Η απληστία των τραπεζιτών φέρνει την 4η ανακεφαλαιοποίηση

Η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ένα απευκταίο σενάριο, που όμως πλησιάζει ολοένα και περισσότερο καθημερινά στο να γίνει πραγματικότητα. Κι ας διαρρηγνύει τα ιμάτιά της η κυβέρνηση ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Το ίδιο έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις κάθε φορά που ακουγόταν ο όρος «ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών», αλλά το σενάριο έγινε πραγματικότητα, όχι μία, αλλά τρεις φορές.
Και όλες αυτές τις ανακεφαλαιοποιήσεις, όπως και την επερχόμενη τέταρτη, τις πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Ούτε οι τραπεζίτες που ενέκριναν θαλασσοδάνεια σε κόμματα, μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοκαναλάρχες και μεγαλοεκδότες, ούτε τα κόμματα που χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια στις τράπεζες από δάνεια που πήραν με εγγύηση αέρα κοπανιστό, ούτε οι φίλοι τους επιχειρηματίες που κι αυτοί πήραν δανεικά κι αγύριστα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
 Το θέμα όμως είναι η αιτία για την οποία θα γίνει πραγματικότητα το σενάριο της τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης. Και μερίδιο της ευθύνης θα φέρει και ο SSM, ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών που ευθύνεται ήδη για τα όσα διαδραματίζεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
 Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα και τις παρασκηνιακές εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο λόγος που θα γίνει η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση προκύπτει από τη βεβαιότητα ότι οι τράπεζες θα αποτύχουν στην διαχείριση των μη εξυπηρετουμένων δανείων και των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων. Ο λόγος – λένε οι αναλυτές –  δεν θα είναι ούτε επειδή δεν θα πάει καλά η οικονομία και δε θα ανακτήσουν οι τράπεζες τα προβληματικά κεφάλαια, ούτε επειδή δεν διαθέτουν τους επαρκείς μηχανισμούς παρακολούθησης της διαχείρισης των προβληματικών δανείων, ούτε επειδή δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και προβλέψεις ή εξασφαλίσεις, ούτε επειδή η κοινωνία θα επαναστατήσει με τους πρώτους πλειστηριασμούς, όπως συνέβη στην Θεσσαλονίκη.
 Ο λόγος που θα έρθει η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – λένε οι αναλυτές – είναι η απληστία των τραπεζιτών.
 Πρόκειται για μια μερίδα τραπεζικών στελεχών που έχει μόνο ένα στόχο τον πλουτισμό και η νέα πηγή πλουτισμού θα είναι η διαχείριση των προβληματικών δανείων. Άτομα που στην προσπάθεια τους να βγάλουν λεφτά σε μια χρεοκοπημένη χώρα θα οδηγηθούν στην λάθος πορεία και η αποτυχία θα χτυπήσει την πόρτα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Κι αυτό γιατί, ενώ σε όλες τις χώρες με προβληματικά δάνεια, κυβερνήσεις και τράπεζες επιλέγουν τις συνολικές λύσεις, στην Ελλάδα εμμένουν στις αξιοποιήσεις ή σε μεμονωμένες λύσεις.
 Η πραγματικότητα είναι ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αποτύχει στην Ελλάδα. Αυτό φαίνεται ήδη από το ότι οι ίδιες οι τράπεζες αναφέρουν στις προβλέψεις τους ότι θα καταφέρουν να πάρουν πολύ λιγότερα χρήματα από τη πώληση των κόκκινων δανείων στα distress funds από ότι είναι τα πραγματικά ταμειακά τους ανοίγματα. Κι αυτή η αποτυχία θα οδηγήσει σε τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε κρατικοποίηση τραπεζών, σε  αποπομπή διοικήσεων τραπεζών και σε επανασχεδιασμό ολόκληρου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Μάλιστα όλοι βλέπουν τον επικείμενο κίνδυνο να πραγματοποιείται και να ολοκληρώνεται το πολύ σε διάστημα 20 μηνών. Κι αυτός ο κίνδυνος είναι ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα έχει αλλάξει ριζικά και δομικά όσο κανείς δεν φαντάζεται.
 Την ίδια στιγμή, ο SSM, ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών έχει και αυτός μερίδιο ευθύνης για ότι διαδραματίζεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Κατηγορεί τους Έλληνες τραπεζίτες για δολοπλοκίες, αλλά  χρησιμοποιεί τις ίδιες ελληνικές μεθόδους – δολοπλοκίες για να διαμορφώσει τις νέες ισορροπίες.
 Και τελικά, όλα αυτά τα λάθη, τις παραλείψεις και τις παρανομίες, θα υποχρεωθούν να τα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, για να πλουτίσουν τα υψηλά αμειβόμενα τραπεζικά στελέχη.
 Και κανένας δικαστικός, κανένας εισαγγελέας από όλους αυτούς που βγάζουν δικαστικές αποφάσεις για να κρίνουν αντισυνταγματικές τις μειώσεις των αποδοχών τους, δεν πρόκειται να κουνήσει το δαχτυλάκι του για να φέρει στο εδώλιο του κατηγορούμενου όλους αυτούς τους εγκληματίες, για κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση εγκλήματα κατά των Ελλήνων φορολογούμενων.

danioliptes.gr

ανακεφαλαιοποίηση

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget