Φόρο στις αναλήψεις μετρητών ζητούν οι τράπεζες

Αίσθηση προκαλεί η πρόταση των τραπεζών στην κυβέρνηση να φορολογούνται οι αναλήψεις μετρητών από τους καταθέτες, με το πρόσχημα ότι αποτελεί ένα αναγκαίο μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Για να μετριάσουν τις αντιδράσεις, πάντως, ζητούν επιπλέον και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ώστε να υπάρξει περιορισμός της χρήσης των μετρητών στην οικονομία.
 Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», στην πρόταση που καέθεσαν οι τραπεζίτες στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι τα μετρητά διοχετεύονται σε μεγάλο βαθμό ή μπορούν να διοχετευθούν εύκολα, στη «μαύρη» οικονομία.
 Έτσι, η επιβολή φόρου στις αναλήψεις θα μείωνε δραστικά τις συναλλαγές με μετρητά και κατ’ επέκταση την παραοικονομία.
 Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι τράπεζες ζητούν την υποχρεωτική χρήση καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών δικτύων για κάθε συναλλαγή με επαγγέλματα όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις φοροδιαφυγής ή χρησιμοποιούνται τα μετρητά ως κύριο μέσο συναλλαγών.
 Οι κάρτες –πιστωτικές και χρεωστικές– αλλά και οι νέας τεχνολογίας που επιτρέπουν τις ανέπαφες συναλλαγές για μικροποσά, καθώς και το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για την πιο μικρή συναλλαγή, από την αγορά εφημερίδας στο περίπτερο μέχρι και εισιτήριο λεωφορείου.
 Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, στις προτάσεις προς την κυβέρνηση συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
 Υποχρεωτική χρήση καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών δικτύων για κάθε συναλλαγή με επαγγέλματα όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις φοροδιαφυγής ή χρησιμοποιούνται τα μετρητά ως κύριο μέσο συναλλαγών.
Υποχρεωτικη χρήση καρτών ή ηλεκτρονικών δικτύων για συναλλαγές από κάποιο ποσό και πάνω.
Αναμόρφωση φορολογικού συστήματος με την καθιέρωση συστήματος εσόδων-εξόδων. Τα νοικοκυριά ή οι επαγγελματίες θα φορολογούνται μόνο για το ποσό του εισοδήματος που δεν καταναλώθηκε. Ετσι επαγγελματίες και νοικοκυριά θα έχουν ισχυρό κίνητρο να ζητούν αποδείξεις για την παραμικρή δαπάνη προκειμένου να αυξήσουν τα έξοδά τους και να περιορίσουν τον τελικό φόρο.
Υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, να καταβάλουν ηλεκτρονικά κάθε μισθοδοσία.

Φόρο στις αναλήψεις

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget