Ζελατινώδης εισβολέας απειλεί τα ψάρια της Μεσογείου

Ένα ζελατινώδες πλάσμα σαν μέδουσα, το οποίο είχε προκαλέσει παλαιότερα κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων στη Μαύρη Θάλασσα, πολλαπλασιάζεται εκτός ελέγχου στην Αδριατική και απειλεί τόσο την αλιευτική βιομηχανία όσο και τα οικοσυστήματα.
 Το κτενοφόρο Mnemiopsis leidyi, ένα οβάλ διάφανο πλάσμα που τρέφεται με πλαγκτόν, πιθανότατα έφτασε στη Μεσόγειο ως λαθρεπιβάτης στο νερό που χρησιμοποιούν τα πλοία ως έρμα, αναφέρει το περιοδικό New Scientist.
 To ίδιο, εξάλλου είχε συμβεί το 1982 στη Μαύρη Θάλασσα. Το ξενόφερτο είδος πολλαπλασιάστηκε ανεξέλεγκτα και καταβρόχθισε το πλαγκτόν με το οποίο τρέφονται πολλά είδη ψαριών, προκαλώντας μεταβολές από τη βάση μέχρι την κορυφή της τροφικής αλυσίδας.
 Μέχρι τα μέσα τις δεκαετίας του 1990 η οικονομική ζημιά για την αλιεία εκτιμάται ότι έφτανε τα δισεκατομμύρια ευρώ.
 Μόνιμος κάτοικος Αδριατικής
 Τα τελευταία χρόνια εντοπίζεται και στην Κασπία και την Βαλτική, ενώ από το 2005 έχει γίνει μόνιμος κάτοικος και της Αδριατικής.
 Σε περιόδους εκρηκτικής αύξησης των κτενοφόρων, η θάλασσα έμοιαζε με σούπα από ζελατίνη: «Υπήρχαν φορές που η πυκνότητα του πληθυσμού έφτανε τα 500 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο» λέει ο Νταβόρ Λούτσιτς του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Παράκτιας Έρευνας της Κροατίας, η οποία έχει πληγεί από τον εισβολέα μαζί με την Ιταλία.
 Το θετικό είναι ότι τα νερά της Αδριατικής ανανεώνονται πιο γρήγορα σε σχέση με τη Μαύρη Θάλασσα και θεωρούνται πιο υγιή, κάτι που ίσως περιορίσει τις επιπτώσεις.
 Στην Αδριατική υπάρχει πλέον και ένα άλλο ξενόφερτο κτενοφόρο, με την ονομασία Beroe ctenophore, το οποίο θεωρείται ο βασικότερος φυσικός θηρευτής του Mnemiopsis.
 Το μεγάλο πρόβλημα της μεταφοράς ξένων ειδών στο έρμα των πλοίων αναμένεται να περιοριστεί το 2017 με την ενεργοποίηση νέας διεθνούς συνθήκης.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Mnemiopsis leidyi

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget