Κάτω από 100 ευρώ τον μήνα παίρνουν 125.000 εργαζόμενοι

Στοιχεία που δείχνουν την δεινή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας έδωσε η υπουργός εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο από κοινού με τον κ. Τσακαλώτο με στόχο να διατηρήσει «ζεστό» το ελληνικό αίτημα για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η κ. Αχτσιόγλου παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ αρνείται να συζητήσει το θέμα της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ αντίθετα οι ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν αλληλεγγύη στις ελληνικές θέσεις.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός:
 -125.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα και ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα.
 – Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22%, και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών. Επομένως η Ελλάδα είναι πλέον μία χώρα με χαμηλό κατώτατο μισθό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με μία ιδιαίτερα απορρυθμισμένη αγορά εργασίας.
 -Οι μειώσεις στους κατώτατους μισθούς δεν βοήθησαν στην επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, αντιθέτως αύξησαν τα ποσοστά της ανεργίας, από 7% το 2009 στο 27,9% το 2013, και η ανεργία των νέων διαμορφώνεται περίπου στο 50% στο 2016.
 – Οι συνέπειες ήταν η σημαντική αύξηση της μετανάστευσης υψηλά καταρτισμένου νεανικού εργατικού δυναμικού, οι δραματικές επιπτώσεις στην καταναλωτική ζήτηση και η μεγάλη αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
 -Περισσότερο από το 50% των προσλήψεων το 2015 αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός αυτών που ονομάζουμε «φτωχοποιημένοι εργαζόμενοι», ενώ επίσης αυξήθηκε κατά πολύ και η αδήλωτη εργασία.
 – Από το 2010 έχουν γίνει αρκετές «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα ήταν η κατάρρευση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτή την στιγμή υπάρχουν εν ισχύ μόνο οκτώ κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας ορίζουν τους κανόνες για την πλειοψηφία των εργαζομένων.
 Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης.
 Όλα καλά τα είπε η κα. Αχτσιόγλου, η νεαρή υπουργός Εργασίας. Αλλά ξέχασε – πολύ βολικά – να πει και κάτι άλλο στους Γερμανούς δημοσιογράφους. Ότι από αυτούς τους χιλιάδες Έλληνες με πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα, η μεγάλη πλειοψηφία είναι και δανειολήπτες. Και η κυβέρνηση μέλος της οποίας είναι η κα. Αχτσιόγλου, τους υποχρεώνει να προχωρήσουν σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με τις τράπεζες, όπως ακριβώς επιθυμούσαν και απαιτούσαν οι τραπεζίτες, στους οποίους μάλιστα δίνουν και άφεση αμαρτιών για τις παρανομίες που πρόκειται να κάνουν εις βάρος των δανειοληπτών.
 Ενώ θα μπορούσαν – αν πραγματικά νοιάζονταν για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες αυτής της χώρας – να φέρουν προς ψήφιση την τροποποίηση του νόμου για δωρεάν νομική βοήθεια. Αλλά αυτό θα βόλευε τους δανειολήπτες και όχι τους τραπεζίτες.
 Γιατί, από τη στιγμή που οι αδύναμοι οικονομικά δανειολήπτες δεν μπορούν να πληρώσουν δικηγόρο, θα αναγκαστούν να υποκύψουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

αγορά εργασίας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget