Μην τους είδατε μην τους απαντήσατε τους καταθέτες

Από τα μαλλιά τους πιάνονται οι τράπεζες και ο τραπεζίτες για να μην βυθιστούν στον πάτο τη μαύρης θάλασσας που οι ίδιοι δημιούργησαν. Αυτής της μαύρης τρύπας στα ταμεία των τραπεζών που προκλήθηκε από τις παρανομίες των ίδιων των τραπεζικών στελεχών και διάφορων δήθεν μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά και των κομμάτων, στους οποίους μοίραζαν δισεκατομμύρια σε θαλασσοδάνεια που τώρα δεν είναι σε θέση να πληρώσουν, ή δήλωσαν ότι πτώχευσαν ενώ έχουν μεταφέρει τα χρήματα αυτά στο εξωτερικό και σε φορολογικούς παραδείσους.
Μια μαύρη τρύπα που δεν πρόκειται να καλυφθεί ποτέ, ακόμα και χιλιάδες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών να ξαναγίνουν, ακόμα κι αν πάρουν όλα τα λεφτά του ελληνικού λαού και τα ρίξουν στις τράπεζες.
 Κι επειδή οι τραπεζίτες το ξέρουν αυτό, κι επειδή βλέπουν τη μία μετά την άλλη, τις ξένες τράπεζες να έρχονται να στρογγυλοκάθονται στην Ελλάδα και να αναλαμβάνουν σιγά σιγά το ρόλο των ελληνικών τραπεζών, τους έχει πιάσει σύγκρυο, πανικός και τρόμος και προσπαθούν να βρουν μι ελπίδα φωτός μέσα στο μαύρο σκοτάδι των άδειων χρηματοκιβωτίων τους.
 Η τελευταία ελπίδα τους είναι η άρση των capital controls. Εκεί έχουν εναποθέσει τις τελευταίες ελπίδες τους οι τραπεζίτες, πριν από την εξαγορά των τραπεζών τους από τις ξένες τράπεζες, ώστε επιβιώσουν και να συνεχίσουν να απομυζούν τους Έλληνες δανειολήπτες.
 Πιστεύουν οι τραπεζίτες ότι με την άρση των capital controls, οι Έλληνες που ακόμη έχουν κάποια χρήματα κρυμμένα σε σεντούκια, θυρίδες, στρώματα και μαξιλαροθήκες, θα τα πάνε κατευθείαν να τα καταθέσουν στις τράπεζες. Όχι οι μεγαλοκαταθέτες. Αυτοί δεν είναι χαζοί. Έχουν ήδη βγάλει τα λεφτά τους στις ξένες τράπεζες, άλλοι νόμιμα, άλλοι παράνομα, αλλά με τίποτα δεν θα τα άφηναν στα χέρια των άσχετων και επικίνδυνων Ελλήνων τραπεζιτών. Αλλά πλανώνται πλάνην οικτράν οι τραπεζίτες αν πιστεύουν ότι οι Έλληνες θα βγάλουν τα χρήματά τους από την ασφάλεια της κρυψώνας τους, για να τα θέσουν στην αγκαλιά της αβεβαιότητας των ελληνικών τραπεζών.
 Όπως διαβάζουμε, η ουσιαστική άρση των capital controls αναμένεται από τα μέσα ή προς τα τέλη του 2017. Αλλά, καλλιεργείται λανθασμένα η εντύπωση ότι με την σταδιακή ή επιταχυνόμενη άρση των capital controls στις ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν οι καταθέσεις και ξαφνικά το σύστημα που λειτουργεί με δανεική ρευστότητα 96 δις ευρώ από το ευρωσύστημα, θα πλημμυρίσει από καταθέσεις.
 Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν πρόκειται να συμβεί αυτό.
 1)Όσο επικρέμεται ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης στις τράπεζες, όσο αιωρούνται σενάρια για capital buffer 10 δισεκ. κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν θα φέρει τις καταθέσεις του στο σύστημα. Οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 120 δισεκ. και παραμένουν καθηλωμένες ήδη από το καλοκαίρι του 2015.
 2)Για να αρθούν τα capital controls ουσιαστικά θα πρέπει πρωτίστως οι τράπεζες στην Ελλάδα να μηδενίσουν το ELA.
 Με το waiver θα διαθέτουν 62 δισεκ. ELA οι ελληνικές τράπεζες
 3)Το χάσμα δανείων προς καταθέσεις στο σύστημα είναι 83 δισεκ. υπάρχει έλλειμμα ρευστότητας 83 δισεκ. που αντί να καλύπτεται από καταθέσεις καλύπτεται από το ευρωσύστημα μέσω ΕΚΤ και ELA.
 4)Πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι αν επιτραπεί ότι νέα χρήματα κατατίθενται στις τράπεζες να μην υπόκεινται σε capital controls θα αυξηθούν οι καταθέσεις.
 Δυστυχώς αυτό δεν θα συμβεί συν πολλών άλλων και γιατί η παραγωγή νέου πλούτου στο σύστημα έχει μηδενίσει.
 Μετά μάλιστα την φοροκαταιγίδα και τις πληρωμές των δόσεων στην εφορία είναι σίγουρο ότι οι καταθέσεις θα μειωθούν περαιτέρω.
 5)Το δημόσιο θα πληρώσει έως 3,5 δισεκ. υποχρεώσεις στους ιδιώτες από την υποδόση που θα λάβει η Ελλάδα μετά την αξιολόγηση. Τα κεφάλαια αυτά θα αυξήσουν την ρευστότητα αλλά δεν αποτελούν νέο χρήμα δεν προήλθαν από ανάπτυξη αλλά από δανεισμό.
 6)Οι καταθέσεις τουλάχιστον έως το τέλος του 2017 δεν θα αυξηθούν επί της ουσίας. Η ουσιαστική άρση των capital controls αναμένεται από τα μέσα ή έως τα τέλη του 2017.


danioliptes.gr

τράπεζες , καταθέτες

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget