Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου έχει θεσπιστεί από το 1988 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.Όλοι πλέον γνωρίζουμε την σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής του νόσηματος, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας.
 Από την εμφάνιση της νόσου το 1981 και μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 35 εκατομμύρια άνθρωποι. Αποδείχτηκε τελικά μία από τις φονικότερες παγκόσμιες επιδημίες. Οι ηγέτες του κόσμου δεσμεύτηκαν ομόφωνα για τον τερματισμό της επιδημίας του AIDS μέχρι το 2030 ως μέρος της Αειφόρου Ανάπτυξης.
 Για το 2016 το θέμα του εορτασμού σε ελεύθερη μετάφραση είναι: «Σηκώστε τα χέρια στην πρόληψη ( Hands up for Prevention)».
 Ο ιός HIV της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) μολύνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, καταστρέφοντας ή αλλοιώνοντας τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να εξασθενεί το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου απέναντι στις λοιμώξεις και σε ορισμένα είδη καρκίνου.
 Μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη, της μετάγγισης μολυσμένου αίματος και της κοινής χρήσης μολυσμένων βελονών, συριγγών, χειρουργικού εξοπλισμού ή άλλων αιχμηρών αντικειμένων. Μπορεί, επίσης, να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί της (κάθετη μετάδοση) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του θηλασμού.
 Ο ιός δεν κάνει διάκριση μεταξύ φύλου, ηλικίας, φυλής ή οικονομικής κατάστασης . Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν εάν δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες προστασίας.
 Επιπλέον η επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας δημιουργούν ευνοϊκό υπόστρωμα για αύξηση της διασποράς του ιού και επέκταση σε πληθυσμιακές ομάδες πέραν των μέχρι σήμερα πληττομένων.
 Μετά από 30 χρόνια, η προκατάληψη εξακολουθεί να υφίσταται στην κοινωνία και τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού γίνονται συνεχώς πιο έντονα, ενώ οι οροθετικοί ζουν στιγματισμένοι.
 Παρά την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας η πολιτεία πρέπει να επανεξετάσει τις δαπάνες που διατίθενται σ’ αυτόν τον τομέα, και να οργανώσει και υποστηρίξει εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού γύρω από το HIV/AIDS, με στόχο την πρόληψη, αλλά και την καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού
 Μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης
 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget