Σχεδιασμός για τα σκουπίδια στη Στερεά: Μπράβο κ. Μπακογιάννη, άξιος υποστηρικτής κ. Στουπή

Δέσποινα Σπανούδη
Στο παραπέντε και πριν το σφύριγμα της λήξης, συζητήθηκε ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων της Στερεάς. Η απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, αποτελεί υπόδειγμα λιτότητας. Πιο συνοπτική και περιληπτική έγκριση δεν θα βρείτε σε κανένα άλλο περιφερειακό σχεδιασμό της χώρας. Η αλήθεια είναι πως αυτή ήταν και η ουσία του θέματος:
Ένας ανύπαρκτος σχεδιασμός θαμμένος κάτω από 2-3 χιλιάδες σελίδες πολυλογίας και μια «στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων» που το μόνο που λέει είναι πως όλα θα πάνε καλά. Ας προσθέσουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, που τρέχει με τη γλώσσα έξω να πάρει κανένα φράγκο από την Περιφέρεια ή κανένα ψίχουλο από τα ελάχιστα του ΕΣΠΑ και στο βάθος τους Μπόμπολες και Σια. Τόσο απλά, τόσο λίγα, τόσο κοινότυπα.
(περισσότερα για τον ΠΕΣΔΑ Στερεάς εδώ και εδώ)
 

Έχει σημασία τι θα γίνει με τα σκουπίδια; Τεράστια σημασία για το περιβάλλον  και για την οικονομία. Οι τσέπες ως γνωστόν είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Όσο αδειάζουν οι πολλές, γεμίζουν οι λίγες. Αυτόν τον παγκόσμιο νόμο της φυσικής τον ξέρουν όλοι και στην περίπτωση των σκουπιδιών η εφαρμογή είναι άμεση. Όσο πιο ακριβή γίνεται η διαχείριση τους, τόσο αυξάνουν τα δημοτικά τέλη.
 Για όσους έχουν υπομονή, θα ήταν χρήσιμο να ακούσουν τη σχετική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (στο τέλος της ανάρτησης).Θα μπορέσουν μεταξύ άλλων να απολαύσουν την performance του κυρίου Μπακογιάννη, που έχει την πραγματική στόφα του πολιτικού από τζάκι. Αστειάκια, άνεση, ανώδυνη αυτοκριτική ώστε να πεισθούμε για την αξιοπιστία του στα σοβαρά θέματα. Τι μαθαίνουμε λοιπόν για τα σοβαρά θέματα; Ότι όλα καλώς βαίνουν με το σχεδιασμό. Ότι οι εκλεκτοί δήμαρχοι Λαμίας και Χαλκίδας, είναι μεγαλόκαρδοι και αναλαμβάνουν το βάρος και των γειτονικών τους Δήμων, συνεπώς θα ανταμειφθούν με ακριβά και μεγάλα έργα. Ότι δεν μπορούμε να έχουμε "κάθε χωριό και γήπεδο", οπότε δεν μπορεί κάθε τόπος να διαχειρίζεται τα σκουπίδια του με μικρότερες μονάδες (το οποίον συνεπάγεται ότι θα πληρώνει και θα τα ταξιδεύει μέχρι να συναντήσουν το μεγάλο έργο).
 Τι άλλο μάθαμε από τον κ. Μπακογιάννη; Μάθαμε ότι δεν του αρέσει ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων. Δε συμφωνεί με τους στόχους του που είναι λίαν φιλόδοξοι και ακατόρθωτοι. Ξέχασε ωστόσο να αναφέρει ότι αυτοί οι στόχοι δεν είναι άλλοι από αυτούς που περιλαμβάνονται στην κοινοτική νομοθεσία.
 Τι λένε λοιπόν αυτοί οι «φιλόδοξοι» στόχοι; Ότι μέχρι το 2020, το 50% των σκουπιδιών θα πρέπει να διαλέγεται στην πηγή κατά προτίμηση και να μην καταλήγει στα ακριβά και μεγάλα έργα που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι λιγότερο ακριβά και λιγότερο μεγάλα. 
 Ο κύριος Μπακογιάννης, μας είπε ότι για να υλοποιήσουμε αυτούς τους στόχους θα πρέπει «να πάρουμε τα δάνεια της Αγγλίας και να κάνουμε ένα μνημόνιο ακόμη μόνο για τα σκουπίδια και αυτό κανείς δεν θα το ήθελε». Λογικό θα πείτε εσείς που το ακούτε. Ψέμα και μάλιστα χοντροκομμένο αν το σκεφτείτε μια φορά ακόμη. Ας αναρωτηθούμε. Τι κοστίζει πιο πολύ; Να διευκολύνονται και να έχουν κίνητρα οι πολίτες να διαλέγουν τα σκουπίδια από την πηγή παράγοντας κόμποστ και στέλνοντας καθαρά υλικά για ανακύκλωση ή να τα μαζεύουμε όλα μαζί ανακατεμένα, να τα πολτοποιούμε, να κάνουμε φαραωνικά εργοστάσια για να διαλέξουμε το 5-10% και στη συνέχεια να τα πηγαίνουμε σε τεράστιους χώρους υγειονομικής ταφής που όσο και να ξοδέψουμε στην πράξη μολύνουν το περιβάλλον;
 Στον αντίποδα, ο Εθνικός Σχεδιασμός που δεν αρέσει στον περιφερειάρχη μας, επικαλείται και τεκμηριώνει ότι η μέθοδος της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με διαλογή όσο το δυνατόν περισσότερων υλικών από την πηγή (πολίτες, επιχειρήσεις, υπηρεσίες, αγροτικές δραστηριότητες κλπ), απαιτεί εγκαταστάσεις μικρότερης κλίμακας,  μικρότερου κόστους κατασκευής και λειτουργίας και πολύ πιο περιορισμένων επιπτώσεων στο περιβάλλον. Γιαυτό δεν αρέσει, γιαυτό ακυρώνεται στην πράξη και  από την ίδια την κυβέρνηση που ενδεχομένως έχει μετανοιώσει πικρά που τον ενέκρινε στην πρώτη της κυβερνητική περίοδο.
 Ο κ. Μπακογιάννης μας είπε ότι επιπλέον δεν συμφωνεί με τον Εθνικό σχεδιασμό γιατί «επιβάλλει τεχνολογίες» και δεν αφήνει να επιλέξουν οι Περιφέρειες τεχνολογίες της αρεσκείας τους. Στην πραγματικότητα ο Εθνικός Σχεδιασμός το μόνο που ξεκαθαρίζει είναι ότι τα μεγάλα και ακριβά εργοστάσια δεν πρέπει να παράγουν σκουπίδια για κάψιμο και ότι η ενεργειακή αξιοποίηση, προϋποθέτει ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια άλλου είδους ανάκτησης. Λέει δηλαδή ότι λέει η επιστήμη, ότι λέει η κοινή λογική. Ο Εθνικός Σχεδιασμός δεν επιβάλει τεχνολογίες, δίνει όμως την κατεύθυνση όπως ο νόμος ορίζει. Αν κάποιος διαφωνεί με αυτό, ας βγει να πει καθαρά και ξάστερα αν επιθυμεί καύση των απορριμμάτων.
 Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης, της παράταξης δηλαδή που φέρει και το όνομα του ηγέτη της κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Ο τωρινός επικεφαλής, κ. Νίκος Στουπής, αν και μέλος του κυβερνώντος κόμματος, συμφώνησε και υπερθεμάτισε ότι ο Εθνικός Σχεδιασμός ούτε σε αυτόν αρέσει γιατί είναι πολύ φιλόδοξος, πολύ ακριβός και έχει δημιουργικές ασάφειες. 'Ετσι λοιπόν, ο κ.  Στουπής και η παράταξή του, βρήκαν δημιουργικά ασαφή τον Εθνικό Σχεδιασμό αλλά υπερψήφισαν τον Περιφερειακό σχεδιασμό ως σαφέστερο! Για να πει αυτά τα άκρως ενδιαφέροντα, ο κύριος Στουπής κατανάλωσε πάρα πολύ ώρα, χωρίς δυστυχώς για τους ακροατές να έχει την ίδια απόδοση ως performer, όπως ο αυθεντικός κ. Μπακογιάννης.
Οι λοιπές παρατάξεις ψήφισαν παρομοίως με την εξαίρεση των παρατάξεων που υποστηρίχθηκαν από ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 
 Επιμύθιο και ηθικό δίδαγμα: 
 Όλοι ξέρουμε τη θεωρία των δύο άκρων, αλλά όλοι ζούμε εδώ και χρόνια την ταύτιση των μέσων.  Οι οπαδοί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, όπως οι οπαδοί ΝΔ –ΠΑΣΟΚ χθες, θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν διαφορές στην άσκηση πολιτικής, πέρα από τις λεκτικές διαφοροποιήσεις. Αν και για σημαντική μερίδα των οπαδών αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία. Η εξουσία είναι ως γνωστό η πιο ισχυρή κόλλα. Για πόσο όμως;


Δέσποινα Σπανούδη

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget