Συγκριτικό τεστ συστημάτων θέρμανσης 2016

Η θέρμανση της κατοικίας αναλώνει μεγάλο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού ενός νοικοκυριού στην Ελλάδα. Με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και τη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, αποκτά μεγάλη σημασία η σωστή διαχείριση της θέρμανσης. Η ανάλυση που ακολουθεί έχει το σκοπό να ενημερώσει υπεύθυνα και αντικειμενικά τους καταναλωτές, ώστε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και να μην πέσουν θύματα παραπλανητικής διαφήμισης.
 Σύγκριση ετήσιου κόστους θέρμανσης από διάφορες πηγές
 Παίρνοντας σαν βάση μία τυπική κατοικία, που θερμαίνεται κεντρικά με πετρέλαιο και ξοδεύει 1.380€ το χρόνο, υπολογίζεται το κόστος για διάφορες πηγές θέρμανσης. Για τον υπολογισμό λήφθηκε υπόψη η θερμογόνος δύναμη του καυσίμου, η τιμή αγοράς του και η ενεργειακή απόδοση των συστημάτων θέρμανσης.
 Οι τιμές αφορούν θέρμανση ολόκληρης της κατοικίας και όχι μεμονωμένων χώρων. Για την επιλογή του συστήματος θέρμανσης θα χρειασθεί να λάβουμε υπόψη το αρχικό κόστος αγοράς και τοποθέτησης, το κόστος του καυσίμου και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
 Μερικές επισημάνσεις για τις διάφορες πηγές θέρμανσης:
 Ηλεκτρισμός: Ο ηλεκτρισμός είναι μια ακριβή μορφή ενέργειας και θεωρείται περιβαλλοντικά ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για θέρμανση, αν λάβουμε υπόψη μόνο το 33% της ενέργειας φθάνει στον καταναλωτή. Τα πάνελ υπέρυθρων (θερμοπομποί), μπορούν να θεωρηθούν λύση, μόνο για χώρους προσωρινής διαμονής, καθώς παρέχουν άμεση θέρμανση του ανθρώπινου σώματος και δίνουν αίσθηση ζεστασιάς, όπως ο ήλιος το χειμώνα.
 Πετρέλαιο. Για να λειτουργεί αποδοτικά, οικονομικά και να μη ρυπαίνει, ο λέβητας πετρελαίου χρειάζεται συντήρηση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
 Φυσικό αέριο. Είναι πιο καθαρή πηγή ενέργειας. Πληρώνεται μετά τη χρήση του και είναι πάντα διαθέσιμο από το δίκτυο. Στην αγορά έχει επιβληθεί πλέον η νέα γενιά λεβήτων συμπύκνωσης που επιδεικνύουν εξαιρετική θερμική απόδοση και οικονομία.
 Πέλετ. Το πέλετ παράγεται από υπολείμματα φυτικών υλών και θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Όμως απελευθερώνει ρύπους στην ατμόσφαιρα. Ένα μειονέκτημα είναι ότι χρειάζεται συνεχής τροφοδότηση του καυσίμου.
 Ξύλα. Τα ξύλα πρέπει να είναι στεγνά (υγρασία μέχρι 20%), που σημαίνει να έχουν κοπεί τουλάχιστον πριν από 18 μήνες. Να τα αγοράζουμε όχι με το κιλό αλλά με το κυβικό, όπως προβλέπει ο νόμος. Απαγορεύεται να καίμε επεξεργασμένα ξύλα (παλιά κουφώματα, έπιπλα κλπ.). Η θέρμανση με χρήση απλού τζακιού στις πόλεις πρέπει να αποφεύγεται γιατί δημιουργεί αιθαλομίχλη με άσχημες συνέπειες για την υγεία μας. Ένα απλό τζάκι εκπέμπει 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ένα λέβητα πετρελαίου πολυκατοικίας.
 Κλιματιστικό. Το κλιματιστικό αντλεί θερμότητα από τον εξωτερικό χώρο και την φέρνει μέσα στην κατοικία. Αποδίδει κατά 3 φορές περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει. Τα τύπου «inverter» προσεγγίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την επιθυμητή θερμοκρασία και γι’ αυτό, όταν τα βάζουμε να λειτουργούν αυτόματα, παρουσιάζουν κατά περίπου 3% καλύτερη απόδοση.
 Παραπλανητική διαφήμιση για συσκευές
 Στην αγορά κυκλοφορούν συσκευές που υπόσχονται φανταστικούς βαθμούς απόδοσης με μικρή κατανάλωση ρεύματος, χωρίς καμιά τεκμηρίωση. Ας θυμούμαστε τη βασική αρχή: αποδίδεται τόση ενέργεια όση καταναλώνεται. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το κλιματιστικό.
 Θερμική μόνωση
 Η καλή θερμική μόνωση είναι η πιο φθηνή πηγή ενέργειας. Η κατανάλωση του καυσίμου δεν καθορίζεται από το μέγεθος της κατοικίας, αλλά από τις θερμικές απώλειες στο κέλυφος της. Μια κατοικία χωρίς μόνωση είναι σαν ένας τρύπιος κουβάς που συνεχώς τον τροφοδοτούμε για να παραμένει γεμάτος!
 Οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί σε όσα υπόσχονται οι διάφορες εταιρείες και να συμβουλεύονται ειδικούς πριν προχωρήσουν σε αγορά συστημάτων θέρμανσης.

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΟΛΟΥ και ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

θέρμανση από διάφορες πηγές

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget