ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ : Δύο πυλώνες με αγεφύρωτη ταξική αντιπαράθεση

από τον πολιτικό μηχανικό  Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*
Στο «μεταλλιζέ»(γαλ. metallise) Κυριάκο Μητσοτάκη, η δεξιά  στηρίζει τις ελπίδες της. Στο πρόσωπό του συναντιούνται η αντικοινωνική ακροδεξιά που εκφράζεται  με τον νεοφιλελευθερισμό και η κλασική ιδεολογικοπολιτική ακροδεξιά που την εκπροσωπεί ο Αντώνης Σαμαράς.Το «σύστημα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» καλλιέργησε σταθερά και επίμονα επί 10ετίες τον «μύθο» του Κέντρου.
Λόγω συγγενικής σχέσης με τον Ελευθέριο Βενιζέλο , ηγέτη του κόμματος των Φιλελευθέρων που μεσουράνησε στη βαλκανική εποποιία ως τον μεσοπόλεμο , φιλοτέχνησε ένα κεντρώο ηγετικό προφίλ  αν και με ενδοιασμούς, ως τα μέσα της 10ετίας του 1960
Οριστικά το κατέστρεψε το 1965  ως πρωταγωνιστής  στην  αποστασία την «κερκόπορτα» της απριλιανής δικτατορίας.   Με αυτό το όνομα καταχωρήθηκε στις μελανότερες  σελίδες της σύγχρονης ιστορίας ,η  ανατροπή  της τότε λαοπρόβλητης κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου. Για να μαθαίνουν οι νεώτεροι.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πριν , κατά και μετά την σύντομη πρωθυπουργία του αναδείχτηκε εγχώριος  αντιπρόσωπος και θιασώτης του νεοπαγούς  νεοφιλελευθερισμού. 
Προσπάθησε   να τον πλασάρει  ως συνέχεια  του Βενιζελικού φιλελευθερισμού και ως κακέκτυπο του  επαλήθευσε  τις επιφυλάξεις    της εποχής των αρχών του 1960.
Ως πρωθυπουργός εφάρμοσε με συνέπεια το  άτεγκτο  αυτό οικονομικο-κοινωνικό μοντέλο  και η  διαπλοκή που διαμορφώθηκε, ανδρώθηκε  επί «εκσυγχρονιστή» Κώστα  Σημίτη
Ο Κυριάκος αποτελεί σήμερα την «φιλτραρισμένη» , εκλεπτυσμένη, ραφιναρισμένη ,τη μετανεωτερική έκφραση που ταιριάζει στις αυστηρές προδιαγραφές της Χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας
Δελεάζει ίσως με την ψήφο π.χ. στο σύμφωνο συμβίωσης , βδελύσσεται όμως το κράτος ως «εργαλείο» ανάπτυξης , το  απαξιώνει ως  σπάταλο και υπερτροφικό κηφητροφείο ώστε να παραδοθεί  στην ιδιωτική ασυδοσία.   Ως υπουργός απόλυσε χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους.   Με το πρόγραμμα  του κατακρεουργεί προνομιακούς θεσμούς , αποδεκατίζει την παιδεία.    Πρόσφατα στη ΔΕΘ, εξάγγειλε ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα.
 «Περικοπές - απολύσεις - ξεπούλημα – απορρύθμιση» είναι το τετράπτυχο της πολιτικής του
Έτσι μένει «ζωτικός χώρος»  στα αδηφάγα μεγάλα επιχειρηματικών συμφέροντα ,πολλά των οποίων και διαπλεκόμενα
Ευελπιστεί να απορροφήσει κεντροδεξιά  ή κεντρώα κομματικά  σχήματα που  έχασαν τον προσανατολισμό τους  και  συρρικνώνονται.
Το «ειδικού σκοπού » Ποτάμι  ως ασπόνδυλος, ρευστοποιημένος  και βραχύβιος πολιτικός σχηματισμός  έκλεισε τον κύκλο του και το νεοφιλελεύθερο σκέλος  του αλληθωρίζει  προς τη Ν Δ  τη  φυσική του μήτρα
Η  αμήχανη «στρατηγική» της οικουμενικής κυβέρνησης ή των κυβερνήσεων «εθνικού σκοπού» του  ΠΑΣΟΚ  με την de facto και de jure  συμμετοχή της ΝΔ  προκαλεί θυμηδία
Ένα κόμμα που κάποτε κυριαρχούσε, τώρα σέρνεται λιπόσαρκο και σκιά του εαυτού του , διαγκωνίζεται να  πάρει τη  θέση τριτοκλασάτου  συνεταίρου  σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης.  Οι εναπομείναντες όμως παραδοσιακοί αγνοί  ψηφοφόροι του , δεν «συμπορεύονται » με το γόνο  του «αρχιερέα της αποστασίας» και τον «Εφιάλτη» κατά τον Ανδρέα Παπανδρέου .
Οι σοσιαλδημοκρατικές «μωρολογίες» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι «όνειρα θερινής νυκτός» για να θυμηθούμε και λίγο Σαίξπηρ.   Η απαξιωμένη  πασοκική  νομενκλατούρα ζει στον δικό της περίκλειστο κόσμο Φαντασιώνεται  ένα μέλλον που δεν υπάρχει.
Θεωρεί ότι ιστορικά  αδικήθηκε και  οι πολίτες  της  οφείλουν εσαεί ευγνωμοσύνη
Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διαυγή ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα, τον ξεκάθαρο ταξικό κοινωνικό χαρακτήρα , έχει ιστορική ευκαιρία να απομονώσει τη ΝΔ, να αποκαλύψει πλήρως την ακροδεξιά-αντικοινωνική της πολιτική στρατηγική και να διαμορφώσει τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες διεύρυνσης του προς το «Κέντρο» και την «Κεντροαριστερά»
Η σταδιακή απόρριψη του προτεσταντικής κοπής νεοφιλελευθερισμού από τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά  και σοσιαλιστικά κόμματα  διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στην Ευρώπη και διανοίγει σοβαρές προοπτικές για νέους συμμαχικούς σχηματισμούς .
Ένα θετικό βήμα  προς εκεί ήταν η συνάντηση του Νότου που έγινε στην Αθήνα 9.9.2016,που συνέπεσε με τον κλυδωνισμό της πανίσχυρης Deutsche Bank,ίσως  σημείο κόπωσης  της γερμανικής οικονομίας
Θα πρέπει ο Τσίπρας να προκαλέσει και να αξιοποιήσει τέτοια γεγονότα. Να διαπλατύνει τον  κύκλο των κοινωνικών και πολιτικών του συμμαχιών .  Να εισχωρήσει σε ευρύτερες κοινωνικές τάξεις  προσελκύοντας τες  με αιχμές την κοινωνική δικαιοσύνη, τη ριζική πάταξη της διαπλοκής, την εκπόνηση  και την υλοποίηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης .
Όσο δεν ξέρω (μέχρι τώρα που γράφω) αν θα συμμετάσχω στο 2ο Συνέδριο ,άλλο τόσο ξέρω ότι τα παραπάνω θα συζητηθούν
……………………………………….
 * τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448
 Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/
https://www.facebook.com/theodore.papaioannou

ταξική αντιπαράθεση

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget