ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ

Αντί η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου να στέλνει σημείωμα προς τους Δημάρχους της Αττικής ενημερώνοντας τους για την ειλημμένη απόφασή της όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, καλό θα ήταν να ανατρέξει στο προεκλογικό της πρόγραμμα και να απαντήσει πρώτα στους κατοίκους της Αττικής που την εξέλεξαν για την αντιστοιχία λόγων και έργων.
Γιατί η κ. Ρένα Δούρου πέρασε από την καταδίκη των μεγάλων επιχειρηματικών-εργολαβικών συμφερόντων στην αποθέωσή τους και την εξυπηρέτησή τους και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βαδίζοντας στα βήματα των προκατόχων της.
 Πριν καν εγκριθεί ο αναθεωρημένος Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) από το Δ.Σ. του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., μετά την σωρεία των παρατηρήσεων και αλλαγών επί του αρχικού κειμένου από τα συναρμόδια Υπουργεία, η κ. Ρένα Δούρου, αιφνιδιάζοντας και μη παριστάμενη στην Εκτελεστική Επιτροπή «μετέφερε» το σύνολο σχεδόν των αρμοδιοτήτων ενός ανεξάρτητου και αυτοδύναμου φορέα στην ημετέρα Περιφέρεια, παρ΄ ότι εξ οφίτσιο ο Καλλικράτης της αναθέτει την προεδρία του Φο.Δ.Σ.Α. Μια απόφαση που ελήφθη εκτός ημερησίας διάταξης.
 Γιατί άραγε αφού προεδρεύει και στους δύο φορείς, απαξιώνει τον Α΄ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. του οποίου προΐσταται, έχει το πλέον εξειδικευμένο προσωπικό στη διαχείριση των απορριμμάτων Πανελλαδικά, με 6 Τεχνικές Διευθύνσεις, με 315 άτομα προσωπικό εκ των οποίων 50 τουλάχιστον τεχνικούς Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Γιατί τον απαξιώνει ως Φορέα και μαζί το προσωπικό και τον εξοπλισμό του;
 Ας απαντήσει η κ. Περιφερειάρχης ποιοι λοιπόν πλην αυτών των εργαζομένων έχουν αντίστοιχη εμπειρία και μπορούν να υλοποιήσουν τις μελέτες και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων; Σε τι αποσκοπεί η ενέργεια της αυτή;
 Όταν επικαλείται το «νέο» στη διαχείριση των απορριμμάτων και την συνεργασία του Α΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία υπονομεύει με αυτές τις μεθοδεύσεις, όχι μόνο δεν βοηθά αλλά «ξεχνά» ότι ο Α΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης είναι αυτός που πληρώνει το κόστος αυτών των μεθοδεύσεων και κατ΄ επέκταση οι Δημότες της Αττικής, που θα κληθούν να καταβάλλουν το τίμημα χωρίς να έχουν ερωτηθεί οι αιρετοί εκπρόσωποί τους στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α.
 Τις κρίσιμες αυτές αποφάσεις θα τις λαμβάνει πλέον η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ως Προϊσταμένη αρχή, ενώ η ήδη φτωχοποιημένη κοινωνία της Αττικής θα κληθεί εκ νέου από τους Δημάρχους να πληρώσει αυξημένα Δημοτικά Τέλη, σαν να μην έφταναν οι συνεχείς φόροι, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. και οι περικοπές μισθών και συντάξεων που επιβάλει καθημερινά η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ.
 Την «υπευθυνότητα» που η κ. Ρένα Δούρου καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν, θα έπρεπε με δική της εντολή να έχουν επιδείξει τα ορισμένα από εκείνη προς τούτο όργανα της Διοίκησης, όταν από τις 28 Απριλίου 2016 έχει λάβει πρόσκληση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης τομεακών για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 και μέχρι σήμερα δεν έχουν κατατεθεί.
 Οι όποιες ευθύνες λοιπόν, ας αποδοθούν εκεί που πραγματικά υπάρχουν αντί να μεταφέρονται αρμοδιότητες του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. στην Περιφέρεια. Εκτός και αν υπήρχε σκοπιμότητα στην καθυστέρηση.
 Ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. επί είκοσι (20) χρόνια και πλέον, έχει εντάξει και έχει υλοποιήσει πλήθος έργων σε Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση σ΄ αυτά.
 Την σκοπιμότητα και την άγνοια δεν μπορούν να τις επωμιστούν άλλοι, όταν στο ενημερωτικό σημείωμα της κ. Ρένα Δούρου προς τους Δημάρχους, βαφτίζεται το κρέας ψάρι προκειμένου να πειστούν κάποιοι ότι είναι άλλο πράγμα η «μεταφορά» αρμοδιοτήτων και άλλο η ανάθεση αρμοδιοτήτων. Εξ άλλου η διάταξη του άρθρου 17, παρ.4α του Ν.4071/2012 που επικαλείται αναφέρει ρητά για την ανάθεση αρμοδιοτήτων Φο.Δ.Σ.Α. στην οικεία Περιφέρεια. Πού βρίσκεται λοιπόν η άγνοια ή σκοπιμότητα;
 Επιπλέον στην παράγραφο 6 του ενημερωτικού σημειώματος, εμφανίζεται ως δικαιολογία για την μεθόδευση «μεταφοράς» της αρμοδιότητας, η χρονική καθυστέρηση λόγω εμπλοκής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών με αρ.20867/17-6-2016 (ΦΕΚ Β’ 1941/29-6-2016) αναφέρει: α. πέντε εκατομμύρια (5.000.000,00) ευρώ, µη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., πέραν του οποίου απαιτείται θεώρηση από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία ύστερα από γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων. γ. είκοσι πέντε εκατομμύρια (25.000.000,00) ευρώ, µη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., για τους Δήμους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, των Συνδέσμων στους οποίους συμμετέχουν οι ανωτέρω Ο.Τ.Α., των Νομικών τους Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Ιδρυμάτων τους, πέραν του οποίου απαιτείται θεώρηση από την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ύστερα από γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου.
 Τα σχετικά αιτήματα χρηματοδότησης των έργων είναι 20.000.000 € για την αναβάθμιση του Ε.Μ.Α.Κ. και 40.000.000 € συνολικά για τις μονάδες του Γραμματικού, που αποτελούν όμως ξεχωριστά υποέργα και απαιτούν γνώμη μόνο από το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας όπως προκύπτει από τις προαναφερόμενες διατάξεις.
 Σε ότι αφορά στη νομιμότητα της απόφασης για την εκχώρηση, «ξεχνά» ότι για αποφάσεις για θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των Μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και για το κατεπείγον και για την ουσία του θέματος, (Άρθρο 105, παρ.3 του Ν.3463/2006) συζήτηση από την οποία επιλεκτικά και επιδεικτικά η ίδια η κ. Ρένα Δούρου απουσίαζε!!!
 Βεβαίως θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι, τα Δελτία Τύπου του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., εκφράζουν απόψεις και αποφάσεις της Διοίκησης και όχι μεμονωμένων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής που αυτοαναγορεύονται σε εκπροσώπους των Δήμων της Αττικής.
 Η επίκληση του κ. Ιατρού για την απουσία των Δημάρχων από την κοινή συνεδρίαση της 19-7-2016 της Π.Ε.Δ.Α. και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. για τον Περιφερειακό σχεδιασμό της Αττικής, εκθέτουν πρωτίστως την ίδια την Περιφερειάρχη και Πρόεδρο του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. που απουσίαζε από αυτήν. Βέβαια η κ. Ρένα Δούρου τακτικά απουσιάζει και από τις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., απαξιώνοντας και τον Φορέα που προΐσταται.
 Ζητάμε άμεσα την ανάκληση της απόφασης εκχώρησης των αρμοδιοτήτων του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. στην Περιφέρεια Αττικής.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget