Γιορτή Κρασιού 2016, την Κυριακή 14 Αυγούστου στο Δίστομο!

Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου! Και με τους ''Α λα Παλιά'', ακόμα καλύτερα, την Κυριακή στο Δίστομο!Ένα προϊόν της γης του Διστόμου που από αρχαιοτάτων χρόνων ευφραίνει τις καρδιές των ανθρώπων και αιμοδοτεί οικονομικά πάρα πολλές οικογένειες αφού για το Δίστομο είναι ''εξαγωγικό'' προϊόν, έχει την ...γιορτή του, την Κυριακή 14 Αυγούστου!
Για μια ακόμα φορά ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου διοργανώνει την ''Γιορτή Κρασιού'' στο Δίστομο στις 14 Αυγούστου στον Προαύλιο χώρο μεταξύ των Μουσείων (21.30), με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την λαϊκή Ορχήστρα ''Α λα Παλιά'' !
 Η καλλιέργεια των αμπελιών και η οινοποιία στο Δίστομο είναι γνωστή από εκατοντάδων χρόνων - κάτι που το μαρτυρούν και αρχαιολογικά  ευρήματα. Πριν μερικά χρόνια, σε μια από τις κατάφυτες περιοχές με αμπέλια, στην περιοχή Βερβά, βρέθηκε προχριστιανική βιοτεχνική εγκατάσταση για οινοποιεία.Η ανασκαφή έγινε από την αρχαιολόγο κ. Άννα Λουκίδου και εντοπίστηκε , όπως μας πληροφορεί το τοπικό σάιτ (http://distomo.blogspot.gr/2008/05/blog-post.html) επειδή περνούσε από εκείνο το σημείο ο αγωγός του φυσικού αερίου και υπήρχε επιβλέπον κλιμάκιο αρχαιολόγων, καθώς όλη η ζώνη του Διστόμου και η ευρύτερη περιοχή , μέχρι και λίγο έξω απ’ αυτό, είναι αρχαιολογική.Βρέθηκαν λοιπόν αποθηκευτικοί χώροι, κάποια νομίσματα, εργαλεία, ένα κόσμημα καθώς και κεραμιδωτοί τάφοι αλλά χωρίς κτερίσματα.Αξιοσημείωτα είναι ότι τα δάπεδα των δωματίων έχουν το καθένα κι άλλο σχέδιο!
Επίσης όταν την  αρχαία Αμβρυσσό - σημερινό Δίστομο- επισκέφθηκε ο Παυσανίας (Φωκικά κεφ. 36), αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας που την περιέβαλε ήταν γεμάτη από αμπέλια!Λέει λοιπόν μεταξύ άλλων ο Παυσανίας, σύμφωνα με την μετάφραση του αρχαιολόγου Νικολάου Παπαχατζή, το έργο του οποίου βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών :
<<Η Άμβροσσος απέχει περίπου εξήντα στάδια από τη Στίρι (σ.σ.Στείρι). Ο δρόμος είναι ομαλός, σε πεδιάδα που βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά. Το πιο μεγάλο μέρος της πεδιάδας καταλαμβάνεται από αμπέλια. Στην περιοχή της Αμβρόσσου υπάρχουν κάτι θάμνοι που δεν είναι τόσο πυκνοί, όπως τα αμπέλια (...)>>.
Δυναμική ανάπτυξη
Η ίδια η γεωγραφία και το μικροκλίμα που δημιουργεί , σε συνδυασμό με το έδαφος , φαίνεται ότι έχουν το ”μυστικό” του καλού κρασιού: Το υψόμετρο, η θέση ανάμεσα σε Παρνασσό και Ελικώνα με το απόλυτα εύκρατο κλίμα χωρίς περιττή υγρασία , η θαλάσσια αύρα του Κορινθιακού Κόλπου από τον νότο όταν χρειάζεται και βεβαίως η παράδοση αιώνων και το μεράκι των αμπελουργών…Για να επανέλθουμε στο παρόν εδώ και αρκετά χρόνια πολλοί αγρότες – αλλά και άλλοι, ως δεύτερο επάγγελμα ή απασχόληση – έχουν εντείνει ή στραφεί και πάλι, στην παραδοσιακή καλλιέργεια των φημισμένων αμπελιών της περιοχής Διστόμου, με παράλληλη ανάπτυξη Οινοποιείων ντόπιων με παραγωγή ποικιλιών εμφιαλωμένων κρασιών (ασκοί διαφόρων μεγεθών, μπουκάλια, χύμα κλπ),ενώ και πιο πρόσφατα προχώρησαν στην παραγωγή ντόπιου τσίπουρου. Ένα οινοποιείο ετοιμάζεται και για εξαγωγή κρασιών, παράγοντας με αντίστοιχες προδιαγραφές Παράλληλα πολλοί παραγωγοί στην περιοχή πωλούν και εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών για οινοποίηση και μούστο για …ερασιτέχνες οινοπαραγωγούς για το κρασί του σπιτιού τους.Βέβαια είχε προηγηθεί μαι μεγάλη περίοδος δεκαετιών με εμπόριο κρασιού σε όλη την Ρούμελη και την Θεσσαλία, από μερικές οικογένειες Διστομιτών. Ήδη άρχισε να κινείται στην αγορά ( τοπική και των Αθηνών) ντόπιο πετιμέζι σε μπουκάλια του μισού κιλού  αλλά και προϊόντα του αμπελιού σε άλμη ( βλαστοί, φύλλα)!
Δωρεάν το κρασί!
Επανερχόμενοι στην ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ 2016 να σημειώσουμε ότι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να προμηθευονται από το Σύλλογο σουβλάκια και αναψυκτικά, ενώ με την ''είσοδο'' οι προσερχόμενοι θα παίρνουν και το ποτήρι τους!Το κρασί , όπως κάθε χρόνο, είναι όλο ΔΩΡΕΑΝ, προσφορά των οινοπαραγωγών και των Οινοποιείων Διστόμου.
Σε κάθε τραπέζι θα υπάρχει φέτος και ένα δωράκι- έκπληξη που σχετίζεται με το αμπέλι και τα προϊόντα του!
Για κρατήσεις: 6973666447 και 6978363834

Γιορτή Κρασιού

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget