Λεφτά ούτε για φόρους ούτε για τράπεζες

Οι τράπεζες σταμάτησαν πια να έχουν υψηλές προσδοκίες για επιστροφή των καταθέσεων και καλά θα κάνει και η κυβέρνηση να μειώσει και τις δικές της προσδοκίες όσον αφορά στη συγκέντρωση εσόδων από την αύξηση της φορολογίας. Όταν το κράτος είναι πλέον ο μεγαλύτερος μπαταχτσής, καθώς ακόμα χρωστάει αρκετά εκατομμύρια ευρώ από επιστροφή φόρων στους φορολογούμενους, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να μιλάει για αύξηση εσόδων σε ένα κράτος όπου η φτωχοποίηση των πολιτών της συνεχίζεται με σταθερά βήματα και αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, ακόμα κι αν έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.
 Δημιουργείται έτσι μια μαγική εικόνα που δεν πείθει κανέναν και σίγουρα δεν πείθει και τους δανειστές που και οι ίδιοι βλέπουν ότι η ελληνική κυβέρνηση τους παρουσιάζει μια μαγική εικόνα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη πραγματικότητα. Μια μαγική εικόνα που στηρίζεται κυρίως στην υπερφορολόγηση των πολιτών, ως αποτέλεσμα του τρίτου μνημονίου, το οποίο σημειωτέον, δεν μας επέβαλαν οι δανειστές, αλλά ήταν η πρόταση που κατέθεσε στους δανειστές η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με σκοπό βέβαια, και αυτή, να σώσει τη χώρα.
 Τα στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά, μιλούν από μόνα τους. Η κυβέρνηση, με συμψηφισμούς και κατασχέσεις «ξεζουμίζει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών αντί τον Οκτώβριο να δώσει επιστροφές φόρων 364 εκατ. ευρώ, έδωσε μόνο 237 εκατ. ευρώ. Οι δε θεσμοί, που δεν χάφτουν παραμύθια, διαμηνύουν ότι θεωρούν «μη διατηρήσιμα» τα φορολογικά έσοδα. Γι αυτό και ζητούν εξηγήσεις επειδή, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει υπερείσπραξη εσόδων 2,348 δισ. και πρωτογενές πλεόνασμα 6,497 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση καθυστερεί να πληρώσει 3,233 δισ. ευρώ που προϋπολογίζονταν ως τον Οκτώβριο και χρειάστηκε να πάρει και νέο δάνειο 6 δισ. για να πληρώσει 2 δισ. για ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο.
 Και φυσικά, οι δανειστές αμφισβητούν σφόδρα τη «μαγική εικόνα» που προβάλλει η κυβέρνηση, θεωρώντας πως όχι μόνον δεν δικαιολογούνται πανηγυρισμοί και διαθέσεις παροχών που ήδη εκδηλώνονται από κυβερνητικά στελέχη, αλλά υπάρχει και δημοσιονομικό κενό 1 δισ. ευρώ για το 2017. Επιπλέον, με την υπερείσπραξη φόρων επιχειρείται να καλυφθούν απώλειες 940 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
 Η ίδια η Κομισιόν στην τελευταία έκθεσή της πριν μια εβδομάδα χαρακτήριζε «υψηλού ρίσκου» τις προβλέψεις για υπερείσπραξη εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
 Όπως προκύπτει τα έσοδα αυξήθηκαν τον Οκτώβριο εξαιτίας της συνεχούς πληρωμής φόρων. Των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ, της είσπραξης σε λιγότερες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, των αυξημένων ελέγχων σε τουριστικές περιοχές το καλοκαίρι, του ότι πάνω από 200.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν φόρους τον Οκτώβριο αλλά… τους είχαν προπληρώσει, των κατασχέσεων, καθώς σχεδόν 1,5 εκατ. οφειλέτες φοβήθηκαν και πλήρωσαν χρέη στην εφορία.
 Κι ενώ υπάρχει αυτό το κλίμα, έχουμε από την άλλη πλευρά τις τράπεζες να ονειρεύονται επιστροφή των καταθέσεων. Αλλά κι αυτές πλέον, βλέποντας την κατάσταση της οικονομίας, άρχισαν να βάζουν νερό στο κρασί τους και να μην κάνουν μεγάλα όνειρα ότι θα δουν τα ταμεία τους να ανασαίνουν. Από κει που υπολόγιζαν ότι θα επιστρέψουν περίπου 10 δις ευρώ σε καταθέσεις, τώρα αμφιβάλλουν αν θα μαζέψουν και 1 δις ευρώ.
 Και ναι μεν κάποιοι τραπεζίτες κάνουν όνειρα, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που είναι πολύ πιο προσγειωμένοι και δεν κρατούν μεγάλο καλάθι, καθώς βλέπουν ότι οι εξαγγελίες για επιστροφή της ανάπτυξης, δεν ήταν τίποτ’ άλλο παρά όνειρα θερινής νυκτός.
 Οι καταθέσεις δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις τράπεζες για πολλούς λόγους.
 Πρώτον, γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται πλέον τις τράπεζες και μάλιστα, όταν ακούν όλο και περισσότερους Ευρωπαίους οικονομολόγους και αναλυτές να μιλούν όλο και πιο συχνά για ένα 4ο μνημόνιο και για ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων, είναι σίγουρο ότι θα κρατήσουν τα χρήματά τους σε στρώματα, μαξιλάρια και θυρίδες.
 Δεύτερον, χρειάζονται αυτά τα χρήματα για να μπορούν να πληρώνουν τους ολοένα αυξανόμενους φόρους.
 Τρίτον, οι περισσότεροι Έλληνες αμείβονται με «μαύρο χρήμα». Και σίγουρα δεν είναι τόσο χαζοί ώστε να πάρουν αυτά τα χρήματα και ξαφνικά να τα εμφανίσουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι τραπεζίτες και να έχει τη δυνατότητα να τους τα αρπάξει η εφορία. Τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ματώνουν για να μπορούν πληρώνουν συνεχώς φόρους και να μπορούν να επιβιώνουν.
 Και δεν πρόκειται να χάσουν ακόμα κι αυτή τη δυνατότητα επιβίωσης για να ικανοποιήσουν τους τραπεζίτες, που τους πλήρωσαν ήδη με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, αλλά τα λεφτά τους πήγαν χαμένα και οι τράπεζες πάλι δεν διασώθηκαν.

danioliptes.gr

μαύρο χρήμα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget