ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ''Διστομίτες στην Αμερική'' της ΚΑΙΤΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

''Διστομίτες στην Αμερική'' : ένα βιβλίο με τις ''προσωπικές'' ιστορίες Διστομιτών που σε διάφορες χρονικές στιγμές, από τις αρχες του περασμένου αιώνα μέχρι πιο πρόσφατα, μετανάστευσαν στην Νέα Ήπειρο - ενα ταξίδι και μια ζωή ''Δαμάζοντας την Κίρκη''.
Το έγραψε, ανιχνεύοντας μέσα σε μνήμες, χαρτιά-ντοκουμέντα,μαρτυρίες, παλιές φωτογραφίες, η Διστομίτισα διαπρεπής συγγραφέας και ποιήτρια Καίτη Μανωλοπούλου, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο που ξεκίνησε με το βιβλίο «Να ζεστάνουμε τις πέτρες στις πλαγιές του Διστόμου» που παρουσιάζει η ζωή των ανθρώπων του Διστόμου στον 20ό αιώνα και τον ''Αθέριστο Ιούνη'' με μαρτυρίες και ντοκουμέντα για την Σφαγή του Διστόμου από τους Γερμανούς το Ιούνη του 1944.
Στο βιβλίο αναφέρονται οι βιογραφικές ιστορίες 38 Διστομιτών, ενώ γινονται ονομαστικές αναφορές σε άλλους 47 χωρις βιογραφικά, παρουσιάζονται Πιστοποιητικά Άφιξης άλλων 28 Διστομιτών στο
Ellis Island, ''το νησί των δακρύων και του φόβου'' στην Νέα Υόρκη...Επίσης τα ονόματα άλλων 51, της Λίστας του Πατριωτικού Συλλόγου Διστόμου, στο Σικάγο...
Ένα βιβλίο που αφορά κάθε Διστομίτη Ελληνοαμερικανό που ειναι στο χωριό ή στις ΗΠΑ, κάθε οικογένεια του Διστόμου που έχει ή είχε συγγενή στις ΗΠΑ, κάθε Διστομιτη και γενικώτερα καθε Ελληνα πολίτη που θέλει να μάθει μια άλλη, ανθρώπινη διάσταση της σύγχρονης κοινωνικής ιστορίας του τόπου.
<< Όταν άρχισα να ασχολούμαι με τους ξενιτεμένους του Διστόμου δεν φανταζόμουν την έκταση του θέματος, αργότερα μου έγινε αντιληπτή. Ούτε ότι η ιστορία του καθενός θα ήταν ένα παζλ που έπρεπε να συνταιριαστεί κομματάκι κομματάκι. Η προσπάθεια να περιγράψεις, να ζωγραφίσεις, να συνοψίσεις τη ζωή ενός ατόμου επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, ενώ πάντα ελλοχεύει και ο κίνδυνος  της  παρερμηνείας>>, επισημαίνει η κ Μανωλοπούλου- Και συνεχίζει:.                                                                                                                                        
<<Για όποιον πάντως αγαπάει τις ιστορίες των ανθρώπων είναι μια ωραία περιπλάνηση, σαν να γίνεσαι ένας μικρός  Κολόμβος  που ανακαλύπτει σιγά σιγά όχι τη μεγάλη ήπειρο αλλά τον μέσα  κόσμο ενός ανθρώπου, άλλοτε πλούσιο, άλλοτε πιο φτωχό, σαν μια μουσική με μικρές ή μεγάλες παραλλαγές>>.
 Το βιβλίο <<Δαμάζοντας την Κίρκη - Διστομιτες στην Αμερική>> εκδόθηκε από τις εκδόσεις Βεργίνα ( Βιβλιοπωλείο - Εκδόσεις Διεύθυνση:Φειδίου 14-16 Αθήνα Αττική 10678 Ελλάδα, Τηλέφωνο: 2103833725 , 2103830663 Φαξ: 2103847090, σαιτ http://www.vergbooks.gr) και στο ΔΙΣΤΟΜΟ θα το βρειτε στο Βιβλιοπωλείο ΡΟΥΣΑΚΗ,Τηλ. 2267022055.
==> Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΙΣ 7 μμ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣΤΑΒΕΡΝΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ (''ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΟΥ'')
Οι ιστορίες αφορούν
Α΄ Μεταναστευτικό Ρεύμα
Κωνσταντίνος Μπούρας
Λεωνίδας Λουκά Πανουργιάς
Ιωάννης Γεωργίου Καστρίτης .
Λουκάς Ι. Δημάκας
Γεώργιος Δημάκας
Ματθαίος ή Μάνθος Δημάκας
Δημητράκης Νικολάου Μορόγιαννος (James N. Morris)
Λεωνίδας Νικολάου Μορόγιαννος (Louis N. Morris)
Δανιήλ Γαμβρίλης
Δημήτριος Κωνσταντίνου Κωσταγιάννης
Νικόλαος Κωνσταντίνου Κωσταγιάννης
Γιώργος Κίνιας (Ceneas)
Αλέξανδρος Γεωργίου Κίνιας
Πλάτων Κίνιας (γιος τού Μήτσου)
Δήμος Ιωάννου Πράππας
Παρασκευή Καΐλη
Β΄ Μεταναστευτικό Ρεύμα
.Αναστάσιος-Τάσος Δημητρίου Κοτρόγιαννος
Ιωάννης Ιωάννου Σφουντούρης
Αρετή Σφουντούρη
Φρόσω Σφουντούρη .
Γκίκας Σφουντούρης
Νίκος Σφουντούρης
Γεώργιος Ιωάννου Καστρίτης
Κωνσταντίνος Νικολάου Λίτσος - Ασημίνα Λίτσου
Ιωάννης Γεωργίου Λούκας
Γεώργιος Δημητρίου Δημάκας .
Ιωάννης Νικολάου Μπαλαγούρας
Λεονάρδος Πέτρου Καλέγκας
Γεώργιος Νικολάου Περγαντάς (Περγαντίνας)
Δήμητρα (Τούλα) Λιάσκου – Περγαντίνα
Γ΄ Μεταναστευτικό Ρεύμα
Γιώργος Αθανασίου Κίνιας
Σεραφείμ Αθανασίου Καστρίτης
Δημήτριος Θεοδοσίου Καΐλης - Ασημίνα Σταύρου
Δημήτριος Ιωάννου Καστρίτης-Ζήλιας
Δημήτριος Ευσταθίου Πίτσος
Ιωάννης Θεμιστοκλή Σφουντούρης
Αθανάσιος Καΐλης.
  Να σημειωθεί ότι η φωτογραφία-ντοκουμέντο του εξωφύλλου είναι από την άφιξη στις ΗΠΑ το 1952 μιας ομάδας νέων μεταναστών από το Δίστομο,ορφανών της Σφαγής, που προσκλήθηκαν στην Αμερική από τον Συλλόγου Διστομιτών!

Διστομίτες στην Αμερική

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget