Δελτίο τύπου - Αυτοδιαχειριζόμενος πολιτικός κοινωνικός και πολιτιστικός χώρος « η Σφήνα»‏

Ο Αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός –πολιτικός – πολιτιστικός χώρος «ΣΦΗΝΑ»της Θήβας εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες-μετανάστες την Μ. Παρασκευή 28/4 πραγματοποίησε μια ακόμη επίσκεψη στο «στρατόπεδο» προσφύγων της Ριτσώνας σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες Χαλκίδας».
Διανεμήθηκαν - χωρίς τη συνεργασία των Μ.Κ.Ο. που διαχειρίζονται το «στρατόπεδο» (μάλιστα προσπάθησαν ανεπιτυχώς να μας εμποδίσουν) - δεκαπέντε κιβώτια με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που είχαμε συλλέξει από προσφορές συμπολιτών μας. Επιπλέον μοιράστηκε ενημερωτικό κείμενο (μεταφρασμένο στα Αγγλικά και Αραβικά) σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας η οποία υιοθετήθηκε με νόμο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πλέον αποτελεί το πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος. Οι διαπιστώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί είναι απολύτως καταδικαστικές για την Κυβέρνηση και τον τρόπο διαχείρισης που επίλεξε.
 - Το στρατόπεδο είναι στη μέση ενός πευκοδάσους μακριά από κατοικημένες περιοχές , χωρίς συγκοινωνία και οποιαδήποτε ενημέρωση (μέχρι και αγριογούρουνα εθεάθησαν να σουλατσάρουν μέσα στο χώρο).
- Δεν υπάρχει πόσιμο νερό , οι τουαλέτες και οι ντουσιέρες είναι απολύτως ανεπαρκείς για τον αριθμό των ανθρώπων που προορίζονται να εξυπηρετήσουν (20 για 900+ άτομα)
 - Το φαγητό που προμηθεύει εταιρεία cattering έναντι αδράς αμοιβής (170.000€/μήνα)είναι απαράδεκτο και οι άνθρωποι προσπαθούν να μαγειρέψουν με αυτοσχέδιους φούρνους – εστίες
 - Οι διαδικασίες καταγραφής – έναρξης διαδικασιών παροχής ασύλου – επανεγκατάστασης – συνένωσης οικογενειών κ.λ.π. είναι Ανύπαρκτες και παραπέμπονται στη Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μέσω skype!!!!!
 - Δεν υπάρχει ιατρική φροντίδα πέρα από ένα κλιμάκιο πρώτων βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού.
 - Για όλα αυτά από τις 20/4 έξι (6) πρόσφυγες έχουν ήδη ξεκινήσει Απεργία πείνας διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και άμεση έναρξη των διαδικασιών επανεγκατάστασης. Παρόλο που διανύουν ήδη τη 13 η μέρα δεν έχουν δεχθεί κανενός είδους ιατρική φροντίδα. (Την ώρα που ανεβαίνει αυτή η ανακοίνωση η απεργία πεινάς έλαβε τέλος , αφού βεβαία απαξιώθηκε από τα ΜΜΕ και ζητήθηκε από τους απεργούς να παραμένουν στις σκηνές τους και όχι στον χώρο εισόδου του στρατοπέδου με προφανείς λόγους να μην φαίνονται πουθενά ).
 - Πρόκειται δηλαδή για «αποθήκη ψυχών» και όχι για κέντρο φιλοξενίας ανθρώπων – όπως τα διαφημίζει η Κυβέρνηση. Οι αυτόκλητοι «διαχειριστές» του χώρου , δηλαδή οι πιστοποιημένες Μ.Κ.Ο. μια ελληνική το «Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αντίστασης Χαλκίδας» (στηριζόμενη αποκλειστικά στην τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Χαλκίδας) και μια διεθνής η «Ι am You» , το μόνο που προσφέρουν είναι η σύνταξη ενός κατάπτυστου Εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας που απαγορεύει την πολιτική συζήτηση με τους πρόσφυγες και αναγορεύει σε γενικό δερβέναγα του «στρατοπέδου» τον στρατιωτικό υπεύθυνο της Αεροπορίας. Επιπλέον κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να εξαφανιστούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση του ζητήματος τόσο γενικά όσο και στη Ριτσώνα . Έτσι αντιλαμβάνονται τις έννοιες της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού : με κρατική πιστοποίηση - χρηματοδότηση και με στρατιωτική εποπτεία.Το αντίτιμο βέβαια γι’ αυτές τις «υπηρεσίες» τους θα βγει σύντομα στην επιφάνεια. Η δική μας προσπάθεια θα συνεχιστεί με διπλό στόχο : Η έμπρακτη αλληλεγγύη και προσφορά να πάει χέρι-χέρι με τον κοινό αγώνα ενάντια στον πόλεμο – τα κλειστά σύνορα – τη στρατιωτικοποίηση του μεταναστευτικού – προσφυγικού , για την ανατροπή της επαίσχυντης συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Για ένα κόσμο που θα αξίζει να ζούμε όλοι χωρίς μετανάστευση - προσφυγιά - πείνα και πολέμους. Σ’ αυτή την προσπάθεια καλούμε όλους τους εργαζόμενους ανθρώπους να συμμετέχουν απ’ όποιο μετερίζι μπορούν.
Το κείμενο που μοιράστηκε στους πρόσφυγες στα Ελληνικά .
Ντόπιοι, Πρόσφυγες και Μετανάστες να σπάσουμε τους φράχτες!
Είμαστε μια πολιτική και κοινωνική συλλογικότητα που αναγνωρίζουμε σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας, χρώματος δέρματος, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή, το δικαίωμα να ζήσουν σε έναν κόσμο δικαιοσύνης και πραγματικής ειρήνης, το δικαίωμα να διεκδικήσουν όλα όσα ο καπιταλισμός και η εκμετάλλευση μέσω της εργασίας εντός του, τους έχει στερήσει, το δικαίωμα στην διεκδίκηση ενός νέου κόσμου χειραφέτησης και ισότητας. Η αλληλεγγύη θεωρούμε πως είναι όντως το όπλο των λαών και για αυτό με τις μικρές μας δυνάμεις απευθυνθήκαμε στο λαό της Θήβας, για την συγκέντρωση των απαραίτητων αγαθών που έστω και σε ένα μικρό βαθμό, ίσως απαλύνουν τον πόνο και ικανοποιήσουν τις ανάγκες όλων των κατατρεγμένων και κυνηγημένων προσφύγων και μεταναστών που περνούν για λίγο από την Ελλάδα ή αποφασίσουν να μείνουν σε αυτήν. Για εμάς τα σύνορα είναι απλά χαρακιές στο σώμα της γης! Υπάρχει τόπος για όλους και όλες τους/τις κολασμένους/ες!
Η συμβολή μας αυτή, με αυτά τα λίγα είδη πρώτης ανάγκης, δεν γίνεται ούτε στην κατεύθυνση ενός ευκαιριακού φιλανθρωπισμού, ούτε γιατί θέλουμε να στηρίξουμε την «προσπάθεια» της κυβέρνησης να απαλύνει το δράμα των προσφύγων. Αναγνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πως η κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος έχει κάνει πάρα πολύ λίγα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες . Όσα έχει κάνει δεν είναι καν στην σωστή κατεύθυνση αφού δέχεται και αναπαράγει τους διαχωρισμούς μεταξύ προσφύγων – μεταναστών – παράτυπων μεταναστών και δεν μεριμνά προκειμένου να στελεχώσει επαρκώς τις απαραίτητες δομές, είτε απόδοσης ασύλου είτε φιλοξενίας. Οι δήθεν δομές φιλοξενίας λειτουργούν μέχρι στιγμής υπό άθλιες συνθήκες, κατά κύριο λόγο μακριά από τις πόλεις και την κοινωνία. Επιπλέον διαφαίνεται έντονα ο κίνδυνος να μετατραπούν σε κλειστού τύπου δομές, σαν στρατόπεδα συγκέντρωσης που ήδη λειτουργούν αλλού στον Ελλαδικό χώρο. Ξέρουμε επίσης πολύ καλά πως ό,τι έχει γίνει το κάνει στις πλάτες όλων όσων με πρόσταγμα την αλληλεγγύη προσπαθούν να διευκολύνουν τους πρόσφυγες στο ταξίδι τους για μια ασφαλή και καλύτερη ζωή.
 Απευθυνόμαστε σε εσάς με αυτήν την επιστολή για να δηλώσουμε πρώτα από όλα την αλληλεγγύη μας και την συμπαράστασή μας σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα σας για επιβίωση. Δεύτερον για να δηλώσουμε το θαυμασμό μας απέναντι στη δύναμή σας και το κουράγιο σας να διεκδικήσετε μια καλύτερη ζωή για εσάς και τους/τις αγαπημένους/ες σας! Για εμάς δεν είστε οι καημένοι πρόσφυγες! Είστε άνθρωποι που δεν το βάζουν κάτω! Δεν νιώθουμε περήφανοι για τους χειρισμούς της Ελλάδας στο προσφυγικό, ούτε για τους χειρισμούς των ευρύτερων συμμαχιών στις οποίες συμμετέχει, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Συμμαχίες, που μαζί με τα ιμπεριαλιστικά κράτη, είναι υπεύθυνοι για τους πολέμους και την εξαθλίωση που οδηγούν στην προσφυγιά και την μετανάστευση. Δεν θέλουμε με την αλληλεγγύη μας να ξεπλύνουμε την ελληνική κυβέρνησή!
Είμαστε μαζί σας σε όλες τις διεκδικήσεις σας!
Ντόπιοι και μετανάστες να σπάσουμε τους φράχτες!
Ανοιχτά σύνορα για όλους και όλες!
Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών/τριων!
Άσυλο στους/στις πρόσφυγες!
Ασφαλή διέλευση για όλους και όλες!
Υποδομές φιλοξενίας μέσα στις πόλεις!
Κάτω τα έθνη και οι στρατοί! Πατρίδα μας όλη η γη!
 Φίλοι πρόσφυγες και μετανάστες,
Σε συμβούλιο τους στις 17-18 Μάρτη οι πρωθυπουργοί των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και σε συμφωνία τους με την Τουρκία αποφάσισαν μέτρα  που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες ως υπεράριθμους, που πρέπει να μείνουν στην πλειοψηφία τους εκτός της Ευρώπης. Τα μέτρα αφορούν όλους αδιακρίτως της χώρας προέλευσης. Το κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου και η συμφωνία με την Τουρκία επιβεβαιώνει τη βούληση των κρατών –μελών της ΕΕ  «να επανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων» και να μπει τέλος στην «παράτυπη μετανάστευση» από την Τουρκία στην ΕΕ. Καλούνται δε τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων να συνεργαστούν για τη διαχείριση της κρίσης. Συγκεκριμένα οι αποφάσεις αναφέρουν :
1.         Όσοι φτάνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά  από τις  20 Mάρτη 2016 θα καταγράφονται υποχρεωτικά σε ειδικά κέντρα φιλοξενίας που θα είναι κλειστά.
2.         Όσοι δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου στις ελληνικές αρχές, θα θεωρούνται «παράτυποι μετανάστες» και θα επιστρέφονται αμέσως στην Τουρκία. Μέχρι να επιστραφούν θα κρατούνται σε κλειστά κέντρα κράτησης.
3.         Όσοι υποβάλλουν αίτηση ασύλου θα εξεταστούν με πολύ συνοπτικές διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση η εξέταση των αιτημάτων θα γίνει σε εξατομικευμένη βάση με βάση το Διεθνές Δίκαιο.  Είναι ασαφές πώς θα ανταποκριθούν σε αυτό οι διοικητικοί μηχανισμοί, αφού ζητείται η εξέταση να ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρόνο. Πολύ περισσότερο που αυτή τη στιγμή υπάρχει ήδη μεγάλος φόρτος στην Υπηρεσία Ασύλου.
4.         Όσων οι αιτήσεις απορριφθούν θα επιστρέφονται στην Τουρκία.
5.         Η νομοθεσία προβλέπει δυνατότητα δευτεροβάθμιας εξέτασης  σε περίπτωση που απορριφθεί  μια αίτηση ασύλου. Μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση σε δεύτερο βαθμό μπορεί να ζητηθεί η αναστολή της επιστροφής σε  περίπτωση που η αναστολή δεν γίνεται αυτόματα.  Δεν διευκρινίζεται πότε και πώς θα γίνονται αυτά, όταν σήμερα μια παρόμοια διαδικασία ολοκληρώνεται σε αρκετούς μήνες.
6.         Για κάθε ένα Σύριο που επιστρέφεται στην Τουρκία, θα μεταφέρεται στην Ευρώπη ένας άλλος Σύριος που δεν έχει επιχειρήσει να μπει στα ευρωπαϊκά σύνορα.
7.         Η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας κάνει ξεκάθαρη αναφορά μόνο  για επανεγκατάσταση  (resettlment) Σύριων προσφύγων, χωρίς  να αναφέρεται καθόλου σε πρόσφυγες από άλλες χώρες, όπως Ιρακινούς,  Αφγανούς, Παλαιστίνιους κλπ. Είναι ασαφές τι θα συμβεί με τους πρόσφυγες άλλων εθνικοτήτων.
8.         Μέχρι 72.000 πρόσφυγες συνολικά έχει συμφωνηθεί ότι θα είναι αυτοί που θα  επανεγκατασταθούν από την Τουρκία.   Πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα υπάρχει και από την Ελλάδα για κάποιους από αυτούς που θα αναγνωριστούν ως πρόσφυγες. Υποτίθεται ότι τον μέσα στον επόμενο μήνα 6.000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα προς χώρες της ΕΕ θα έχουν ολοκληρωθεί κι άλλες 20.000 έως τα μέσα Μαΐου του 2016, την ώρα που από τον Οκτώβρη του 2015 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 900. 
9.         Η Τουρκία πρόκειται να αναγνωριστεί ως «ασφαλής τρίτη  χώρα», δηλαδή ως  χώρα όπου υπάρχουν νομικές εγγυήσεις και επομένως  μπορούν να προωθηθούν όσοι μπορεί να  δικαιούνται  διεθνή προστασία. Η Τουρκία όμως δεν είναι ασφαλής ούτε για τους δικούς της πολίτες (βομβαρδισμός και εκτελέσεις Κούρδων, απαγόρευση κομμάτων που παίρνουν 11%, κτύπημα απεργιών, συλλήψεις πανεπιστημιακών, κλείσιμο εφημερίδων κλπ.). «Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα, επιστροφές εκεί δεν ευσταθούν νομικά και ηθικά», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.
10.       Ακόμα πιο  επικίνδυνο είναι πως η Συμφωνία ανάβει το πράσινο φως για να εντείνει η Τουρκία την επέμβασή της στη Συρία, στις περιοχές των συροτουρκικών συνόρων, με πρόσχημα την αποκατάσταση της ασφάλειας αλλά  με βασικό στόχο να κτυπήσει τους Κούρδους.
 Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. εφαρμόζουν πολιτικές ενάντια στους πρόσφυγες και υπηρετούν το κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού, που καλλιεργεί η οικονομική ολιγαρχία και οι φασίστες, ότι δήθεν οι πρόσφυγες είναι απειλή για την ασφάλεια των ευρωπαίων, όταν οι ίδιοι προξενούν πολέμους, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις,  υποδαυλίζουν θρησκευτικούς και εθνικούς ανταγωνισμούς, καλλιεργούν το φανατισμό, εξέθρεψαν τον ISIS.
Αντίθετα ο λαός της χώρας μας, σας θεωρεί καλοδεχούμενους, θέλει να σταματήσουν οι πόλεμοι και ο ξεριζωμός, παλεύει ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις αντιπροσφυγικές πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ε.Ε.
Θέλουμε να αγωνιστούμε μαζί σας για να ανοίξουν τα σύνορα για ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση των προσφύγων, να μην υπάρξουν απελάσεις και φυλακίσεις,  να δοθεί άσυλο και προστασία σε όλους, που το ζητούν. Για όσους θέλετε να μείνετε είτε μόνιμα, είτε προσωρινά να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες για τη διαμονή σας, τη σίτιση, την περίθαλψη, την πρόνοια που χρειάζεστε.
Ο πόλεμος είναι ο κοινός εχθρός μας. Η εργατική τάξη, η νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας μας σας υποδεχόμαστε και υποσχόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά σας. 

Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό
σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων

http://syprome.blogspot.gr/

η Σφήνα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget