Πραγματοποιήθηκε η Σύναξη Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών & Λεβαδείας

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 16ης Νοεμβρίου 2016 η Σύναξη των Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων.
 Κατά την έναρξη της σύναξης μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στον ασκητή της Αιγύπτου καί νηπτικό θεολόγο Ευάγριο Ποντικό, ο οποίος τον τέταρτο αιώνα έγραφε: «μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν».
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η προσευχή και η ψαλμωδία συνιστούν τον κορμό των Iερών Ακολουθιών, επισημαίνοντας ότι η θέση των ιεροψαλτών είναι κεντρική και νευραλγική. Κατά συνέπεια ο ιεροψάλτης ασκεί λειτουργικό έργο και όχι απλώς καλλιτεχνικό κοσμικού χαρακτήρα. Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι ο τρόπος του ψάλλειν επ εκκλησίαις πρέπει να είναι ανάλογος: εκκλησιαστικός, παραδοσιακός, κατανυκτικός ή πανηγυρικός κατά περίσταση. Τέλος, εξέφρασε το σεβασμό και την εκτίμηση του για τους ιεροψάλτες μας, οι οποίοι επιτελούν ένα σημαντικό λειτούργημα στη διακονία της Εκκλησίας μας, γι’ αυτό και δεν μπορεί να μείνει το ιεροψαλτικό λειτούργημα έξω από την μέριμνα της Τοπικής Εκκλησίας και του Επισκόπου της.

 Στη συνέχεια μίλησε ο ελλογιμώτατος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Φίλιας, ο οποίος παρουσίασε με σύντομο αλλά πολύ παραστατικό τρόπο το βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου με τίτλο: «Ψαλλῶ τῷ Θεῷ μου ἤ τῷ ἑαυτῶ μου;». Συγκεκριμένα ο κ. Καθηγητής ανέφερε ότι το βιβλίο κάνει λόγο για την ψαλτική τέχνη, η οποία δεν είναι τέχνη για την τέχνη ούτε φεστιβαλική μουσική αλλά κατευθύνει την σύναξη σε προσευχή και  κάνει αναφορά στο ύφος και ήθος των ψαλτών· επίσης, γίνεται αναφορά στη Θεία Λειτουργία, η οποία είναι το κέντρο της Θείας Λατρείας, στην οποία την πρώτη ευθύνη έχει ο ιερέας και μετά ο ψάλτης.
 Στη συνέχεια ο συντονιστής της εκδήλωσης π. Μιχαήλ Κατσίνας ανέγνωσε κείμενο που είχε αποστείλει ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Αεράκης, που περιελάμβανε κρίσεις και θεολογικολειτουργικές σκέψεις σχετικά με τους ψάλτες.
 Κατόπιν το λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο οποίος αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να γράψει το βιβλίο, το οποίο κρύβει την αγωνία του για τον ρόλο, το ήθος και το ύφος των ιεροψαλτών.  Ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος ανέφερε ότι η ψαλτική δεν είναι μάθημα, αλλά προσευχή επισημαίνοντας τον 75ο κανόνα της ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου «οὑ ψάλλειν βοαῖς ἀτάκτοις».
 Στη συνέχεια οι ιεροψάλτες, αφού ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο για την σύναξη, καθώς και τους ομιλητές, έκαναν ερωτήσεις και τοποθετήθηκαν επί ιεροψαλτικών θεμάτων.

 Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, ο οποίος ανέφερε ότι ο ψάλτης είναι ο συνεργός του ιερέα στις ιερές ακολουθίες και τέλος  ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Νεκτάριο, τον ελλογιμώτατο κ. Φίλια καθώς και τους Ιεροψάλτες για την παρουσία τους στη Σύναξη.


Σύναξη Ιεροψαλτών

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget