«Μόνο σε δασικούς συνεταιρισμούς η εκμετάλλευση των καμένων δένδρων στην Β.Εύβοια»

"Όχι σε εμπόρους, αλλά μόνο σε δασικούς συνεταιρισμούς και κατοίκους η εκμετάλλευση των καμένων δένδρων στην Β.Εύβοια" δήλωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γ. Τσιρώνης, χθες από την Λίμνη Ευβοίας.
Αναλυτικότερα, την ανάγκη να ενισχυθούν αποφασιστικά τα μέτρα πρόληψης ενάντια στις δασικές πυρκαγιές, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, που επισκέφτηκε την Τρίτη 9 Αυγούστου την πολύπαθη Λίμνη Ευβοίας, η οποία δοκιμάστηκε από την πύρινη λαίλαπα τις τελευταίες ημέρες. «Η πρόληψη κοστίζει το ένα εκατοστό των πόρων για την πυρόσβεση και την αποκατάσταση της καταστροφής στο δάσος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρώνης, μιλώντας σε σύσκεψη τοπικών φορέων στη Λίμνη.
 Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι ντόπιοι ρητινοσυλλέκτες και οι δασικοί συνεταιρισμοί κατά τα επόμενα 4 χρόνια στο έργο της αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσε η πυρκαγιά, η οποία κατέκαψε περισσότερα από 28.000 στρέμματα χαλεπίου πεύκης.
 Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι τα καμένα δένδρα δεν θα δοθούν για εκμετάλλευση σε εμπόρους, αλλά μόνο στους δασικούς συναιτερισμούς προκειμένου να κατασκευαστούν κορμοφράγματα και άλλες υποδομές για αντιπλημμυρικά έργα τον χειμώνα και ό,τι περισσέψει θα δοθούν στους κατοίκους για καυσόξυλα.
 «Για την αποτροπή πυρκαγιών πρέπει να ζωντανέψει το βουνό, να μπει κόσμος, να αυξήσουμε τη βοσκησιμότητα, να υπάρξει σχεδιασμένη και ελεγχόμενη δραστηριότητα. Τα βουνά καίγονται γιατί έφυγε ο κόσμος. Έχουμε βουνά πυριταδαποθήκες, με πολύ μεγάλη πυκνότητα, με αποτέλεσμα να αποτελούν άβατο και να καθίσταται πολύ δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης», τόνισε ο κ. Τσιρώνης, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα τα έσοδα από τη δασοπονία είναι μόλις το 0,1% του ΑΕΠ, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνούν το 2%.

Λίμνη Ευβοίας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget