Ιερώνυμος: Άλλο να θες εξουσία, άλλο να είσαι υπεύθυνος παιδαγωγός

Με την αφιέρωση της τιμής, που του έγινε, στους εθελοντές της Εκκλησίας «σε αυτούς που δεν περιμένουν τίποτα, αλλά δίνουν τον εαυτό τους σε έναν αγώνα δύσκολο» ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος Β΄ αποδέχθηκε απόψε, στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
 «Η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της πνευματικής κρίσης. Η κατάσταση που ζούμε σήμερα είναι ένα αποτέλεσμα μία συνέχειας, μίας πορείας και στον αγώνα να πάμε στην απέναντι όχθη στρέφω τη σκέψη μου στους εθελοντές», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σημειώνοντας ότι «αυτός είναι ένας κόσμος δυνατός» και ότι μόνο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών 900 πρόσωπα μαγειρεύουν χιλιάδες μερίδες φαγητού για τα συσσίτια. «Σ’ αυτούς ανήκει ο έπαινος, σ’ αυτούς ανήκει η τιμή, εμείς χρησιμοποιούμεθα μετά τη χάρη του Θεού να διακονούμε, να βοηθάμε, ίσως να συντονίζουμε. Αυτούς τους ανθρώπους θα ήθελα να τιμήσουμε σήμερα μέσα από την εκδήλωση τιμής στο πρόσωπό μου».
 Ο κ. Ιερώνυμος χαρακτήρισε «κακά σημάδια πονηρίας» τη διαστρέβλωση, μέσα στις δυσκολίες που υπάρχουν, των πραγμάτων της Εκκλησίας, συμπληρώνοντας ότι «εμείς δεν κάνουμε τίποτε άλλο, αλλά συνεχίζουμε αυτό που μας είπε ο Κύριος».
 Αναφερόμενος στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Εξανιστάμεθα όταν ακούμε ότι πέρα από το έργο μας ανακατευόμαστε στα αλλότρια ή ότι ζητάμε δήθεν εξουσία. Φυσιολογικά δε είναι δυνατό να το κάνουμε αυτό, όταν δεν μας έχει δοθεί τέτοια επιλογή ζωής μέσα στην αποστολή μας».
 Διευκρίνισε δε ότι «άλλο πράγμα είναι να ζητάς εξουσία, αυτή που δεν επιτρέπεται, και άλλο να είσαι υπεύθυνος παιδαγωγός, που οδηγεί τους ανθρώπους και να μην έχεις λόγο για τις επιλογές, να μην έχεις λόγο για τις καταχρήσεις, να μην έχεις λόγο για την αλαζονεία την υπερφίαλη».
 «Πρέπει να ξεκαθαριστούν αυτά: Άλλο η διακονία, άλλο η παιδεία, άλλο η εξουσία και άλλο η γνήσια και ειλικρινής παρατήρηση», υπογράμμισε.
 Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, εξήρε «την πολύπλευρη δράση και προσφορά του Αρχιεπισκόπου προς ενίσχυση των αδυνάτων», σημειώνοντας ότι ο τίτλος προς τον κ. Ιερώνυμο συμβολίζει και τη συμμετοχή της Εκκλησίας σε μία «θετική συνωμοσία» του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί από κοινού η κρίση. «Η εκκλησία είναι παράγοντας συσπείρωσης της ελληνικής κοινωνίας», επισήμανε ο πρύτανης.
 Στην προσφώνηση του κ. Ιερώνυμου ο πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, καθ. Κωνσταντίνος Χρήστου, ανέφερε ότι «η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται, ούτε στρατεύεται, αλλά είναι θεματοφύλακας της ορθόδοξης παράδοσης και ζωής», ενώ ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, καθ. Παναγιώτης Σκαλτσής, τόνισε ότι «η Εκκλησία υπάρχει για να ενώνονται οι άνθρωποι και ο Μακαριώτατος το κάνει πράξη λόγω και έργω καθημερινά».
 Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε τον τίτλο «Η Θήβα της Βοιωτίας στον 16ο μ.Χ. αιώνα».
 Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ανέφερε ότι η αναγόρευση του Αρχιεπισκόπου είναι ένα γεγονός «τιμητικό γι’ αυτούς που το αποφάσισαν και τιμητικό γι’ αυτόν που το αποδέχεται».
 «Είναι πολύ ευχάριστο να έχουμε τέτοια γεγονότα και να μην ταλαιπωρούμεθα μόνο κάθε μέρα με αυτά που μας πονούν όλους, τα θέματα της πατρίδας μας. Είναι σημαντικό γεγονός, ότι γίνεται στη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα. Είναι μία πράξη πνευματικού δεσμού», πρόσθεσε.

Ιερώνυμος Β΄

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget