εργαζόμενους που αντιλαμβάνονται σιγά-σιγά πως θα συρθούν ξανά έξω από τα μεγάλα Δικηγορικά Γραφεία προκειμένου να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας. Μία ακόμη γενιά Ομήρων-Συμβασιούχων θα εξαρτηθεί από δικηγόρους, πολιτικούς και αιρετούς για ένα καλύτερο μέλλον όταν την ίδια στιγμή τα προβλήματα στην λειτουργία των υπηρεσιών θα οξύνονται.
 Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας ποτέ δεν χτυπήθηκαν υιοθετώντας τες!!! Η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όπου διαπιστώνονται ανάγκες ουδέποτε αποτέλεσε προτεραιότητα καμιάς κυβέρνησης που προτιμούν να παίζουν με την ανασφάλεια και την «ψήφο» των πολιτών.
 Η κυβέρνηση έχει μόνο μία επιλογή. Να διασφαλίσει στο ακέραιο όσα έχει ψηφίσει (αυτοδίκαιη παράταση έως το 2017, ακώλυτη πληρωμή δεδουλευμένων, επίλυση του προβλήματος του 24μηνου) μακριά από ψηφοθηρικές λογικές. Τα τεράστια κενά και ιδιαίτερα σε ευαίσθητους και επικίνδυνους χώρους εργασίας όπως οι υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων θα πρέπει να καλυφθούν με μόνιμες θέσεις εργασίας μακριά από κομματικο-πελατειακές λογικές.
 Γι΄ αυτό το επόμενο χρονικό διάστημα όσοι υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. θα πρέπει να διεκδικήσουμε:
 * Ενιαία και μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.
 * Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 με το οποίο δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιώτες της αποκομιδής των απορριμμάτων.
 * Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό. Επανασύσταση όλων των κενών οργανικών θέσεων που έχουν καταργηθεί με τις μνημονιακές διατάξεις.
 Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
 Ο Πρόεδρος                   Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας
 Νίκος Τράκας                       Γιάννης Τσούνης

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget