Παυσίπονα. Μήπως τα παίρνουμε λάθος;

Πονοκέφαλος, πονόδοντος, πόνοι περιόδου, προβλήματα που μας οδηγούν χωρίς δεύτερη σκέψη στη λήψη κάποιου παυσίπονου. Μάλιστα, το γεγονός ότι πολλά από αυτά μπορούμε να τα προμηθευτούμε μόνοι μας, χωρίς συνταγή γιατρού, μας έχει κάνει να τα θεωρούμε ασφαλή. Ωστόσο, καλό είναι, πριν ανοίξουμε το φαρμακείο του σπιτιού μας για να πάρουμε το επόμενο χάπι, να ρίξουμε μια ματιά στις γραμμές που ακολουθούν για το ενδεχόμενο να κάνουμε και εμείς κάποιο από τα παρακάτω λάθη.
 Τα κόβουμε στη μέση
 Είναι από τα πιο συνηθισμένα λάθη, καθώς για κάποιο λόγο θεωρούμε ότι έτσι θα πάρουμε τη μισή δόση. Ωστόσο, τα δισκία εκείνα που μπορούμε να κόψουμε στη μέση, μοιράζοντας έτσι τη δόση τους, διαθέτουν μια χαρακτηριστική εγκοπή. Όσα δεν έχουν τη γραμμή αυτή είναι σχεδιασμένα να διαλύονται στο έντερο ή με αργό ρυθμό στο στομάχι. Έτσι, αν τα κόψουμε, καταστρέφουμε το περίβλημα που τα προστατεύει από το όξινο περιβάλλον του στομάχου μας.
 Τα λιώνουμε σε νερό
 Όσοι δεν καταπίνουν δισκία, συχνά καταφεύγουν στη λύση αυτή. Ωστόσο, τα χάπια δεν έχουν σχεδιαστεί να λαμβάνονται στη μορφή αυτή και έτσι επηρεάζεται η δράση τους. Όσοι, λοιπόν, δυσκολευόμαστε να τα καταπιούμε, καλύτερα να τα αναζητήσουμε σε άλλες μορφές, όπως είναι το σιρόπι, το υπόθετο και τα αναβράζοντα δισκία. Εξαίρεση μπορούμε να κάνουμε στην περίπτωση της ασπιρίνης, αλλά πρέπει να πιούμε αρκετό νερό, για να μην «κολλήσει» η σκόνη του χαπιού στον οισοφάγο.
 Θυμόμαστε να τα πάρουμε τελευταία στιγμή
 Τα παυσίπονα δεν είναι άμεσης δράσης και χρειάζονται χρόνο για να… κάνουν τη δουλειά τους. Αν, λοιπόν, τα πάρουμε αφού ο πόνος έχει γίνει έντονος, ας μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το αν μας έπιασαν ή όχι. Είναι καλύτερο να τα λαμβάνουμε πριν ο πόνος γίνει αβάσταχτος. Για παράδειγμα, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ και η παρακεταμόλη χρειάζονται γύρω στα 30΄ για να δράσουν.
 Πίνουμε ένα ποτηράκι κρασί μετά
 Φάρμακα και αλκοόλ καλό είναι να μη συνδυάζονται, ακόμα και αν η λήψη τους δεν είναι ταυτόχρονη, καθώς τα φάρμακα χρειάζονται συνήθως αρκετή ώρα προκειμένου να μεταβολιστούν από τον οργανισμό μας. Αποτέλεσμα; Το αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει τη δράση τους, περιορίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους, ή να ενισχύσει τη δράση τους και έτσι να προκληθούν παρενέργειες (π.χ. προβλήματα στο στομάχι).
 Η πρώτη μας επιλογή είναι τα πιο δυνατά
 Όπως λένε οι ειδικοί, καλό είναι να λαμβάνουμε τη μικρότερη δυνατή δόση για το μικρότερο δυνατό διάστημα. Έτσι, ας αποφύγουμε τα ισχυρά παυσίπονα, που ενδείκνυνται για προβλήματα υγείας πιο σοβαρά από έναν απλό πονοκέφαλο, και ας ξεκινήσουμε από τα πιο ήπια. Εξάλλου, αν συνεχίσουμε να πονάμε, μπορούμε πάντα να πάρουμε διπλή δόση.
 Τα καταπίνουμε με δυο γουλιές νερό
 Το νερό είναι ο κυριότερος διαλύτης των φαρμάκων και τα χάπια σχεδιάζονται έτσι ώστε οι ασθενείς να τα λαμβάνουν με ένα ποτήρι νερό. Είναι, επομένως, λάθος να παίρνουμε ένα χάπι (πόσο μάλλον πολλά χάπια) με λίγες γουλιές νερό. Όσο για τα αναβράζοντα δισκία, καλό είναι να τα διαλύουμε σε τουλάχιστον μισό ποτήρι νερό.
 Παίρνουμε φάρμακα χωρίς να ενημερώνουμε τον γιατρό μας
 Καλό είναι να μην παίρνουμε μόνοι μας ή έπειτα από την παρότρυνση γνωστών και φίλων φάρμακα, γιατί δεν ξέρουμε τι επιπλοκές μπορεί να έχουν, ιδιαίτερα αν ήδη ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων δεν είναι τόσο σπάνιες όσο φανταζόμαστε. Για παράδειγμα, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να ανεβάσουν
 την πίεση σε ασθενείς με υπέρταση. Καλό είναι, επίσης, να μην παίρνουμε ένα φάρμακο επειδή το παίρνει κάποιος γνωστός μας. Το γεγονός ότι ήταν αποτελεσματικό στη δική του περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα είναι αποτελεσματικό και στη δική μας.
 Ευαίσθητες ομάδες
 Οι καρδιοπαθείς, οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς με ανοσοκαταστολή (π.χ. μεταμοσχευμένοι) πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον θεράποντα γιατρό τους. Επίσης, οι έγκυοι πρέπει να αναζητούν τη συμβουλή του γυναικολόγου τους, καθώς δεν μπορούν να λαμβάνουν αντιφλεγμονώδη (εκτός λίγων εξαιρέσεων). Τέλος, αν πρόκειται για παιδί, συνεννοηθείτε με τον παιδίατρό σας, γιατί απαγορεύεται η χορήγηση ασπιρίνης, ενώ επιτρέπεται η παρακεταμόλη.
 Άδειο στομάχι;
 Πολλοί θεωρούμε ότι όλα τα σκευάσματα δρουν καλύτερα όταν τα παίρνουμε νηστικοί. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο γαστρεντερικό μας σύστημα, γι’ αυτό πρέπει να τα λαμβάνουμε με γεμάτο στομάχι.

Σε συνεργασία με τον κ. Κωνσταντίνο Ζαχαρενάκη, φαρμακοποιό.

Παυσίπονα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget