Το «Βατοπαίδι της Λοκρίδας» - το ATALANTI HILLS - ξανά, και με την υπογραφή του οικολόγου Υπουργού

Στις 26/07/2016 εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στο πλαίσιο χαρακτηρισμού και οριοθέτησης Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) για τη φαραωνική επένδυση «Atalanti Hills» στο Δήμο Λοκρών της Φθιώτιδας, με την υπογραφή του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.
 Συνεπής στο ρόλο που επέλεξε να παίξει ο Γιάννης Τσιρώνης, αυτόν του συγκαταβατικού «άχρωμου» υπουργού, βολικού για μια κυβέρνηση, που άλλα υποσχόταν και άλλα πράττει, υπέγραψε μια απόφαση που αναιρεί εντελώς το υποτιθέμενο οικολογικό στίγμα που επικαλείται στην ιδιότητά του, προσβάλλοντας την πολιτική οικολογία.
 Η υπόθεση του “Atalanti Hills” της Μονοπρόσωπης Εταιρείας ΠΕ «LOKROS» είναι από χρόνια χαρακτηρισμένη ως το “Βατοπαίδι της Λοκρίδας”. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των 12.351 στρεμμάτων άλυτο, με τη δασική υπηρεσία να αγωνίζεται για το αυτονόητο, την υπεράσπιση δηλαδή της δημόσιας δασικής έκτασης, που η εταιρεία προσπαθεί να αναιρέσει για να δημιουργήσει την φαραωνική επένδυση με τα τρία γήπεδα γκολφ, τα τρία ξενοδοχεία 3.000 κλινών και τα τρία μεγάλα τουριστικά καταλύματα των 3.300 κατοικιών Στο μεταξύ η ευρύτερη περιοχή είναι ενταγμένη στις περιοχές υψηλού κινδύνου ερημοποίησης, όπως εμφανίζεται στον ΧΑΡΤΗ ΔΥΝΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης και το συνολικό προφίλ της επένδυσης χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα αντιοικολογικό.
 Όλα αυτά είναι γνωστά στον υπουργό που τα ενέκρινε. Το κόμμα στο οποίο ανήκει, οι Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ*, είχε πολλές φορές εναντιωθεί δημοσίως στην επένδυση. Ειδικά οι οικολόγοι της Φθιώτιδας αγωνίστηκαν για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και για την προβολή ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης για την περιοχή, βασισμένου στις οικολογικές αρχές και στις προτάσεις της πολιτικής οικολογίας.
 Παρακολουθώντας, βέβαια, και τις εξελίξεις στο Κάβο Σίδερο της Κρήτης, αντιλαμβανόμαστε ότι το "πράσινο" υπουργείο και η "αριστερή" κυβέρνηση σχεδιάζουν τη μετατροπή της δημόσιας δασικής γης σε γήπεδα γκολφ για προνομιούχους τουρίστες, στα χνάρια των προκατόχων τους. Επομένως, το «Atalanti Hills» δεν είναι παρά μια από τις επενδύσεις που σχεδιάζονται σε όλη τη χώρα σε αντιδιαστολή με την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη βιώσιμη οικονομία που επικαλούνταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια από τις πολλές επενδύσεις που ξεπερνούν, με θράσος, νομικά κωλύματα ετών, αγνοούν τα σύγχρονα οικολογικά ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και στρέφονται κατά του δημοσίου συμφέροντος, έχοντας όμως την έγκριση οικολόγου υπουργού!
 Για μας που προτεραιότητά μας είναι οι αξίες της οικολογίας, η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, οι ριζικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, η προστασία των φυσικών πόρων, η προστασία του περιβάλλοντος και η κοινωνική δικαιοσύνη, ο αγώνας δεν σταματά. Ενώνουμε τις φωνές μας με όσους ακόμη αγωνίζονται για τη ματαίωση τέτοιων φαραωνικών επενδύσεων, υποστηρίζουμε την ενίσχυση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της τοπικής οικονομίας και προτάσσουμε τις οικολογικές αρχές μας ως οδηγό για το σχεδιασμό της οικονομίας.

Καγκαρά Αγγελική
Κοντογιάννης Δημήτρης
Κούτσικος Γιάννης
Μερτζάνη Βασιλική
Νάκου Βασιλική
Σταμέλλος Στέφανος

ATALANTI HILLS

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget