Η γραβάτα, η ιστορία της και η ψυχολογία της

Η γραβάτα ίσως να είναι το σημαντικότερο αξεσουάρ ενός άνδρα σε μία επίσημη έξοδό του. Η ίδια μπορεί να υπερηφανευθεί πως δεν αποτελεί ένα κομμάτι ύφασμα που απλά δένει γύρω από τον λαιμό ενός άνδρα, αλλά πλέον είναι ένα σύμβολο στον χώρο της παγκόσμιας μόδας. Η Διεθνής Ημέρα Γραβάτας (International Necktie Day ή Cravat Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία Κροατικών οργανώσεων, για την ανάδειξη του ανδρικού αυτού ενδυματολογικού αξεσουάρ.
Η ετυμολογία της λέξης γραβάτα – “cravat” στα αγγλικά, προέρχεται από τη γαλλική λέξη “cravate”, δηλαδή Κροάτης, “Croat”, καθώς από τους Κροάτες διαδόθηκε η μόδα του μαντηλιού δεμένου γύρω από το λαιμό. Η γραβάτα είναι συνδεδεμένη με τους Κροάτες. Δεν την ανακάλυψαν, αλλά τη διέδωσαν ως αξεσουάρ στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα.
Οι Κροάτες στρατιώτες που συμμετείχαν στον Τριακονταετή Πόλεμο (1618-1648) ήταν αναγνωρίσιμοι από τα μαντήλια που είχαν δεμένα στο λαιμό τους, πρόγονο της γραβάτας. Το 1635, όταν περίπου 6.000 Κροάτες στρατιώτες υπηρέτησαν στη Γαλλία, ένα σύνταγμά τους επισκέφτηκε το Παρίσι.
Οι Κροάτες παρουσιάστηκαν μπροστά στον Λουδοβίκο τον 14ο για να αποσπάσουν τους επαίνους του και εντυπωσίασαν τον γνωστό για την καλαισθησία του Γάλλο μονάρχη, με τα μαντήλια γύρω από το λαιμό τους.
Ο Γάλλος μονάρχης εισήγαγε το “κροατικό στιλ”, καθιέρωσε τη γραβάτα και ίδρυσε το σύνταγμα των Royal Cravattes, των “βασιλικών γραβατών”. Οι αξιωματικοί φορούσαν γραβάτες από μετάξι και άλλα υψηλής ποιότητας υφάσματα και οι απλοί στρατιώτες φορούσαν γραβάτες από κατώτερης ποιότητας υλικά.
Η γραβάτα από τη Γαλλία πέρασε ως μόδα στο Βέλγιο και την Ολλανδία και από εκεί στην Αγγλία, όπου το νέο αξεσουάρ έγινε ευρέως γνωστό.

Οπως και να ’χει πάντως, είναι σίγουρα το μοναδικό αξεσουάρ που έχει επιβιώσει εδώ και τετρακόσια χρόνια κοινωνικών αλλαγών. Ακόμη και τώρα, που κάποιοι σχεδιαστές θέλουν να την καταργήσουν, η γραβάτα αντιστέκεται και μάλλον θα νικήσει.
Τα στολίδια στο λαιμό ήταν από την αρχαιότητα κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων. Τότε ήταν έκφραση πλούτου ή κοινωνικής θέσης ή απλώς φοριόνταν για να συγκρατούν τον ιδρώτα. Σήμερα όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι γραβάτες, που υιοθετήθηκαν για πρώτη φορά κάπου το 16ο αιώνα, επί βασιλείας του Λουδοβίκου του 14ου, έχουν πλέον διακοσμητικό και μόνο χαρακτήρα. Η μαζικότητα της χρήσης τους ήρθε μαζί με τη βιομηχανική επανάσταση, το 18ο αιώνα. Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε χωράφια, που έφτασαν πια στις πόλεις για να εργαστούν σε εργοστάσια, άρχισαν να χρησιμοποιούν τη γραβάτα. Ετσι δημιουργήθηκε η επιχειρηματική τάξη.
Το 1924, ένας Αμερικανός ράφτης, ονόματι Τζέσε Λάνγκσντορφ, δημιουργεί και κάνει πατέντα τη γραβάτα με τη σημερινή της μορφή. Τη φτιάχνει δηλαδή από τρία κομμάτια διαγωνίως κομμένου υφάσματος. Μέχρι τη δεκαετία του ’50, η γραβάτα κατακτά τον κόσμο. Τότε έλεγαν ότι ένας άντρας δεν φοράει όλα του τα ρούχα, αν δεν φοράει γραβάτα. Οσο όμως περνούν τα χρόνια και ο κλασικός τύπος άντρα χάνεται, η γραβάτα αλλάζει συμβολισμό. Δεν είναι πια απαραίτητο αξεσουάρ και γίνεται σύμβολο συμμόρφωσης των αντρών με τις προτάσεις των σχεδιαστών μόδας.
Πριν από μερικές δεκαετίες, οι άντρες φορούσαν γραβάτα σχεδόν κάθε μέρα – όχι μόνο ως διακοσμητικό στοιχείο – αλλά επειδή έδειχνε δύναμη και κέρδιζε τον θαυμασμό όλων όσων βρίσκονταν γύρω σου.
Στις μέρες μας, όμως, οι άντρες επιλέγουν να μη φορέσουν γραβάτα καθώς τη θεωρούν πολύ επίσημη. Έτσι, οι περισσότεροι τη φοράνε μόνο στη δουλειά τους ως ένδειξη επαγγελματισμού.
Οι γραβάτες που έχουν διάφορα χρώματα πρέπει να τις ταιριάζεις με βάση το χρώμα της επιδερμίδας σου. Αν είσαι αρκετά ανοιχτόχρωμος, τότε το μοβ, μπλε και κόκκινο είναι τα ιδανικά χρώματα για εσένα. Αν, όμως, έχεις πιο σκούρα επιδερμίδα, τότε μάλλον πρέπει να επιλέξεις αποχρώσεις σε σκούρο πράσινο και καφέ. Μια γραβάτα με σχέδια μπορεί να αναδείξει την προσωπικότητα σου. Τα σχέδια είναι ένας τρόπος να ξεφύγεις από το κλασικό μονόχρωμο στυλ του γραφείου. Μπορείς να συνδυάσεις τα σχέδια, για παράδειγμα ένα κοστούμι με ρίγες μαζί με μια γραβάτα με κύκλους, αρκεί να διατηρείς τους ίδιους τόνους στα χρώματα
Κόκκινη, μπλε, μαύρη ή καφέ, η γραβάτα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα υπόλοιπα αξεσουάρ, αλλά αντιθέτως πλέον θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι σε μία εμφάνιση, την οποία ολοκληρώνει με ιδιαίτερη κομψότητα και style.
Δεν είμαστε δογματικοί: αν δεν τη θες γύρω από τον λαιμό σου, καλώς την αποφεύγεις. Αλλά, αν αποφασίσεις να της δώσεις μία ευκαιρία, τουλάχιστον θέλουμε να είμαστε βέβαιοι πως θα διαλέξεις το σωστό χρώμα! Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο κ. Ράμφος δηλώνει: «Εάν η γραβάτα συμβολίζει το ανδρικό γεννητικό μόριο, το οποίο οι πετυχημένοι γραβατωμένοι της ζωής ανεμίζουν ως ένδειξη ταυτότητας, ποια υπόθεση εργασίας θα μπορούσε να γίνει για ανθρώπους που δεν θέλουν ποτέ να φοράνε γραβάτα;
Η δημοσιογράφος αναρωτιέται αν εννοεί ότι έχουν μειωμένο ανδρισμό και ο κ. Ράμφος απαντά: «Ακριβώς! Το ασυνείδητο δηλαδή σου υποβάλλει να προβάλεις τον ελλειμματικό σου ανδρισμό με τέτοια έμφαση, ώστε να νομίζεις ότι δείχνεις μη συμβατικός τύπος. Αυτή η μείωση του ανδρισμού υποκρύπτει την έννοια ότι είμαι ”υπεράντρας” και μη κονφορμιστής, ενώ, στο βάθος, κάνω όλες τις υποχωρήσεις».
  
της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr: http://www.iatrikanea.gr

γραβάτα, η ιστορία της

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget