Όλα τα αυγά (συμπεριλαμβανομένων των χύμα αυγών που
πωλούνται στις Λαϊκές Αγορές) θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά
γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Αυτός ο διακριτικός αριθμός στα αυγά περιλαμβάνει:
1 = Ελεύθερης βοσκής
2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή
3= Κλωβοστοιχίας
2. Την χώρα προέλευσης, που για την χώρα μας αναγράφεται ως GR
Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
Τον αριθμό αβγών, που περιέχει η συσκευασία.
Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά
την ημερομηνία ωοτοκίας).
Άλλα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέχετε
Τα αυγά μπορούν να πωλούνται ως «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την έβδομη
ημέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία.
Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλής της ωοπαραγωγού
όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν
επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.
Συμβουλές
Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με
ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη
οσμή.
Μην χρησιμοποιείτε αυγά με δυσάρεστη οσμή.
Για τη καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε μην τα πλένετε
αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του
αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα
αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.
Δημοσίευση σχολίου