"Έσβησαν" ΑΔΜΗΕ - ΕΑΒ από τη λίστα των ΔΕΚΟ που πάνε στο υπερταμείο

Ένα από τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ είναι η μεταφορά 8 ΔΕΚΟ στο νέο υπερταμείο. Μόνο που σε προσχέδιο του νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται αύριο να κατατεθεί στη Βουλή (σ.σ. αντί για σήμερα που αρχικά είχε ανακοινωθεί) καταγράφονται 6 ΔΕΚΟ προς... μεταφορά. Ο λόγος για  τις εταιρείες ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και Δ.Ε.Η.
Οι δύο "απουσίες" σε σχέση με την επίσημη λίστα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα και περιλαμβάνεται στο τεχνικό μνημόνιο του Ιουνίου είναι ο ΑΔΜΗΕ αλλά και η ΕΑΒ. Και αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι η μη συμπερίληψη οφείλεται στον "αστερίσκο” του τεχνικού μνημονίου ότι οι μετοχές της εταιρείας περνούν στο υπερταμείο, μόλις ολοκληρωθεί η απόσχιση της εταιρείας από τη ΔΕΗ. Αυτή τη στιγμή η διαδικασία "τρέχει” αν και υπάρχουν καθυστερήσεις. Ωστόσο και οι δύο πράξεις (απόσχιση και μεταβίβαση των μετοχών στο Ταμείο) πρέπει να γίνουν εντός του Οκτωβρίου.  Άλλωστε στις 31 Οκτωβρίου λήγει η διαθεσιμότητα των 2,8 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την ΕΑΒ, σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά είχε θέσει θέμα απόσυρσης της εταιρείας από τη λίστα των υπό μεταφορά μετοχών στο νέο υπερταμείο λόγω στρατηγικής σημασίας.
σήμερα στη βουλή
Σε κάθε περίπτωση η λίστα των ΔΕΚΟ θα φανεί και επισήμως αύριο με την κατάθεση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ δεν απέκλειαν στο μεσοδιάστημα να υπάρξουν αλλαγές στις διατάξεις του νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για το ασφαλιστικό, την ενέργεια και την ΓΑΙΟΣΕ.
Το πολυνομοσχέδιο προγραμματίζεται να ψηφιστεί την Τρίτη, ενώ παράλληλα επιχειρείται να "τρέξουν" και οι εκκρεμότητες που δεν θέλουν νομοθετική ρύθμιση, με τα μάτια στραμμένα στη σύνοδο του EWG της Πέμπτης.
Οι εκκρεμότητες εκτός νομοθετικής ρύθμισης έχουν έντονο ενεργειακό χρώμα. Πρόκειται για τεχνικού χαρακτήρα ρυθμιστικές παρεμβάσεις ή αποφάσεις, σε σχέση με την αγορά του φυσικού αερίου (Δημοπρασίες ΔΕΠΑ, τέλη διανομής φυσικού αερίου) αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ).
Πάντως πλέον τίθεται επί τάπητος και ένα εναλλακτικό σενάριο στο ενδεχόμενο κάποια από τα 15 προαπαιτούμενα να μην κλείσουν... εγκαίρως. Αν μείνουν ανοικτά 2 ή 3 να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ σε δύο υπο-δόσεις. Καθώς από το παραπάνω ποσό μόνο το 1,1 δισ. ευρώ συνδέεται άρρηκτα με τα προαπαιτούμενα και τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ αφορούν στην αποπληρωμή "φεσιών" προς ιδιώτες (κριτήριο που φέρεται να έχει επιτευχθεί), εξετάζεται να αποδοθεί το δεύτερο σκέλος του ποσού πρώτα και όταν όλα είναι έτοιμα να δοθεί και το πρώτο.
Στο τέλος Οκτωβρίου λήγει η διαθεσιμότητα των 2,8 δισ. ευρώ με βάση τη συμφωνία του Ιουνίου. Μετά, το ποσό (αν δεν διατεθεί) επιστρέφει στον "κουβά" του δανείου των 86 δισ. ευρώ, περιμένοντας πλέον τη 2η αξιολόγηση.
Σημειώνεται ότι και για την ΕΑΒ υπάρχει αστερίσκος στο τεχνικό μνημόνιο που αναφέρει ότι θα εξεταστεί κατά πόσο υπάρχει ευρεία εμπορική δραστηριότητα της αεροπορικής βιομηχανίας, ή εάν αυτή πρωτίστως και κυρίως ικανοποιεί τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, γεγονός που εγείρει ζήτημα εξαίρεσης από τη μεταφορά στο νέο ταμείο για λόγους εθνικής ασφάλειας.  

υπερταμείο

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget