«Φοβάμαι να μη φύγουμε από το ευρώ»

«Εννοείται ότι ψήφισα OXI. Τα μέτρα που μας προτείνουν να πάρουμε είναι θανατηφόρα». Ο 30χρονος Παύλος Γιώρκας, αδιόριστος φιλόλογος, είναι κάθετος στην άποψή του και δεν τον φοβίζουν οι συνέπειες της επόμενης μέρας. Βρισκόμαστε στην Πύλη, το κεντρικό χωριό των Δερβενοχωρίων Βοιωτίας. Είναι μεσημέρι και η διαδικασία της ψήφου έχει προσωρινά ανασταλεί, καθώς ο δικαστικός αντιπρόσωπος και οι εκλογικοί αντιπρόσωποι γευματίζουν στα γρήγορα (ακούγεται κάτι για μία ντόπια προβατίνα).
Στο προαύλιο του σχολείου που εκτελεί χρέη εκλογικού κέντρου, η «Κ» έχει την ευκαιρία να αφουγκραστεί τον παλμό της τοπικής κοινωνίας.
 Ο κ. Γιώρκας έχει συναίσθηση ότι εκφράζει μία στάση την οποία συμμερίζεται το μεγαλύτερο μέλος της νεολαίας. «Οι άνθρωποι που είναι 70-75 ετών είναι αξιοσέβαστοι και αγαπητοί, αλλά δεν αποδέχομαι να καθορίζουν το μέλλον μου», λέει στην «Κ». Οι δύο συνεπιβάτες του στο αυτοκίνητο, αμφότεροι 25 ετών (ο ένας απόφοιτος Λογιστικής, ο άλλος ποδοσφαιριστής), ψήφισαν κι εκείνοι OXI. Οι τρεις νέοι, παρότι προέρχονται οικογενειακά από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στηρίζουν ενθέρμως τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό. «Είναι ο μόνος που είπε OXI», τονίζει ο 30χρονος φιλόλογος.
 Εκτός από όλες τις άλλες διαχωριστικές γραμμές που ανέδειξε το διχαστικό δημοψήφισμα που προκήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας, υπερτόνισε το χάσμα των γενεών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue την περασμένη εβδομάδα, το 83% των φοιτητών τάσσονταν υπέρ του OXI, ενώ στις τάξεις των συνταξιούχων, το προβάδισμα του NAI ήταν συντριπτικό (55-31%).
 Στην Πύλη, ωστόσο, βρήκαμε και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που τάχθηκαν υπέρ του OXI. Οπως τον μεσήλικο άνδρα, δημόσιο υπάλληλο στο επάγγελμα, που είπε «ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αντιπροσωπεύει τις ιδρυτικές της αρχές», όπως την αλληλεγγύη και την ισοτιμία μεταξύ μικρότερων και μεγαλύτερων κρατών. Ή τον 70χρονο συνταξιούχο, δεξιών πεποιθήσεων, που λέει ότι ο κ. Τσίπρας «είναι ο μόνος που κάνει σωστές διαπραγματεύσεις» και που εκφράζεται με περιφρόνηση για όλους τους προηγούμενους πρωθυπουργούς. Ή τον δημοτικό υπάλληλο με τη λευκή γενειάδα, που λέει ότι «αύριο θα περιμένω στην ουρά για ένα κιλό μακαρόνια», αλλά όχι μόνο δεν προσάπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό, αλλά τον στηρίζει για την «αντίστασή» του κατά των Ευρωπαίων.
 Αντιθέτως, πολλοί λίγοι ήταν αυτοί που εκφράζονταν ανοιχτά υπέρ του ΝΑΙ. Ενας εξ αυτών, ο Γιάννης Ραπτοδήμος, 29 ετών, εργαζόμενος στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στα Δερβενοχώρια. «Με το ευρώ, μπορεί η εταιρεία να δουλέψει. Με τη δραχμή θα έχουμε καταστροφή», λέει.
 «Οχι» και στη Χαλκίδα
 Εξίσου συντριπτικό ήταν το προβάδισμα του ΟΧΙ σε εκλογικό κέντρο της Χαλκίδας -επίσης σχολείο-, το οποίο επισκέφθηκε η «Κ». «Θέλουμε να δώσουμε τη δύναμή μας σε αυτήν την κυβέρνηση να αντισταθεί σε αυτά τα μέτρα», λέει ο Τρύφων Καρύγιαννης Καρούντζος, 67 ετών, συνταξιούχος οικοδόμος («των 700 ευρώ», όπως αυτοπεριγράφεται), που στηλιτεύει την «ωμή παρέμβαση» των Ευρωπαίων στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Δεν ήταν όμως βαρύτατα και τα μέτρα λιτότητας που πρότεινε στους Ευρωπαίους η κυβέρνηση ως συμβιβαστική λύση; «Ηταν βαριά μέτρα, αλλά το ερώτημα είναι πού κατευθύνονταν», απαντά, λέγοντας ότι έγινε μια προσπάθεια να επιβαρυνθούν τα μεγάλα εισοδήματα και τα κέρδη. Δίπλα του, δύο κατά πολύ νεότεροι συγγενείς του δεν θέλουν να μιλήσουν. Δηλώνουν όμως και οι δύο υποστηρικτές του ΟΧΙ.
 Λίγο πιο πέρα, μία νεαρή κοπέλα με δύο μικρά παιδιά και μία μεσήλικη αναζητούν στον πίνακα ανακοινώσεων την αίθουσα στην οποία ψηφίζουν. Μητέρα και κόρη. Η μητέρα, η Αναστασία Μάμμα, που ήταν ιδιοκτήτρια περιπτέρου και είναι σήμερα άνεργη, θα ψήφιζε ΝΑΙ. Οπως λέει, «φοβάμαι να μη φύγουμε από το ευρώ και από την Ευρώπη». Η κόρη, η Ευαγγελία Μωραΐτη, 27 ετών, επίσης άνεργη, θα ψήφιζε ΟΧΙ, γιατί «βλέπω περισσότερο μέλλον σε αυτό, το ΝΑΙ θα μας χαντάκωνε».


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget