Προσοχή στην κατανάλωση κουκουτσιών από βερίκοκα και αμύγδαλα - Κίνδυνος δηλητηρίασης

Ιδιαιτέρως προσεκτικοί πρέπει να είναι οι καταναλωτές στην κατανάλωση πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων, όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ μετά από περιστατικό δηλητηρίασης.
 Η κατανάλωση αυτών των προϊόντων πρέπει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, να γίνεται με προσοχή λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΕΦΕΤ που απορρέουν από την εγκεκριμένη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΕΤ).
 Σύμφωνα με την εγκριθείσα γνωμοδότηση συστήνεται:
 στους ενήλικες καταναλωτές να καταναλώνουν μέχρι δύο πικρούς πυρήνες βερίκοκου ή πικραμύγδαλου την ημέρα και στα παιδιά, στις έγκυες και στις θηλάζουσες γυναίκες, ως ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, την αποφυγή της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων.
 Οι πικροί πυρήνες βερίκοκου καθώς και τα πικραμύγδαλα ανήκουν στα τρόφιμα που περιέχουν μια ουσία γνωστή ως αμυγδαλίνη από τη διάσπαση της οποίας παράγονται κυανιούχες ενώσεις (υδροκυάνιο), οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο. Η πιθανότητα εμφάνισης δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι ο αριθμός των πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων που θα καταναλωθούν και η αρχική συγκέντρωση αμυγδαλίνης σε αυτά τα προϊόντα.
 Ο ΕΦΕΤ έχει απευθύνει συστάσεις προς τις επιχειρήσεις που διακινούν καρπούς που περιέχουν αμυγδαλίνη ως προς τις πρόσθετες ενδείξεις επισήμανσης που πρέπει να φέρουν πέραν των υποχρεωτικών ενδείξεων από τη νομοθεσία. Στην επισήμανση των ανωτέρω προϊόντων θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
 Ο μέγιστος αριθμός πυρήνων που μπορεί να καταναλωθούν με ασφάλεια, ο οποίος θα πρέπει να τεκμηριώνεται στη βάση αξιολόγησης του κινδύνου. Εφόσον δεν είναι εφικτή από την επιχείρηση η διαδικασία της αξιολόγησης του κινδύνου, θα πρέπει ο αριθμός αυτός να ανέρχεται στους δύο πυρήνες ανά ημέρα,

Προσοχή στην κατανάλωση

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget