Ιερώνυμος: Το καράβι βουλιάζει, κι αν βουλιάξει δεν θα σωθεί ούτε ο αφεντικός, ούτε ο μούτσος

Νέο ηχηρό μήνυμα προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εντός Βουλής καλώντας το να αποβάλλει «παιδικές αρρώστιες» και «ιδεοληψίες» καθώς όπως είπε «δεν είναι καιρός για τέτοια. Το καράβι βουλιάζει κι αν βουλιάξει δεν θα γλιτώσει κανείς. Ούτε ο αφεντικός, ούτε ο αξιωματικός ούτε ο μούτσος».
 «Έχουμε ανάγκη συνεργασίας και όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν τον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας για να προσθέσει: «Κανείς δυνάστης δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί την Εκκλησία. Ορισμένοι κάνουν πολιτική εις βάρος της Εκκλησίας. Ολοι έχουμε παιδικές αρρώστιες και ιδεοληψίες αλλά δεν είναι καιρός για τέτοια. Το καράβι βουλιάζει και αν βουλιάξει δεν θα γλιτώσει ούτε ο αφεντικός, ούτε ο αξιωματικός ούτε ο μούτσος».
 Κατα το κλείσιμο δε της συνεδρίασης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε έντονο διάλογο με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία που του ζήτησε να πάρει θέση για ορισμένους ιεράρχες που επιδίδονται όπως είπε σε κηρύγματα μίσους.
 «Η Εκκλησία είναι ο δημοκρατικός χώρος. Κάθε ένας πρέπει να έχει τις απόψεις του και να τις λέει» είπε αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος για να αντιδράσει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Ακόμα και αν οι φωνές είναι μίσους;».
 «Νομίζετε ότι δεν εκπροσωπούν αυτοί ανθρώπους;» ανταπάντησε ο Αρχιεπίσκοπος με την κυρία Καββαδία να επιμένει: «Τι σχέση έχουν τα κηρύγματα μίσους με το χριστιανικό μήνυμα αγάπης;».
 «Θα του πω ότι είναι λάθος γραμμή αλλά δεν μπορώ να του κόψω το κεφάλι» εξήγησε ο προκαθήμενος της εκκλησίας.
 Η συζήτηση έγινε σε ειδική εκδήλωση της επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς για τον ρόλο της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στον ελληνισμό της διασποράς.
 Κατά την έναρξη της τοποθέτησή του ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Όταν ακούω χωρισμός εκκλησίας πολιτείας στο βάθος έχω λογισμούς. Εξωτερικά δεν με απασχολεί καθώς είμαστε εθισμένοι σε λόγια και συζητήσεις και ξέρω ότι θα αργήσει πολύ να έρθει η ώρα που σοβαρά θέματα που απασχολούν τόπο και εκκλησία θα συζητηθούν σοβαρά». «Ποιος διερωτήθηκε πως μπορεί η Εκκλησία να ταΐζει 53 χιλ ανθρώπους μόνο στην Αθήνα; Στην Αρχιεπισκοπή. Πως μπορούμε να κρατάμε τόσες χιλιάδες ανθρώπους με φάρμακα, φοιτητές να έχουν δωμάτια. Μπορούμε να δούμε πως κινείται όλο αυτό το έργο. Θα πάρουμε στοιχεία ποιοι μας βοήθησαν και μας βοηθάνε να αντιμετωπιστεί ο όγκος υποχρεώσεων. Οι ομογενείς με ένα δολάριο βοηθούν. Η ομογένεια στέλνει τον ιδρώτα τον κόπο της και βοηθά. Και πρέπει να τους δείξουμε ότι δεν πάει στράφι ο κόπος τους» είπε σε άλλο σημείο.
 Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην εκκλησιαστική περιουσία και τα δεκάδες οικόπεδα που έχουν απαλλοτριωθεί – δεσμευτεί από το δημόσιο. Επίσης εξήγησε ότι η πρότασή του είναι πως οι ρόλοι μεταξύ Εκκλησίας – Κράτους πρέπει να είναι «διακριτοί αλλά καθαροί που δεν θα βαραίνουν από την μια πλευρά και όταν υπάρχει ανάγκη να υπάρχει απαραίτητη συνεργασία».
 Για τις απόψεις περι χωρισμού Εκκλησίας Κράτους απάντησε «η εκκλησία δεν έχει τέτοια φράση στην ποιμαντική της γιατί δεν διώχνει. Οποιος θέλει φεύγει μόνος του. Αν θέλεις πάρε τα πραγματάκια σου και πήγαινε στο καλό. Εμείς δεν διώχνουμε και δεν διαγράφουμε κανένα και αν θέλει να γυρίσει εδώ είμαστε να τον αγκαλιάσουμε. Δεν υπάρχει για εμάς χωρισμός. Δεν υπάρχει τέτοια ορολογία ποιμαντική».

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget