Ανακοίνωση για την υδροδότηση του οικισμού της Αλυκής

Στο Δημοτικό Συμβούλιος της 5/10/2016 επανήλθε το ζήτημα του Δικτύου Ύδρευσης του Οικισμού της Αλυκής και μια σειρά σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σχετικά οι κάτοικοι του. Η οικιστική ανάπτυξη της Αλυκής έγινε τις περασμένες δεκαετίες άναρχα, χωρίς κανένα σχεδιασμό, με βασική την ευθύνη των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών.
Αυτός είναι ο λόγος που βασίλεψε στην περιοχή ένα καθεστώς «ημετέρων», τη στιγμή που βασικά ζητήματα όπως η χωροθέτηση του οικισμού και η εγκατάσταση Δικτύων Κοινής Ωφέλειας παραμένουν άλυτα, δημιουργώντας καθημερινά προβλήματα στην πλειοψηφία των κατοίκων.
 Στη βάση αυτή, η κεντρική θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ότι πρέπει άμεσα με ευθύνη του Δήμου: 1) να χωροθετηθεί ο οικισμός και 2) να δημιουργηθεί επιτέλους Δίκτυο Ύδρευσης με συνολική καταγραφή των παροχών, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων.
 Ειδικά όσον αφορά το θέμα του Δικτύου Ύδρευσης:
 * Η αρχική πρωτοβουλία του Καποδιστριακού Δήμου Θίσβης, στην οποία είχαν συναινέσει και κάτοικοι, η κατασκευή του έργου της υδροδότησης να γίνει με τη λήψη ανταποδοτικού δανείου είναι απαράδεκτη. Η υδροδότηση οικισμών αποτελεί βασική υποχρέωση του κράτους και των Δήμων, είναι πλήρως αντιδραστικό να γίνεται «ανταποδοτικά».
 * Το ότι το έργο έγινε εξαρχής ανταποδοτικά δεν αποτελεί συγχωροχάρτι για τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Αυτή έχει σοβαρές ευθύνες, καθώς επί έξι χρόνια επιμένει να συντηρεί μια νοσηρή κατάσταση, απαιτώντας από ένα μόνο μέρος των δικαιούχων την αποπληρωμή του δανείου. Είναι χαρακτηριστικά τα εξής:
 Καταρχήν ο φάκελλος του Έργου ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Παρά τα αιτήματα τόσο των κατοίκων όσο και δημοτικών συμβούλων να λάβουν γνώση του φακέλλου, η απάντηση είναι ότι ο φάκελλος «κάπου χάθηκε». Με άλλα λόγια, η παραλαβή του έργου είναι αμφίβολο εάν έχει γίνει.
 Επίσης, προκύπτουν ζητήματα σχετικά με την οικονομική πορεία της υλοποίησης του έργου, δεδομένου ότι το τελικό του κόστος σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με τον προϋπολογισμό του.
 Τρίτον, μέχρι σήμερα ο Δήμος δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των παροχών. Ενώ οι δικαιούχοι είναι περίπου 800, υπάρχουν πιθανά εκατοντάδες άλλες συνδέσεις που δεν έχουν καταγραφεί.
 Το αποτέλεσμα είναι ο Δήμος να ζητάει λεφτά από τους μισούς μόνο χρήστες του Δικτύου, τη στιγμή που το συνολικό ποσό αμφισβητείται. Ενώ στις αιτιάσεις των κατοίκων, η Δημοτική αρχή τους καλεί να της «καταδώσουν» τους υπόλοιπους.
 Τέταρτο, το έργο κατασκευάστηκε τουλάχιστον πρόχειρα, αφού πρόσφατα προέκυψε σοβαρό πρόβλημα και απαιτήθηκαν εκ νέου εργασίες. Και πάλι όμως, τουλάχιστον οι μισές κατοικίες αντιμετωπίζουν περιοδικά προβλήματα διακοπών.
 Πέμπτο, ενώ η Δημοτική Αρχή έχει λάβει περίοδο χάριτος από την Τράπεζα για την εξυπηρέτηση του Δανείου, η ίδια όχι μόνο δε δίνει περίοδο χάριτος στους κατοίκους, αλλά δεν τους χορηγεί Δημοτική Ενημερότητα, προκαλώντας τους σοβαρό πρόβλημα.
 Είναι προφανές ότι η Δημοτική Αρχή κινείται σε μια λογική απλού διαχειριστή, λειτουργεί ως φοροεισπράκτορας, επιμένει να μην αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα και υποβάλλει τους κατοίκους σε καθημερινά προβλήματα.
 Ως Λαϊκή Συσπείρωση ζητάμε με ευθύνη του Δήμου:
 1. Να ολοκληρωθεί το Δίκτυο Ύδρευσης ώστε να καλύπτονται επαρκώς και καταγεγραμμένα όλες οι συνδέσεις του οικισμού.
 2. Να ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο και την εξασφάλιση της ποιότητας του νερού.
 3. Να μην επιβαρυνθούν οι κάτοικοι με την αποπληρωμή του δανείου. Να παύσει η διαδικασία καταλογισμού οφειλών στους κατοίκους για την αποπληρωμή του δανείου και η μη χορήγηση δημοτικής ενημερότητας για το λόγο αυτό.
 4. Να γίνει ολοκληρωμένη αποτίμηση του έργου, τεχνική και οικονομική, με απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.
 5. Να ολοκληρωθεί η χωροθέτηση του οικισμού καλύπτοντας τις ήδη δομημένες εκτάσεις του.


Ύδρευση Αλυκής

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget