Ποιες αλλαγές έρχονται στη συμμετοχή στο φάρμακο

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η αλλαγή στα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα… μια πρόταση που κατέθεσε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιαμόρφωσης της φαρμακευτικής πολιτικής και που σύμφωνα με το ρεπορτάζ τυγχάνει θετικής αντιμετώπισης από το υπουργείο Υγείας και πιθανότατα θα παρουσιαστεί το ερχόμενο διάστημα στους θεσμούς.
Η πρόταση αφορά στη διασύνδεση των ποσοστών συμμετοχής (0%, 10% και 25%) με την αποτελεσματικότητα, την επιπρόσθετη θεραπευτική αξία αλλά και τη μοναδικότητα των θεραπειών, δηλαδή με απλά λόγια πόσο κρίσιμα τα φάρμακα αυτά είναι για την επιβίωση του ασθενούς. Για παράδειγμα, όπως εφαρμόζεται στο πορτογαλικό σύστημα περίθαλψης, το οποίο το υπουργείο Υγείας έχει πάρει ως "οδηγό" για την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, αν ένα φάρμακο κρίνεται σωτήριο για την ζωή τότε θα έχει μηδενική συμμετοχή, ενώ αν αφορά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από χρόνιες παθήσεις, θα έχει συμμετοχή 10%.
Αυτή τη στιγμή μηδενική συμμετοχή καταβάλλουν οι χρόνια πάσχοντες (μεταξύ άλλων όσοι πάσχουν από νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών, σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, μεσογειακή αναιμία, αιμορροφιλία, σκλήρυνση κατά πλάκας και οι ασθενείς με AIDS για τα αντιρετροϊκά φάρμακα). Από την άλλη με συμμετοχή 10% στα φάρμακα επιβαρύνονται όσοι πάσχουν από τη νόσο του parkinson, συγγενείς καρδιοπάθειες, άνοια, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, επιληψία κ.ά. Οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι καταβάλλουν κανονικά συμμετοχή 25%.
Η μείωση των ποσοστών των ασφαλισμένων έχει βρεθεί στο επίκεντρο ήδη από την ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ, ως παρέμβαση με κοινωνικό πρόσημο. Είχε μάλιστα ουκ ολίγες φορές αναφερθεί η συμμετοχή με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Μια άλλη πρόταση ήταν να υπάρξει μικρότερη επιβάρυνση στη συμμετοχή για όσους ασφαλισμένους επιλέγουν γενόσημα φάρμακα έναντι των πρωτοτύπων, με "προβάδισμα” στα σκευάσματα που παράγονται από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.
Εντούτοις καμία παρέμβαση δεν προχώρησε, δεδομένου πως τα περιθώρια του προϋπολογισμού για το φάρμακο είναι ασφυκτικά (το ετήσιο κονδύλι μέχρι και το 2018 δεν θα ξεπεράσει τα 1,94 δισ. ευρώ) , ενώ από την άλλη η υπέρβαση που καταγράφεται στις δαπάνες έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Είναι χαρακτηριστικό πως για το πρώτο εξάμηνο,  η "τρύπα" στο φαρμακευτικό προϋπολογισμό έφτασε τα 216 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr ακολουθεί την ίδια πορεία και τους επόμενους μήνες, με τις εκτιμήσεις να λένε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει πλησιάσει τα 450 εκατ.
Γιατί όμως θεωρείται πως το νέο σχέδιο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη θα προχωρήσει τελικά; Στην πρόταση του ΕΟΠΥΥ, έκτασης 70 σελίδων,  προς στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης με στόχο τη μείωση του εκτροχιασμού, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μεγαλύτερες εκπτώσεις στα φάρμακα που δίνουν οι εταιρείες για τους ασφαλισμένους με μείωση της ασφαλιστικής τιμής. Επίσης συζητείται να υπάρχει κοινό ποσοστό έκπτωσης (rebate) και για τα φάρμακα που δίνονται από τα φαρμακεία, αλλά και για όσα διατίθενται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Στον αντίποδα, στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr αναφέρουν πως οι προτάσεις κινούνται για ακόμη μια φορά στην κατεύθυνση της μείωσης στις τιμές των σκευασμάτων, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό για το εάν θα ελεγθεί στην "πηγή" της η αιτία των υπερβάσεων, δηλαδή η συνταγογράφηση από τους γιατρούς. Οι τελικές αποφάσεις πάντως αναμένονται σε ένα μήνα περίπου, οπότε η ομάδα εργασίας για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, με τη συμμετοχή και των επιχειρήσεων του φαρμάκου, που συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα στο υπουργείο Υγείας, καταλήξει σε κοινό πόρισμα.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr

συμμετοχή στο φάρμακο

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget