Υποφέρετε και εσείς από πόνο στον αυχένα;

Μια από τις συχνότερες καταστάσεις, η οποία είναι γνωστή σε όλους μας ως “πάθηση”, αλλά στην ουσία δεν είναι, και απλώς εμπεριέχει σειρά δυσλειτουργιών που προκαλούν πόνο, δυσκαμψία, ζαλάδες, μουδιάσματα κ.α., αποκαλείται αυχενικό σύνδρομο.
Διεθνείς έρευνες αναφέρουν ότι ο πόνος στον αυχένα πολύ συχνά εμφανίζεται σαν πόνος στους ώμους.
•    επηρεάζει το 45% των εργαζομένων
•    εμφανίζεται αναλογικά σε 4 γυναίκες προς 3 άνδρες
Σύμφωνα με έρευνα του Απριλίου 2016 από το Πανεπιστήμιο του Harvard Medical School, 7 στους 10 μπορεί να εμφανίσουν πόνο στον αυχένα κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Στατιστικά τα επτά πρώιμα συμπτώματα αυχενικού συνδρόμου είναι:
1.    Μυϊκός πόνος                               
2.    Μυϊκές συσπάσεις
3.    Κεφαλαλγία
4.    Αρθριτικός πόνος
5.    Νευρικός πόνος
6.    Αντανακλαστικός πόνος σε άλλα σημεία (χέρι, ώμος, δάκτυλα)
7.    Οστικός πόνος
Στην τελευταία έρευνα του Οκτωβρίου 2016, που ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Harvard Medical School, οι αιτίες πρόκλησης δείχνουν να είναι:
1.    Στρες
2.    Κακός ύπνος (ποιοτικά και ποσοτικά)
3.    Χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις
4.    Κακή στάση σώματος
5.Παρατεταμένη άρση φορτίων
Η πρώτη ακτινογραφία  πολλές φορές δε δείχνει τίποτε. Κατ΄ αρχάς οι ειδικοί εξηγούν ότι η ακτινογραφία απεικονίζει τα οστά, τις οστικές βλάβες και την υφή των οστών. Η έκφραση, λοιπόν, “ουδέν παθολογικό εκ των οστών” ή “οστικά ουδέν” σημαίνει ότι αυτά δεν έχουν κάποια βλάβη (όπως, π.χ., κατάγματα, αλλοιώσεις εκφυλιστικές κ.ά.). Δίνει όμως, σημαντική πληροφόρηση για τη θέση, την καμπυλότητα (λόρδωση) και την απόσταση μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων του αυχένα.
Η πιο συνήθης παθολογική περιγραφή της αλλαγής αυτής της εικόνας αποκαλείται ευθειασμός ή αναστροφή της φυσιολογικής λόρδωσης. Συχνά, τόσο από τους ειδικούς, όσο και από τους λιγότερο σχετικούς, υποτιμάται αυτή η αλλαγή της εικόνας του αυχένα. Με την πάροδο του χρόνου όμως, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε φθορές ή παθήσεις, που λόγω της αλλαγής στον αυχένα, αυξάνουν τα φορτία, που αυτός δεν μπορεί να αντέξει.
Οι ειδικοί προτείνουν έξι τρόπους για την αποφυγή των συμπτωμάτων
1.    Μην παραμένετε σε ίδια θέση για πολύ ώρα. Ασκηθείτε
2.    Εφαρμόστε εργονομικές αλλαγές
3.    Εάν φοράτε γυαλιά, κάντε τακτικά οφθαλμολογικό έλεγχο
4.    Μην χρησιμοποιείται παραπάνω μαξιλάρια
5.    Αναγνωρίστε τα όρια σας όσον αφορά στα σωματικά και στα ψυχικά φορτία
6.    Κοιμηθείτε καλά το βράδυ
Φυσικά, στο μέλλον, λόγω του τρόπου εργασίας και ζωής (pc, κινητά, tablets, TV στην κρεβατοκάμαρα, κ.ά.) τα προβλήματα αυτά θα αυξάνονται και τα άτομα με αυχενικό σύνδρομο θα πολλαπλασιαστούν.
Υπάρχουν τέλος ειδικές ασκήσεις, τεχνικές και μέθοδοι, που όχι μόνο διορθώνουν, αλλά και σταθεροποιούν αυτήν την κατάσταση. Οι ασκήσεις στάσης, όπως π.χ. McKenzie, Brugger καθώς και οι σταθεροποιητικές ασκήσεις, ιδιαίτερα με εργομετρικά μηχανήματα αποκατάστασης, όπως το Medx αυχενικής μοίρας, μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.
  
Πηγή: http://www.iatrikanea.gr

πόνος στον αυχένα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget