Θανάσης Σκούμας – κυβερνητικές κραυγές λάσπης και συκοφαντίας αντί της θέσπισης των αναγκαίων ρυθμίσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων

Το αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας (ΑΡΚΘ) αποδέχθηκε τις ριζοσπαστικές θέσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που είχαν αναπτυχθεί την προηγούμενη περίοδο, από ριζοσπαστικά αυτοδιοικητικά σχήματα και αγωνιστές.Η πρόταση που ενστερνίστηκε αργότερα το ΑΡΚΘ, παρουσιάστηκε το 2012, από μένα, στο δημοτικό συμβούλιο Θήβας, ως πρόταση για την 2η γεωγραφική ενότητα Βοιωτίας, και ήταν προϊόν συλλογικής επεξεργασίας.
Καμία καινούρια πρόταση δεν επεξεργάστηκε το ΑΡΚΘ. Το 2015 εγκρίθηκε ο ΕΣΔΑ, προϊόν εργασίας συντρόφων, με πολύχρονη προσφορά στο κίνημα της αποκεντρωμένης διαχείρισης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, δεν βρίσκεται σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ.Ο ΕΣΔΑ όμως, αν και εγκρίθηκε δεν υλοποιείται με εξειδίκευση του, δια της εκπόνησης των αναγκαίων προοδευτικών ρυθμίσεων, θέσπισης νέων και τροποποίησης του σημερινού νομοθετικού πλαισίου, ούτε και έχει ληφθεί κάποια απόφαση ματαίωσης των έργων συγκεντρωτικής διαχείρισης και των ΣΔΙΤ. Αντιθέτως, προχώρησαν και υλοποιούνται έργα ΣΔΙΤ συγκεντρωτικού χαρακτήρα, ενώ καθυστερεί η προώθηση των ενεργειών για την διαλογή στην πηγή σύμφωνα με τους στόχους του ΕΣΔΑ.
Η εξ αρχής αντίθεση μας, στην ΜΕΑ Θήβας, από το 2011-12 και στο ρόλο της ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ, όταν ακόμα ο επικεφαλής δεν είχε ασχοληθεί και άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν θέσεις συμψηφισμών και εκτιμούσαν ως δευτερεύοντα αυτά τα θέματα, η συλλογική δουλειά με σχήματα από άλλους δήμους αλλά και με συντρόφους όπως η Δέσποινα Σπανούδη, διαμόρφωσαν ένα πολιτικό πλαίσιο και ένα σχεδιασμό αξιόπιστο και πρωτοπόρο, που κατέλυσε τη δήθεν μοναδική λύση της φιλοεργολαβικής διαχείρισης που υποστήριζε το μπλοκ εξουσίας της ΔΕΠΟΔΑΘ (Σβίγγος, Νικολάου,Χαλβατζής και τμήμα του Συνασπισμού, στη Βοιωτία).
Η εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού τηρήθηκε με συνέπεια από μας, ενώ ο επικεφαλής ΑΡΚΘ, ταυτίστηκε με το πρόσφατο σχέδιο νόμου, που είναι πολύ πίσω από το σχεδιασμό αυτό και σύντομα θα δούμε ποια θα είναι η τελική μορφή του.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΑΡΚΘ, πρόσφατα σε θέμα μεταφοράς απορριμμάτων, ψήφισε την μεταφορά απορριμμάτων από άλλες περιοχές στο ΧΥΤΑ Θήβας, συντασσόμενος με τις κυβερνητικές εντολές. Και ο ίδιος πάλι σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, μίλησε για τροποποίηση της ΜΕΑ. Με ποιον το αποφάσισε; Και η ΠΕΔ αποφάσισε τη σύσταση τριών φορέων (ή ΔΙΣΑ) αντί του ενός περιφερειακού. Πώς προέκυψε αυτή η απόφαση αν όχι σε παρασκηνιακή συμφωνία με την κυβέρνηση;
Κραυγές λοιπόν εκφέρει ο επικεφαλής του ΑΡΚΘ, και μάλιστα κυβερνητικές.
Η κατάργηση της φιλοεργαλοβικής διαχείρισης, όπως κατ' επανάληψη έχουμε δηλώσει και προτείνει, προϋποθέτει πρωτίστως την κυβερνητική βούληση, να δημιουργήσει το απαραίτητο πλαίσιο, για α) φορείς με αποκεντρωμένο και όχι συγκεντρωτικό χαρακτήρα, μικρούς και με τη μορφή νπδδ, πλήρης διαφάνεια και κοινωνικός έλεγχος β) ματαίωση όλων των έργων συγκεντρωτικής διαχέιρισης και όλων των ΣΔΙΤ, γ)προώθηση έργων με βάση τις αρχές της μικρής κλίμακας και της εγγύτητας, με άμεση και χωρίς καμία καθυστέρηση της διαλογής στην πηγή, δ)καμία εξαίρεση στην ιεράρχηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε να αποφευχθεί η φιλοεργολαβική διαχείριση δια της τεθλασμένης (δια της πρωτογενούς παραγωγής ενέργειας από σύμμεικτα, όπως με την ΜΕΑ Θήβας) ε) θέσπιση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για τους εργαζόμενους στους φορείς και όχι εργολαβίες και ενοικίαση εργαζομένων, στ)έσοδα στους δήμους από την ανακύκλωση κλπ και ζ) ριζική αλλαγή για τα εναλλακτικά συστήματα, κλπ.
Όλα αυτά έχουν έχουν κατατεθεί συλλογικά και από μένα, εδώ και χρόνια και έγιναν αποδεκτά από το ΑΡΚΘ.

Ας αφήσει λοιπόν την κοροϊδία,και τις προσωπικές επιθέσεις και εφόσον εννοεί και θέλει πραγματικά την κατάργηση της φιλοεργολαβικής διαχείρισης, εκεί είναι η κυβέρνηση, της οποίας είναι διαπρύσιος υποστηρικτής. Ιδού η Ρόδος... .

Θανάσης Σκούμας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget