H Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας για τις πυρκαγιές στην Β. Εύβοια

Δυστυχώς για άλλη μια φορά πέντε   πυρκαγιές (Μαρμάρι, κάμπος Καρύστου, Πλατανιστός, Αγία Άννα , Λίμνη ) σε διάστημα μιας βδομάδας προξένησαν καταστροφές σε ζωικό κεφάλαιο, σε γεωργικές εκτάσεις σε υλικοτεχνικές υποδομές.
 Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 25/7/20016 το πρωί στην περιοχή του κάμπου της Καρύστου ξεκίνησε χαμηλότερα από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας και έφτασε μέχρι τον βιολογικό καθαρισμό της Καρύστου και τη «Θεατρούπολη».
 Αποτέλεσμα της φωτιάς αυτής ήταν πολλές καταστροφές σε ζώα, βοσκοτόπια, ελιές και αμπέλια. Η χτεσινή πυρκαγιά στην Β. Εύβοια από την Φαράκλα έως τα Κατούνια της Λίμνης έκαψε πάνω από 20.000 στρέμματα με ιδιαίτερες καταστροφές για τους Ρετσινάδες  της περιοχής που αυτή την εποχή είναι μέσα στο δάσος.
 Οι πυρκαγιές αυτές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων, αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, που διατηρούν τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών και αφήνουν παντελώς απροστάτευτα τα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες, θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστική είναι η έλλειψη ζωνών πυροπροστασίας στην περιοχή αλλά και η συνολική έλλειψη σε μέσα πυρόσβεσης που γίνεται πιο αισθητή όταν υπάρχουν ταυτόχρονα και άλλες πυρκαγιές (όπως τώρα στη Χίο).
 Απαιτούμε από τις αρμόδιες κρατικές και τοπικές αρχές να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή εκδήλωσης νέων πυρκαγιών το επόμενο διάστημα. Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημίες και να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από το κράτος. Άμεσα να αποζημιωθούν οι ρετσινάδες της περιοχής.
 Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι και τα αναγκαία και ζωτικής σημασίας μέτρα για την αντιπυρική προστασία, γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος, θα παύσουν να είναι ευχολόγιο μόνο όταν τεθούν στο στόχαστρο της οργανωμένης λαϊκής πάλης, κόντρα στις πολιτικές κυβερνήσεων – ΕΕ, που δεν αφήνουν τίποτε όρθιο στον βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας.
 Ζητάμε να μας απαντήσετε τι ενέργειες θα κάνετε και τι μέτρα θα πάρετε για:
·        Την άμεση καταγραφή των ζημιών.
·        Την έρευνα για τις αιτίες της πυρκαγιάς.
·        Την πλήρη αποζημίωση των  πληγέντων για την καταστροφή που υπέστησαν στις κτηνοτροφικές μονάδες, σε γεωργικές εκτάσεις (ελαιώνες, αμπέλια, ρετσίνια κ.α.), σε ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές.
·        Τη δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας  και δικτύου δασικών δρόμων που θα υπηρετεί αυτό το σκοπό.
·        Την άμεση χορηγία ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι εκτός των φόρων, του ΕΝΦΙΑ κλπ που καλούνται να πληρώσουν πρέπει να πληρώσουν για τις ζωοτροφές.
·        Να εγκριθεί κονδύλι για την επάνδρωση των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, με μόνιμο αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό και για δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας και όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία από τις πυρκαγιές.
·        Την άμεση συντήρηση και υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ που σε αρκετές περιπτώσεις ευθύνονται για πυρκαγιές.
·        Να καθαριστούν οι δρόμοι και τα επικίνδυνα χωράφια και γενικά εστίες επικίνδυνες για πυρκαγιά σε συνεννόηση και με τους ιδιοκτήτες όπου υπάρχουν.
·        Να διεκδικήσουμε να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δασοπυρόσβεσης, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εποχιακών.
·        Έκτακτα κονδύλια πρόληψης.


Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget